VIDEO „Cercul de foc“. Asaltul asupra privirii
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-cercul-de-foc-asaltul-asupra-privirii/

CRONICĂ DE FILM „Cercul de foc“ („Pacific Rim“) este un buldozer cinematografic în care dialogurile, personajele şi relaţiile între ele par să fie simple accesorii menite a oferi pauze de respiraţie între desfăşurarea tehnologiei 3D.

Un articol de Ionuţ Mareş|16 iulie 2013

A fost odată ca niciodată când tehnologia era pusă în slujba inovaţiei cinematografice, deşi nu reprezenta principalul ei motor.

Când efectele speciale erau purtătoare de idei şi emoţie (vă mai amintiţi de vibraţia ca de-început-de-lume din momentul contactului oamenilor cu extratereştii în „Întâlnire de gradul trei“, marele film al lui Steven Spielberg din 1977? Asemenea tensiune şi mister par dispărute pentru totdeauna).

Când cinemaul numit astăzi mainstream era una din zonele avangardei. Când filmele de mare respiraţie reuşeau sincer să mişte suflete (să nu spuneţi că celebra gorilă din „King Kong“-ul din’33 sau la fel de cunoscuta creatură a doctorului Frankenstein din 1931 nu sunt tuşante în ridicolul lor proiectat în privirile noastre postmoderne!).

Când filmele care, între timp, au primit etichete ferme – SF, fantasy, horror – propuneau viziuni capabile deopotrivă de a seduce publicul larg şi de a veni în întâmpinarea gusturilor pretenţioase ale criticii.

Dacă un astfel de proiect, filmul mut de anticipaţie „Metropolis“ (1927), de Fritz Lang, un adevărat blockbuster avant la lettre, ar fi beneficiat de maşinăria de promovare a producătorilor şi distribuitorilor de acum, atunci studioul german UFA nu ar mai fi riscat falimentul.

Ruptură istorică şi iremediabilă

Însă, treptat, s-a întâmplat ceva. A intervenit o dublă ruptură: istorică şi iremediabilă. Schimbarea nu a fost bruscă, dar premisele ei au evoluat implacabil, începând cu anii ’70, pornind de la clasice precum „Războiul stelelor“ (1977) sau „Alien“ (1979).

A fost, pe de o parte, separarea – atât de frapantă astăzi – între filmele de mase şi cele de festival. În prezent, cele două noţiuni par că se contrazic brutal (puţinele excepţii rămân simple… excepţii). Acum mulţi ani era aproape imposibil de imaginat că – pe o aceeaşi piaţă cinematografică, dar cu public ţintă total diferit – ar fi putut fi găsite filme stupefiant de minimaliste alături de un buldozer cinematografic ca „Cercul de foc“ („Pacific Rim“), senzaţia anului 2013 pentru fanii genului.

Concurs: Câştigă 3 invitaţii duble la „Cercul de foc“/„Pacific Rim“!

Noul film al lui Guillermo del Toro, recent lansat pe marile ecrane de la noi, consfinţeşte, cred, cea de-a doua ruptură, indisolubil legată de prima. Este vorba de discrepanţa, în cadrul aceluiaşi blockbuster, dintre nivelul ultraperformant al efectelor speciale (de care vor râde cel mai probabil nepoţii noştri) şi lipsa totală a unor idei valabile (de care putem râde de pe acum).

De fapt, aşa cum o arată „Cercul de foc“, dialogurile, personajele şi relaţiile între ele par să fie simple accesorii menite a oferi pauze de respiraţie între desfăşurarea tehnologiei 3D, pusă aici în slujba unor confruntări pantagruelice între câţiva mega-roboţi (contralaţi de oameni compatibil emoţional şi sufleteşte) şi o serie de creaturi supradimensionate venite de sub fundul oceanului să ameninţe, a câta oară?, planeta – aşa-numitele kaiju, care trimit la King Kong, Godzilla, Alien sau dinozauri.

Exuberanţa tridimensională a ciocnirilor giganteşti (Guillermo del Toro cunoaşte la perfecţia arta de a sugera adevăratele dimensiuni) pare să fie singurul resort al filmului.

Deşi se inspiră, printre alţii, de la Spielberg (pregenericul, care durează minute bune, aminteşte de începutul din „Jurassic Park“), regizorul mexican nu pare a fi interesat de a crea o minimă tensiune, de a oferi o oarecare profunzime personajelor (indispensabilă pentru a câştiga empatia şi aderenţa spectatorilor la miza poveştii) sau de a stârni chiar şi cele mai simple reflecţii sau senzaţii.

Aproape întreg filmul este un asalt exclusiv asupra privirii. Un joc a cărui spectaculozitate nu scapă, însă, de pericolul repetitivităţii.

INFO

Cercul de foc (Pacific Rim, SUA, 2013)
Regia: Guillermo del Toro
Cu: Rinko Kikuchi, Idris Elba, Charlie Hunnam

Rating:●●○○○

Ionuţ Mareş, autorul cronicii,
este şi colaborator al blogului
de film şi cultură cinematografică

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.