Un Cezanne, estimat la 18,9 milioane de dolari, scos la licitaţie de casa Christie’s
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-cezanne-estimat-la-189-milioane-de-dolari-scos-la-licitatie-de-casa-christies/

Un tablou al lui Paul Cezanne, reprezentând un peisaj mediteranean, evaluat la 18,9 milioane de dolari, va fi scos la licitaţie în luna februarie, de casa Christie’s, care speră să atragă cumpărători foarte bogaţi, în cadrul unei vânzări ce va include şi opere de Modigliani şi Picasso.

Un articol de Petre Ivan|18 decembrie 2014

Tabloul, intitulat „Vue sur L’Estaque et Le Chateau d’If”, pe care Paul Cezanne l-a pictat în perioada 1883 – 1885, într-un apartament cu vedere spre portul din Marsilia, este aşteptat să fie vedeta licitaţiei care va fi organizată de casa Christie’s pe 4 februarie 2015, la Londra.

„Aceasta este o imagine spectaculoasă, are căldura din sudul Franţei, are acea calitate sclipitoare a lui Cezanne”, a declarat Jay Vincze, şeful departamentului de artă impresionistă şi modernă din cadrul filialei Christie’s din Londra, notează Mediafax.

Tabloul provine din colecţia omului de afaceri britanic Samuel Courtauld şi este evaluat între 12,6 milioane de dolari şi 18,9 milioane de dolari, potrivit Christie’s. Pictura este expusă la sediul Christie’s din Londra până pe 23 decembrie.

Potrivit lui Vincze, având în vedere că un alt tablou de Cezanne, „The Card Players”, este considerat, în general, drept cel mai scump vândut vreodată, pentru o sumă neconfirmată oficial, dar estimată la circa 250 de milioane de dolari, peisajul din Marsilia va atrage în mod sigur interesul colecţionarilor de artă.

„Este o cerere uriaşă pentru ce este mai bun din ce este mai bun”, a declarat Vincze, subliniind că piaţa s-a extins mult în ultimii ani, dincolo de cumpărătorii tradiţionali din Europa şi Statele Unite ale Americii.

Cumpărătorii asiatici sunt printre cei mai doritori să achiziţioneze picturi ale unor artişti ca Cezanne, Vincent Van Gogh şi Claude Monet.

Tabloul realizat de Cezanne ar trebui să atragă atenţia pieţei, pentru că se întâmplă foarte rar ca lucrările pe care le-a realizat din apartamentul său

Cezanne

Seated Figure (Red Cardinal), de Francis Bacon – 1960

din Estaque să fie puse în vânzare.

„Vue sur L’Estaque et Le Chateau d’If” beneficiază de valoare adăugată datorită provenienţei, din colecţia lui Courtauld, ale cărui alte picturi de Cezanne formează nucleul Galeriei de artă Courtauld din Londra.

„Când te gândeşti la unele dintre naturile moarte şi peisajele care au fost scoase la licitaţie în ultimii 15 ani, acest tablou se încadrează sigur în top”, a mai spus Vincze.

Christie’s a anunţat anterior că licitaţia sa din februarie 2015 va include, parţial, lucrări aflate în posesia unui „colecţionar european” neidentificat, printre tablouri aflându-se picturi realizate de Amedeo Modigliani, Joan Miro, Rene Magritte, Paul Delvaux, Pablo Picasso şi alţii.

Potrivit Christie’s, o lucrare semnată de Francis Bacon, intitulată „Seated Figure (Red Cardinal)”, parte a aceleiaşi colecţii, a fost vândută în luna noiembrie, într-o licitaţie organizată la New York, pentru 45 de milioane de dolari.

Foto: Paul Cezanne, Vue sur L’Estaque et Le Chateau d’If, Seated Figure (Red Cardinal) – wikipedia

23
/08
/20

Artista Anca Mureșan expune, în perioada 20 august – 5 septembrie 2020, în Galeria Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția unde va crea, după principiul „work in progress”, într-un demers situat stilistic între action painting happening (în variantele lui Pollock și Willem de Kooning) și performance.

03
/08
/20

Parte a secţiunii pe care Festivalul Internaţional de Film Transilvania i-o dedică lui Federico Fellini la 100 de ani de la naştere, expoziţia de fotografie „Lights on! Fellini’s 8 ½”, disponibilă pe parcursul TIFF la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, surprinde momente din timpul realizării marelui film din 1963.

30
/07
/20

CRONICĂ DE TEATRU „Jurnal de România. 1989”, recent montat de Carmen Lidia Vidu în aer liber, pe acoperișul Teatrului Național din București, este un spectacol de teatru documentar care amestecă inspirat monologuri autobiografice rostite de patru actori – Florentina Țilea, Oana Pellea, Daniel Badale și Ion Caramitru - cu elemente multimedia.

27
/07
/20

Realizat la secția germană a Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu şi transmis pe platforma TNRS – Scena Digitală, „LIVE”, de Bobi Pricop, este un spectacol hibrid conceput special pentru online, iar adaptarea la mediul virtual este una firească şi inspirată.

05
/07
/20

Biblioteca de New Media Art pentru Copii îi invită pe cei mici într-o aventură virtuală educativă și distractivă, care-i poartă prin toate etapele de creare a unei super animații, ajutându-i să înțeleagă, pas cu pas, cum pot deveni chiar ei, din spectatori de desene animate, creatori.