Victor Ioan Frunză la Întâlnirile Yorick: Artistul în România de azi
https://www.ziarulmetropolis.ro/victor-ioan-frunza-la-intalnirile-yorick-artistul-in-romania-de-azi/

Sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 19.00, vă invităm la un eveniment marca Yorick, la librăria Humanitas Cişmigiu: o întâlnire deschisă cu directorul de scenă Victor Ioan Frunză cu tema „Artistul în România de azi”.

Un articol de Petre Ivan|20 septembrie 2017

Reputatul director de scenă Victor Ioan Frunză va fi prezent la o întâlnire cu publicul, moderată de criticul de teatru Monica Andronescu, unde va vorbi despre condiția artistului în societatea de azi, într-o Românie în care cultura rămâne mereu Cenușăreasă.

„Pentru a fi creator, performant, trebuie să ai câteva condiţii minimale. Or, acestea nu sunt întrunite. Şi astfel creativitatea e diminuată. Nu se întâmplă numai cu artiştii. Se întâmplă cu tot ce reprezintă creativitate în România. Este  sufocată, neglijată, tratată cu o indiferenţă rece şi care îşi va găsi un răspuns catastrofal peste ani”. (Victor Ioan Frunză)

Unul dintre cei mai importanți regizori din România, cu montări pe toate marile scene ale țării și în străinătate, Victor Ioan Frunză a creat de-a lungul timpului spectacole reper în cultura română.

Atunci când faci această meserie foarte acaparatoare, viața personală cumva se dizolvă. Și asta o știu și actorii, și regizorii. Viața personală dispare, în spatele unui artist nu mai e nimeni. E o meserie care te învață că trebuie să dai totul și să nu aștepți nimic în schimb. Din cauza asta, greșelile care se fac în teatru nu pot fi iertate. Și din cauza asta de multe ori am atitudini agresive când văd nedreptatea. Dacă un actor care nu e remarcat la timp când a făcut un rol mare, acea greșeală nu mai poți s-o îndrepți. În rest, încercăm, ca artiști, să rezistăm într-un mediu extrem de acaparator și care nu-ți oferă de fapt nimic. Dar poate ăsta e și semnul sacrificiului pe care-l purtăm făcând această meserie. (Victor Ioan Frunză)

În cadrul proiectului Întâlnirile Yorick propunem lunar teme de discuție pornind de la cărți, spectacole sau realități ale teatrului contemporan și ale artelor spectacolului. Printre invitații Întâlnirilor de până acum au fost Andrei Șerban, Alexandru Darie, Oana Pellea, Radu-Alexandru Nica, David Esrig, Răzvan Mazilu, George Banu.

Evenimentele sunt organizate cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Foto: Victor Ioan Frunză – facebook

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.