Vederi din Iordania
https://www.ziarulmetropolis.ro/vederi-din-iordania/

TURISM CULTURAL. Iordania e cu mult mai mult decât deşertul Wadi Rum şi Petra, minunea din deşert, binecunoscute de altfel călătorilor români. Vă propunem altceva.

Un articol de Andrei Crăciun|17 ianuarie 2019

Ammanul. De la Amman, reevaluezi Bucureștiul: ți se pare brusc un oraș occidental, extrem de curat, cu un trafic lin, plăcut.

Ammanul e un bazar întins pe coline, ca o Romă uitată în Orient. Dacă vă place să vă târguiți și când cumpărați o pâine, ați ajuns unde trebuie.

Ammanul este, pe de altă parte, un oraș care crește, intră vijelios în mileniul al III-lea, și are parfumul Occidentului mai ales pe Rainbow Street și în cartierul său parizian (Paris Square).

Ammanul abundă în cafenele în care puteți lenevi, zilele trec leneș înspre deșert, uneori țin și cale de cinci narghilele. Sunt douăzeci și șapte de universități în Iordania, oamenii sunt bine educați, vorbesc engleză, ruinele Imperiului Britanic nu s-au prăbușit.

În Amman sunt vestigii romane, răsăriturile și amurgurile sunt cele mai frumoase din lume, araba e o limbă poetică, iar poeții săi știu că răsăriturile și amurgurile sunt cele mai frumoase din lume și nu uită să îi mulțumească lui Allah. Atenție: înainte de zori vă vor trezi muezinii, cu chemarea lor la rugăciune, nu aveți ce face.

Și desigur mai e mâncarea. Nici aici nu aveți ce face: veți mânca și veți plânge, ca Labiș la moartea căprioarei. Recomand restaurantul Hashem, din centrul vechi al orașului, el însuși de-o seamă cu istoria.

Iordania e plină de refugiați din războaiele Orientului Mijlociu, din Palestina, Irak sau Siria. Nu vă temeți: nu are nimeni treabă cu nimeni. Oamenii sunt prietenoși și le poartă turiștilor respectul cuvenit. Iordania trăiește în mare măsură din turism.

Madaba. Madaba ascunde biserici vechi de când lumea, pline de comori, hărți prețioase și mozaicuri cum nu mai sunt pe pământ. Orașul are numeroși creștini și ceva din farmecul Betleemului din Palestina, locul nașterii fiului dulgherului din Nazaret – Iisus Hristos, cunoscut în numeroase locuri de pe pământ drept Mântuitorul.

Ca să ajungeți aici, coborâți de pe Muntele Nebo, unde se află o splendidă biserică franciscană. Aici a călătorit Papa Ioan Paul al II-lea în anul 2000, an cu conotații importante în istoria creștinismului.

Și tot de pe muntele Nebo a văzut Moise pământul făgăduinței, în care Domnul nu i-a îngăduit să pună piciorul. Mai departe e Marea Moartă, unde timpul chiar nu mai are nicio importanță.

Jerash. Jerash-ul e o altă minune romană a Orientului, asemănătoare cu Palmira, pe care au distrus-o nebunii în Siria (se reconstituie, dar nu va mai fi niciodată la fel). Jerash-ul îți arată cât de departe ajunsese civilizația română. Iar când soarele mângâie pietrele vechi de mii de ani veți simți că istoria oamenilor e comună, că toți avem același destin.

Jerash-ul, așadar.

În Amman sunt vestigii romane, răsăriturile și amurgurile sunt cele mai frumoase din lume, araba e o limbă poetică, iar poeții săi știu că răsăriturile și amurgurile sunt cele mai frumoase din lume și nu uită să îi mulțumească lui Allah. Atenție: înainte de zori vă vor trezi muezinii…



29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.