Ursul de Aur și Leopardul de Aur încununează a 5-a ediție BIEFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/ursul-de-aur-si-leopardul-de-aur-incununeaza-a-5-a-editie-bieff/

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF dă startul celei de-a cincea ediţii miercuri, pe 10 decembrie. BIEFF prezintă un program de excepţie, dedicat scurtmetrajelor premiate cu aur în 2014 la Berlinale, Locarno şi Clermont-Ferrand – Golden Shorts, care va fi proiectat vineri, de la ora 23:00, la CinemaPRO. TAPROBANA, NOAH, AS LONG AS SHOTGUNS REMAIN şi ABANDONED GOODS vor fi difuzate în premieră în România.

Un articol de Petre Ivan|9 decembrie 2014

Ursul de Aur și Leopardul de Aur – BIEFF 2014 / În plus, proiecția BIEFF oferă șansa vizionării a două dintre filmele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film, chiar înaintea decernării acestor distincții, care va avea loc pe 13 decembrie. Astfel, cinefilii se pot delecta vineri cu TAPROBANA și sâmbătă cu EMERGENCY CALLS din programul Urban Ghosts, iar la scurt timp pot afla și clasamentul Academiei Europene.

Taprobana

„În acestă scurtă comedie, Luis Vaz de Camões, cel mai mare poet renascentist portughez, se află într-un impas creativ în timp ce se lasă absorbit de un stil de viață hedonist, coprofag și tulburat de droguri. TAPROBANA (Premiul pentru Cel Mai Bun Film European la Berlinale) îl urmărește pe poet și pe iubita acestuia, Dinamene, în timp ce el îşi scrie capodopera, poemul epic Os Lusíadas.

Poetul călătorește de la cacofonia junglei indiene, înconjurat de elefanți alegorici și maimuţe ce rimează, spre frontiera dintre Rai și Iad, unde se confruntă cu fantezia sa: faima și imortalitatea.” (Gabriel Abrantes)

As Long as Shotguns Remain

Câştigător ale Ursului de Aur pentru scurtmetraj la Berlinale, AS LONG AS SHOTGUNS REMAIN are loc „vara în Bouloc, un mic sat din sudul Franței. Este extrem de cald și totul zace abandonat. În vârstă de 18 de ani, Joshua rătăcește prin împrejurimi, fără scop. Case cu familii divorțate, șiruri de bazine de înot. Amintirile sinuciderii celui mai bun prieten al lui, Silvain, îl călăuzesc, tânarul le citește în zidurile caselor.

Nici Joshua nu vrea să continue să trăiască. El deja face parte din lumea celor morți, dar încă mai trebuie să aibă grijă de fratele său înainte de a putea trece dincolo. Trebuie să găsească o familie pentru el.” (Berlinale 2014)

Abandoned Goods

Câştigător al premiului Leopardul de Aur pentru scurtmetraj la Locarno, ABANDONED GOODS spune povestea călătoriei Colecției Adamson, una dintre cele mai importante colecții britanice de artă de azil. Aceasta conține în jur de 5500 de lucrări create între 1946 și 1981 de pacienții spitalului de psihiatrie Netherne în Surrey. Filmul explorează felul în care obiectele se transformă din probe clinice în opere de artă venerate și oferă o perspectivă emoţionantă asupra istoriei nevăzute a vieții de azil, în Marea Britanie de după război.

Noah

Laureat cu Marele Premiu şi Premiul Publicului la Clermont-Ferrand, dar şi cu Premiiul Criticii la Toronto, „NOAH reprezintă povestea de dragoste care are loc în epoca rețelelor on-line, compus numai din imagini afișate pe un monitor de calculator (…) pe Facebook, Twitter, și YouTube.

Cu o narațiune axată pe epoca noastră plină de îndoială și durere, filmul nu este altceva decât o interpretare pătrunzătoare a felului în care lumea digitală ne-a schimbat viața, gândurile și emoțiile noastre de zi cu zi.” (Byeong-Won Jang, Jeonju International Film Festival)

Cea de-a 5-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF va avea loc în perioada 10-14 decembrie 2014, la CinemaPRO și Cinema Elvira Popescu.

Foto: Ursul de Aur,  TAPROBANA – cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.