Ultimul film al lui Wajda şi Ursul de Aur, la Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultimul-film-al-lui-wajda-si-ursul-de-aur-la-ceau-cinema/

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, „Imaginea de apoi”, şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, „Despre trup şi suflet”, al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

Un articol de Petre Ivan|21 iunie 2017

De asemenea, Ceau, Cinema! va organiza un eveniment dedicat împlinirii a 120 de ani de la primele proiecţii de film la Timişoara, va marca 10 ani de la premiul Palme d`Or obţinut de Cristian Mungiu la Cannes cu „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” şi va programa un documentar omagial despre legendarul cineast suedez Ingmar Bergman.

„Imaginea de apoi” („Afterimage”, 2016), ultimul film al lui Andrzej Wajda, va putea fi văzut într-o proiecţie specială la Ceau, Cinema!, în memoria marelui regizor polonez, dispărut în 2016. Filmul are în centru povestea emoţionantă a carismaticului pictor Władysław Strzemińsk, care s-a opus realismului socialist şi a reuşit să îşi păstreze libertatea artistică, în ciuda numeroaselor obstacole de care s-a lovit. Proiecţia este organizată cu susţinerea Institutului Polonez din Bucureşti.

Unul dintre cele mai aşteptate filme din 2017, „Despre trup şi suflet” („On Body and Soul”), al regizoarei maghiare Ildikó Enyedi, câştigătoare a Ursului de Aur la Festivalul de la Berlin în acest an, va avea de asemenea parte de o proiecţie în cadrul Ceau, Cinema!. „Despre trup şi suflet” este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiţi care descoperă, printr-o întâmplare, că au acelaşi vis straniu în fiecare noapte. Proiecţia este organizată cu sprijinul distribuitorului în România al filmului, Bad Unicorn.

În 2017 se împlinesc 120 de ani de la primele spectacole de film din Timişoara. Pentru a marca această aniversare, Ceau, Cinema! va proiecta documentarul „Fraţii Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi” (2016), în prezenţa tinerei cineaste Eliza Zdru. Documentarul este un jurnal filmat, al călătoriei regizoarei, pe urmele fraţilor Manakia, pionierii cinematografiei din Balcani.

„4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”

La 10 ani de la câştigarea celebrului premiu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, Ceau, Cinema! propune o proiecţie aniversară, la Gottlob, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, în regia lui Cristian Mungiu. Din distribuţia filmului fac parte Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov şi Alexandru Potocean, membru al juriului Ceau, Cinema! în acest an.

La 30 iulie 2017 se împlinesc de asemenea 10 ani de la moartea legendarului cineast suedez Ingmar Bergman. Pentru a marca şi acest moment, Ceau, Cinema! va programa, în parteneriat cu Ambasada Suediei în România, documentarul „Trespassing Bergman” (2013), realizat de Jane Magnusson şi Hynek Pallas. În acest film, numeroşi actori şi regizori, printre care Woody Allen, Francis Ford Coppola, Robert De Niro, Michael Haneke, Martin Scorsese sau Lars von Trier, vorbesc despre moştenirea artistică şi spirituală lăsată de Ingmar Bergman.

Cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob, prima localitate rurală cu cinematograf modernizat din România.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu susţinerea: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Consiliul Judeţean Timiş, Vitas România, Kathrein România, Primăria Gottlob, Toluna, Autoclub (Centrul Volkswagen Timişoara), Centrul Ceh din Bucureşti, Institutul Polonez din Bucureşti, Institutul Francez din Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Centrul Cultural German din Timişoara, Ambasada Portugaliei la Bucureşti, Ambasada Suediei la Bucureşti, Hotel Timişoara, Atelier Unu, AMBASADA, Restaurant Enoteca Amphora, Little Hanoi, EuCeMananc.

Foto: Ceau Cinema – www.ceaucinema.ro

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

28
/11
/16

Lungmetrajul „SIERANEVADA”, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, se află, în această perioadă, în plină campanie de promovare în Statele Unite ale Americii. Astfel până pe 6 decembrie 2016, la Los Angeles, sunt programate mai multe proiecții speciale ale filmului și întâlniri cu presa și critica americană.

28
/11
/16

"Silence", ultimul film al regizorului Martin Scorsese va avea premiera mâine (marţi), la Vatican, unde cineastul va fi întâmpinat de un sobor de 400 de preoţi, care vor participa la proiecţia lungmetrajului ce prezintă martirajul iezuiţilor în Japonia secolului al XVII-lea.

26
/11
/16

CRONICĂ DE FILM „Albüm”, debut al tânărului scenarist şi regizor Mehmet Can Mertoglu, care îl are ca director de imagine pe Marius Panduru, este o satiră blândă la adresa societăţii turce. O comedie la foc mic al cărei umor vine din absurdul situaţiilor redate în planuri-secvenţă elegant coregrafiate.

25
/11
/16

Debutul în lung-metraj al regizorului turc Mehmet Can Mertoglu rulează de vineri în București (Cinemateca Union, Cinemateca Eforie și Cinema Elvira Popescu), Cluj (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex) și Târgu Mureș (Cinema Arta). Album de familie este o co-producție Turcia – Franța – România căreia i-au trebuit trei ani să devină realitate.

25
/11
/16

Înperioada 1-4 decembrie, la Cinema Elvira Popescu, din cadrul Institutului Francez din București, se va desfășura evenimentul „Filmele LUX. 10 pentru 10”. Manifestarea are loc cu ocazia aniversării a 10 de ani de la prima ediție a Premiului LUX pentru film european, distincție acordată anual de Parlamentul European.

24
/11
/16

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, documentarul „Iubiții Domnului”, realizat în 1997 de Dan Alexe, prezintă rivalitatea dintre doi șeici derviși din Skopje. Două personaje excentrice, privite cu empatie, dar și cu o ironie blândă - și asta atunci când regizorul chestionează discret practicile lor religioase.

24
/11
/16

"Totdeauna prezentul este cel care contează. E adevărat că nostalgiile plăcute din trecut se pot îmbina cu speranţele din viitor, creând astfel adevărata viaţă a fiecăruia dintre noi. Acest lucru este valabil, sau poate mai valabil, în viaţa artistică." - Emil Hossu

22
/11
/16

Thrillerul psihologic Fragmentar/ Remainder intră în data de 9 decembrie în cinematografele din România, distribuit de Transilvania Film. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin, a fost selectat în competitiile TIFF si Festivalul de Film de la Atena, și marchează debutul în cinematografie al artistului vizual de origine israeliană Omer Fast.

22
/11
/16

Asociația Culturală Metropolis, în parteneriat cu Ministerul Culturii, a lansat Călăuza, prima aplicație de mobil dedicată filmelor de autor și adresată publicului cinefil. Aplicația poate fi descărcată pe telefoanele mobile și reprezintă o platformă pusă la dispoziția organizatorilor de festivaluri și distribuitorilor de film independent, un instrument care adună într-un singur loc filmul de artă ce poate fi urmărit în România, atât în cinematografe, cât și în spațiile alternative.

22
/11
/16

Fanii din România ai scriitorului Gabriel García Márquez vor putea vedea în curând (cu siguranţă nu pe marile ecrane autohtone), documentarul despre autorul “veacului de singurătate”, lansat în cinematografele din cele două Americi şi în Spania în primăvara acestui an.

21
/11
/16

„Doctor Strange”, filmul produs de Studiourile Marvel, spune povestea fascinantului doctor Stephen Strange şi a întâlnirii lui cu magia, având o distribuţie de top, care îi include pe Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Rachel McAdams şi Mads Mikkelsen. În regia lui Scott Derrickson, pelicula spune povestea transformării prin care trece Doctor Strange, un om al raţiunii care se trezeşte într-o lume ocultă, plină de misticism, în care nimic nu este ceea ce pare a fi.

20
/11
/16

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Fotografii de familie” (2012), scris și regizat de Andrei Cohn, este un foarte solid scurtmetraj realizat în estetica realistă. O aparent obișnuită reuniune duminicală de familie degenerează în certuri meschine, asta deși o dramă ascunsă stă să se întâmple.

18
/11
/16

De vineri, 18 noiembrie o să ruleze în cinematografe un film care a zguduit spectatorii din întreaga lume. The Handmaiden/ Slujnica este în regia unuia dintre cei mai controversaţi regizori mondiali,  Park Chan Wook.