Undercloud 2016 și-a ales câștigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/undercloud-2016-si-a-ales-castigatorii/

La Gala de închidere a Festivalului Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD, desfăşurată miercuri, s-au acordat cinci premii la cinci categorii şi cinci premii speciale.

Un articol de Petre Ivan|1 septembrie 2016

Juriul format din regizoarea Sanda Manu, directorul de scenă Victor Ioan Frunză, teatrologul Octavian Saiu, actrița Dorina Chiriac, regizorul și directorul Teatrului Metropolis George Ivașcu, a decis miercuri, 31 august, Premiile Undercloud 2016, oferite pe scena Arcub Gabroveni, gazda Festivalului anul acesta. Scenografa Iuliana Vîlsan a jurizat pentru Premiul Dada Undercloud – premiul pentru scenografie. Chris Simion-Mercurian, regizor și președintele Undercloud, Silvia Dumitrache, critic de teatru („Observator cultural”) și teatrologul Irina Ionescu au jurizat pentru Premiul Undercloud pentru concept, regie și interpretare. Iată câștigătorii!

Premiul pentru Cea mai bună actriță i-a fost acordat Ilonei Brezoianu, pentru rolul din spectacolul „Fata din curcubeu”, regia Lia Bugnar, producție Godot-cafe Teatru.

Ilona Brezoianu

Ilona Brezoianu – Cea mai bună actriță la Undercloud 2016

Nominalizări: Alina Mîndru („Mălăieș în călcăieș”), Ilona Brezoianu („Fata din curcubeu”), Alina Petrică („Aglaja”)

Premiul pentru Cel mai bun actor i-a fost acordat lui Dan Rădulescu, pentru rolul din spectacolul „Omul-pernă”, regia Eugen Gyemant, producție Arcub, Eugen Gyemant, Fundația Calea Victoriei și Teatrul Act.

Nominalizări: Ionuț Vișan („Liliom”), Dan Rădulescu („Omul-pernă”), Lucian Iftime („Omul-pernă”)

Premiul pentru Regie a mers către spectacolul „Omul-pernă”, regizat de Eugen Gyemant.

Nominalizări: „Liliom” (Kovács Zsuzsánna), „Omul-pernă” (Eugen Gyemant), „Mălăieș în călcăieș” (regie colectivă)

Premiul Juriului i-a fost acordat Teatrului UNTEATRU.

Premiul pentru Cel mai bun spectacol a revenit spectacolului „Omul-pernă”, regia Eugen Gyemant.

Distribuție: Ionuț Grama, Dan Rădulescu, Lucian Iftime, Cătălin Babliuc / Andrei Seușan și Teodora Iancu

Light design: Alexandru Macrinici și Alexandru Mihăilă

Scenografia şi costume: Maria Nicola

Premiul Dada Undercloud pentru Scenografie: Maria Nicola pentru scenografie și costume în spectacolul „Omul-pernă”.

Premiile Undercloud pentru concept, regie și interpretare:

Aleargă. Flas jurnal de jogging”, regia: Silvia Călin, autor text: Ana Maria Sandu, distribuție: Nicoleta Lefter, producție independentă.

(P)rotagonista” de Marco Tesei, regia: Mariana Cămărășan & Amalia Iorgoiu, cu Florina Gleznea, producție Undercloud.

Premiul Teatru Liber – Under Any Cloud s-a acordat regizorului Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național din Cluj.

Alister O’Loughlin și Miranda Henderson

Alister O’Loughlin și Miranda Henderson

Premiul de Excelență s-a acordat actorului Alister O’Loughlin, pentru performanța din spectacolul „The Tragedian”, regia Miranda Henderson. Producție Prodigal Theatre – Londra.

Cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Teatru Independent Undercloud a oferit peste 40 de spectacole și evenimente teatrale din țară și străinătate, workshopuri, conferințe, expoziții, întâlniri cu artiști din lumea culturală și teatrală: Pascal Bruckner, Mihai Măniuțiu, Răzvan Vasilescu, Marian Râlea, Alister O’Loughlin (Prodigal Theater, Marea Britanei), Elena Kovalskaya (Centrul Meyerhold, Rusia) s-au numărat printre invitații speciali ai acestei ediții. La UNDERCLOUD 2016, s-a desfășurat și o întâlnire a criticilor de teatru, cu invitați de prestigiu, precum John Elsom și Benny Lim, și moderată de criticul Octavian Saiu. De asemenea, invitată de la Edinburgh International Festival a fost Sally Hobson, Head of Creative Learning.

Ajuns la cea de-a treia ediție internațională, Undercloud 2016 a cuprins în program șase spectacole din străinătate: spectacolul multipremiat „The Tragedian” (trilogie) de la Prodigal Theater din Londra, cu Alister O’Loughlin, „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” (comedie istorică) a fost propunerea Teatrului „Eugène Ionesco” din Chișinău, în regia lui Slava Sambriș, iar „Voix dans le Noir”, spectacol de marionete pentru adulți, a fost alegerea companiei Collectif Kahraba (Franța/Liban). Analogio Theater din Grecia a venit cu „Philoctetes” de Yannis Ritsos, în regia lui Sissy Papathanassiou, un one-man show cu tentă politică. De la bine-cunoscutul Centru Meyerhold din Rusia a fost invitat spectacolul „One Day We Will All Be Happy” de Yekaterina Vasilieva, în regia lui Veaceslav Cebotari, bazat pe un monolog împărțit de două actrițe, Alexandra Kuzenkina și Anastasia Pronina, care joacă același personaj. Iar Tami Dance Company, compania coregrafului Nirmod Freed, a fost invitata Israelului la Undercloud, cu peroformance-ul „Control Freaks & More”.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.