Victor Rebengiuc: „Poliţia n-a aflat, dar în profesia noastră se fură“
https://www.ziarulmetropolis.ro/victor-rebengiuc-politia-n-a-aflat-inca-dar-in-profesia-noastra-se-fura/

Actorul Victor Rebengiuc a declarat într-un interviu acordat pentru Radio România Cultural că profesia de actor este bazată pe hoţie şi că „se fură ştiinţa de a face teatru“

Un articol de Dan Boicea|26 martie 2013

Actorul Victor Rebengiuc a declarat într-un interviu acordat pentru Radio România Cultural că profesia de actor este bazată pe hoţie şi că „se fură ştiinţa de a face teatru“.

Actorii Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Eusebiu Ştefănescu, Stela Popescu şi Maia Morgenstern au acordat interviuri pentru postul Radio România Cultural, cu ocazia campaniei naţionale „Artiştii pentru artişti“.

Iată câteva declaraţii:

Victor Rebengiuc

„Îmi sunt dragi toate rolurile pe care le-am jucat, chiar şi cele pe care le-am ratat.“

„Mi se spune de multe ori «marele actor Rebengiuc». Eu nu mă consider un mare actor. Am zis-o şi o repet: eu tind să fiu un mare actor, dar drumul e lung şi nu ştiu dacă o să am timp să-l parcurg până acolo. Însă n-am să obosesc niciodată să merg pe el şi să încerc să-l câştig metru cu metru, ca să ajung, într-un final, cât mai aproape.“

„În profesia noastră se fură. Poliţia n-a aflat încă de chestia asta, dar se fură. Se fură experienţă, se fură ştiinţa de a face teatru. E o chestie bazată pe hoţie, să ştiţi, în mare parte.“

Ce spectacole recomandă Victor Rebengiuc:

„Să vă spun ce aş vrea eu să văd: «Însemnările unui nebun», cu Marius Manole, «Năpasta», pe care a pus-o Radu Afrim, şi, dacă reuşeşte să finalizeze proiectul, „D’ale carnavalului“, spectacolul lui Ducu Darie, de la Teatrul Bulandra. Şi mai recomand «Conul Leonida faţă cu reacţiunea», de la Teatrul Naţional Bucureşti, un spectacol nou, proaspăt, pe care eu şi partenera mea, Mariana Mihuţ, îl jucăm cu mare plăcere.“

Ion Caramitru

„Am avut toată viaţa o teamă metafizică de a-mi dori un anumit rol. Dacă-ţi doreşti ceva foarte mult, nu-l obţii. Actorii, de regulă, sunt într-o veşnică aşteptare ca regizorii să-i distribuie. Contează foarte mult conjunctura, era să spun şi norocul, deşi cu el ar trebui să încep. Îţi trebuie o şansă. Am vrut să-l joc pe Prospero în «Furtuna»  şi uite că n-am reuşit, deşi era cât pe-aci s-o fac“.

„În memoria publicului de teatru rămâi cu ultimul rol pe care îl joci. Sigur, lumea vorbeşte despre Hamlet, dar puţini mai sunt cei care l-au văzut. Acesta este destinul amar al teatrului. El nu poate fi apreciat şi nu poate contribui la o bucurie publică decât dacă este văzut. În film, «Luchian» rămâne etalonul meu.“

„Dacă nu ai un partener bun, mai bine nu urci pe scenă“.

Eusebiu Ştefănescu

„N-am visat niciodată să joc un anume rol. Dar aş vrea, de acum încolo, toată viaţa, să joc numai Shakespeare. Eu, în Shakespeare, mă simt împlinit.“

Intraţi pe site-ul Radiocultura pentru a asculta interviurile originale cu actorii Ion Caramitru, Eusebiu Ştefănescu, Stela Popescu, Victor Rebengiuc şi Maia Morgenstern. Interviurile au fost realizate de Georgiana Petrache.

Foto: Alex Maftei/Teatrul Bulandra

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.