“Vassa Jeleznova”, cu George Constantin, Florina Cercel şi Gheorghe Cozorici, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/vassa-jeleznova-cu-george-constantin-florina-cercel-si-gheorghe-cozorici-la-tvr-2/

Iubitorii teatrului pot vedea, în această seară, de la ora 20:00, la TVR 2 şi online pe TVR+, un spectacol multipremiat, în regia lui Ion Cojar: „Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki, o preluare în platou a spectacolului Teatrului Naţional Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|26 octombrie 2015

Spectacolul  „Vassa Jeleznova” a încasat patru astfel de premii: George Constantin pentru rolul Hrapov, Florina Cercel pentru eroina principală – Vassa Jeleznova, scenografia versatilă – Dan Jitianu și regie – Ion Cojar.

Vassa, personajul principal interpretat de Florina Cercel, mătură tot ce îi stă în cale pentru bani, dar și pentru a-și ocroti familia de oprobriul public.

Este chiar capabilă de crimă. Adevăratul dușman se dovedește, însă, a fi strălucitorul și fermecătorul Hrapov, fratele Vassei, interpretat de George Constantin. Instinctul mână personajele într-o înlănțuire de trădări și patimi destructive.

George Constantin era, tradițional, actor al Tearului Nottara, dar Ion Cojar și l-a dorit în spectacolul Naționalului:

„Dincolo de detalii caracteriologice aparente, George Constantin are de jucat un bufon. Și acest bufon e fratele Vassei, care, în momentele cheie ale destinului ce guvernează familia Jeleznovilor, va ști să pună mâna pe averea fabuloasă adunată de Vassa. Deci un bufon sub care se ascunde un uzurpator de cea mai joasă speță. – Florica Ichim, „George Constantin și Comedia sa umană”, Editura Gramar 1999

Spectacolul Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti cu piesa „Vassa Jeleznova” a fost distins cu următoarele premii UNITER : Premiul de regie – Ion Cojar; Premiul pentru interpretare – Florina Cercel, George Constantin.

George Constantin nu s-a lăsat convins de la început de acest scenariu. I se părea prea voit, prea speculativ. De-abia după ce a descoperit în experimentarea direct de la repetiții că întreaga structură a piesei nu este altceva decât un sistem care funcționează pe interese și pe puterea banului, când a înțeles că spectacolul urma să dezvăluie duplicitatea tuturor subiecților implicați într-un mecanism, care funcționează după reguli proprii, și că nici el nu se poate sustrage consecințelor acestor legi, George a început nu numai să-și desăvârșească imaginea rolului său, ci a început să-l intereseze tot spectacolul. – Florica Ichim, „George Constantin și Comedia sa umană”, Editura Gramar 1999

VASSA JELEZNOVA de Maxim Gorki – INFO

Traducerea : Emma Beniuc

Spectacol realizat în colaborare cu Teatru Naţional din Bucureşti

În distrbuţie :

Florina Cercel, Gheorghe Cozorici, George Constantin, Tamara Creţulescu, Magdalena Cernat, Olga Delia Mateescu, Rodica Mureşan, Gheorghe Cristescu, Andrei Duban, Daniela Nane, Delia Narta, Vasile Filipescu.

Scenografia : Dan Jitianu, corul condus de Emil Iuraşcu; coregrafia : Rose Marie Bot, regia tehnică : Traian Zecheru şi Paul Tănase; muzica : Fragmente din Liturghia de Rahmaninov şi cântecul „Păsărica Domnului” de Vanea Lescenco

Regia artistică : Ion Cojar

Echipa de realizare TV:

Regia tehnică : ing.Adriana Varlam

Sunetul : Ştefan Boceanu

Lumini : Ion Hornea, Mihaela Sârbu

Regia de studiou : Rafira Vlădăşel

Ilustraţia muzicală : Lidia Danciu

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Foto: Vassa Jeleznova”, George Constantin – tvr.ro

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.