VIDEO Filmul ,,J’ACCUSE!” va fi prezentat în cadrul proiectului ,,Avangarda revizitată”
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filmul-jaccuse-va-fi-prezentat-in-cadrul-proiectului-avangarda-reviziata/

Pe 27 şi 30 martie, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze controversatul film ,,J’accuse!” La Sala Eforie a Cinematecii Române începând cu ora 19.30.

Un articol de Andrada Văsii|8 martie 2013

Miercuri, 27 martie și Sâmbătă, 30 martie, de la 19.30 seara, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Str. Eforie Nr. 2, București), continuă difuzarea filmelor avangardei europene aflate în Arhiva Națională de Filme a României cu o controversată peliculă semnată, din nou, de regizorul Abel Gance.

Ce-a de-a cincea sesiune din cadrul proiectului Avangarda revizitată…, la caresunteți invitați, este dedicată împlinirii a 75 de ani de la premiera filmului J’ACCUSE! / ACUZ! (Abel Gance, 1938).

Concept și viziune curatorială: Igor Mocanu
Organizatori: Arhiva Națională de Filme a României – Cinemateca Eforie

Cele două versiuni ale peliculei J’Accuse! semnate de Abel Gance, lungmetrajul din 1919, în care autorul exprimă o critică dură la adresa ororilor Primului Război Mondial, și cea din 1938, remake-ul sonor al primului, recontextualizat, de data aceasta, în contra celui de-al Doilea Război Mondial, trec în filmografia regizorului francez drept cele mai controversate producții atât prin mesajul pacifist implicit, cât și prin vocația inevitabil deconspirativă a discursului ideatic.

Nu despre militantism ideologic e vorba în cele două filme, o ideologie altminteri inconsecventă, cum pe bună dreptate încerca să sugereze, între alții, Charles Silver, curatorul departamentului de film de la MoMA, Abel Gance fiind atât cel care făcuse apologia lui Napoleon, cu accente vag protofasciste, dar și cel care, prin cele două versiuni ale imperativului zolist, readucea în atenția publică, în 1919 și 1938, reînscena chiar, la un nivel alegoric, evident, afacerea Dreyfus, condamnând astfel, încă o dată, jurisprudența antisemită, observație reamintită de curând de criticul Peter Hourigan de la revista „Senses of Cinema”.

Info:

ACUZ! / J’ACCUSE!

Franța, 1938, a/n, sonor, Ficțiune, 70m
R. Abel Gance
S. Abel Gance, Steve Passeur
Producător: Abel Gance
Imagine: Roger Hubert
Montaj: Madeleine Crétolle
Decor: Henri Mahé
Cu: Victor Francen, Line Noro, Marie Lou, Jean-Max, Paul Amiot, Jean-Louis Barrault, Marcel Delaître, René Devillers, Romuald Joubé, André Nox, Georges Rollin, Georges Saillard

25
/10
/21

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, s-a desfășurat în perioada iulie - octombrie, 2021. Dedicată regizorilor și scenariștilor din toată țara, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început, prima ediție New Draft a dezvoltat 12 proiecte de lung-metraj, totul finalizând cu o sesiune de pitch online în fața unei audiențe formate din producători și regizori români.

24
/10
/21

Ultimele două programe ale actualei ediții a Cineclubului One World Romania, disponibile online, gratuit, până la 18 noiembrie, se concentrează pe activitatea de la Sahia a Mártei Mészáros și Slavomir Popovici, doi cineaști care și-au lăsat amprenta asupra producției studioului de film documentar în moduri foarte diferite.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.