Undercloud 2016 și-a ales câștigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/undercloud-2016-si-a-ales-castigatorii/

La Gala de închidere a Festivalului Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD, desfăşurată miercuri, s-au acordat cinci premii la cinci categorii şi cinci premii speciale.

Un articol de Petre Ivan|1 septembrie 2016

Juriul format din regizoarea Sanda Manu, directorul de scenă Victor Ioan Frunză, teatrologul Octavian Saiu, actrița Dorina Chiriac, regizorul și directorul Teatrului Metropolis George Ivașcu, a decis miercuri, 31 august, Premiile Undercloud 2016, oferite pe scena Arcub Gabroveni, gazda Festivalului anul acesta. Scenografa Iuliana Vîlsan a jurizat pentru Premiul Dada Undercloud – premiul pentru scenografie. Chris Simion-Mercurian, regizor și președintele Undercloud, Silvia Dumitrache, critic de teatru („Observator cultural”) și teatrologul Irina Ionescu au jurizat pentru Premiul Undercloud pentru concept, regie și interpretare. Iată câștigătorii!

Premiul pentru Cea mai bună actriță i-a fost acordat Ilonei Brezoianu, pentru rolul din spectacolul „Fata din curcubeu”, regia Lia Bugnar, producție Godot-cafe Teatru.

Ilona Brezoianu

Ilona Brezoianu – Cea mai bună actriță la Undercloud 2016

Nominalizări: Alina Mîndru („Mălăieș în călcăieș”), Ilona Brezoianu („Fata din curcubeu”), Alina Petrică („Aglaja”)

Premiul pentru Cel mai bun actor i-a fost acordat lui Dan Rădulescu, pentru rolul din spectacolul „Omul-pernă”, regia Eugen Gyemant, producție Arcub, Eugen Gyemant, Fundația Calea Victoriei și Teatrul Act.

Nominalizări: Ionuț Vișan („Liliom”), Dan Rădulescu („Omul-pernă”), Lucian Iftime („Omul-pernă”)

Premiul pentru Regie a mers către spectacolul „Omul-pernă”, regizat de Eugen Gyemant.

Nominalizări: „Liliom” (Kovács Zsuzsánna), „Omul-pernă” (Eugen Gyemant), „Mălăieș în călcăieș” (regie colectivă)

Premiul Juriului i-a fost acordat Teatrului UNTEATRU.

Premiul pentru Cel mai bun spectacol a revenit spectacolului „Omul-pernă”, regia Eugen Gyemant.

Distribuție: Ionuț Grama, Dan Rădulescu, Lucian Iftime, Cătălin Babliuc / Andrei Seușan și Teodora Iancu

Light design: Alexandru Macrinici și Alexandru Mihăilă

Scenografia şi costume: Maria Nicola

Premiul Dada Undercloud pentru Scenografie: Maria Nicola pentru scenografie și costume în spectacolul „Omul-pernă”.

Premiile Undercloud pentru concept, regie și interpretare:

Aleargă. Flas jurnal de jogging”, regia: Silvia Călin, autor text: Ana Maria Sandu, distribuție: Nicoleta Lefter, producție independentă.

(P)rotagonista” de Marco Tesei, regia: Mariana Cămărășan & Amalia Iorgoiu, cu Florina Gleznea, producție Undercloud.

Premiul Teatru Liber – Under Any Cloud s-a acordat regizorului Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național din Cluj.

Alister O’Loughlin și Miranda Henderson

Alister O’Loughlin și Miranda Henderson

Premiul de Excelență s-a acordat actorului Alister O’Loughlin, pentru performanța din spectacolul „The Tragedian”, regia Miranda Henderson. Producție Prodigal Theatre – Londra.

Cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Teatru Independent Undercloud a oferit peste 40 de spectacole și evenimente teatrale din țară și străinătate, workshopuri, conferințe, expoziții, întâlniri cu artiști din lumea culturală și teatrală: Pascal Bruckner, Mihai Măniuțiu, Răzvan Vasilescu, Marian Râlea, Alister O’Loughlin (Prodigal Theater, Marea Britanei), Elena Kovalskaya (Centrul Meyerhold, Rusia) s-au numărat printre invitații speciali ai acestei ediții. La UNDERCLOUD 2016, s-a desfășurat și o întâlnire a criticilor de teatru, cu invitați de prestigiu, precum John Elsom și Benny Lim, și moderată de criticul Octavian Saiu. De asemenea, invitată de la Edinburgh International Festival a fost Sally Hobson, Head of Creative Learning.

Ajuns la cea de-a treia ediție internațională, Undercloud 2016 a cuprins în program șase spectacole din străinătate: spectacolul multipremiat „The Tragedian” (trilogie) de la Prodigal Theater din Londra, cu Alister O’Loughlin, „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” (comedie istorică) a fost propunerea Teatrului „Eugène Ionesco” din Chișinău, în regia lui Slava Sambriș, iar „Voix dans le Noir”, spectacol de marionete pentru adulți, a fost alegerea companiei Collectif Kahraba (Franța/Liban). Analogio Theater din Grecia a venit cu „Philoctetes” de Yannis Ritsos, în regia lui Sissy Papathanassiou, un one-man show cu tentă politică. De la bine-cunoscutul Centru Meyerhold din Rusia a fost invitat spectacolul „One Day We Will All Be Happy” de Yekaterina Vasilieva, în regia lui Veaceslav Cebotari, bazat pe un monolog împărțit de două actrițe, Alexandra Kuzenkina și Anastasia Pronina, care joacă același personaj. Iar Tami Dance Company, compania coregrafului Nirmod Freed, a fost invitata Israelului la Undercloud, cu peroformance-ul „Control Freaks & More”.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.