Un Picasso rar, vândut pentru 67,45 milioane de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-picasso-rar-vandut-pentru-6745-milioane-de-dolari/

Un tablou de Picasso rar, din „perioada albastră” a artistului, s-a vândut, la New York, pentru suma de 67,45 milioane de dolari, în cadrul unei licitaţii organizate de Sotheby’s. „La gommeuse”, un magnific nud al unei artiste de cabaret, a fost realizat în 1901, atunci când artistul avea doar 19 ani.

Un articol de Petre Ivan|8 noiembrie 2015

Pe reversul tabloului este pictat un prieten de Picasso, art dealer-ul Pere Manach, înfățișat pe post de spiriduș gol, care urinează.

Van Gogh, Paysage sous un ciel mouvemente

Van Gogh, Paysage sous un ciel mouvemente

Această vânzare s-a dovedit o bună oportunitate de afaceri pentru miliardarul american Bill Koch, care a cumpărat lucrarea pentru 3 milioane de dolari în 1984, fără să știe că pe spatele tabloului se ascunde o altă pictură.

Această din urmă pictură a fost descoperită în timpul lucrărilor de restaurare din 2000.

În urma acestei descoperiri, tabloul a fost estimat la 60 de milioane de dolari.

În cadrul aceleiași licitații, un studiul în ulei cu nuferi, semnat de Claude Monet, a fost vândut pentru suma de 33,85 de milioane de dolari, în timp ce tabloul lui Van Gogh „Paysage sous un ciel mouvementé” a fost achiziționat pentru 54 de milioane de dolari.

 

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..