VIDEO Un nou roman de J.K. Rowling, publicat sub pseudonim masculin
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-j-k-rowling-a-finalizat-o-continuare-a-romanului-ei-scris-sub-pseudonim-masculin/

Romanciera britanică J.K. Rowling, autoarea seriei ,,Harry Potter”, a început să publice romane poliţiste sub pseudonimul ,,Robert Galbraith”.

Un articol de Andrada Văsii|28 iulie 2013

Romanciera britanică J.K. Rowling, autoarea seriei „Harry Potter”, a început să publice romane polițiste sub pseudonimul Robert Galbraith”. J.K. Rowling a publicat în luna aprilie, romanul „The Cuckoo’s Calling”, care prezintă aventurile personajului Cormoran Strike, un fost soldat rănit în Afganistan, devenit detectiv privat.

„Mi-am petrecut tot week-end-ul antrenându-mă pentru ca semnătura lui Robert Galbraith să fie uşor de recunoscut“, a scris romanciera pe site-ul dedicat noului ei pseudonim literar (www.robert-galbraith.com).

Cartea a fost remarcată de criticii literari, care au spus că „The Cuckoo’s Calling” este „un roman de debut remarcabil”, înainte ca publicaţia Sunday Times să descopere secretul celebrei romanciere, în ancheta sa despre acel romancier presupus debutant.

Vânzările au crescut spectaculos

De atunci, vânzările au crescut spectaculos, înregistrând o creştere-record de 41.000% săptămâna trecută, potrivit Nielsen BookScan, o companie care analizează vânzările editurilor de carte.

Pe site-ul dedicat noului ei roman, J.K. Rowling a negat categoric că a dorit să orchestreze o reclamă spectaculoasă şi a prezentat o parte din „planurile labirintice” pe care le-a elaborat pentru a-şi disimula identitatea. A optat pentru un pseudonim întrucât dorea, spune ea, să lucreze departe de agitaţia mediatică şi de aşteptările publicului.

Scriitoarea britanică a spus că două televiziuni şi-au exprimat interesul pentru a adapta noul ei roman pentru micul ecran, înainte ca numele autorului real al cărţii să fie dezvăluit. J.K. Rowling a adăugat că a finalizat deja o continuare a romanului „The Cuckoo’s Calling” şi că aceasta va fi publicată anul viitor, tot sub pseudonimul Robert Galbraith.

Romanciera a ales acest pseudonim pentru că, în copilărie a „dorit dintotdeauna să se numească Ella Galbraith, fără să ştie prea bine de ce”, în timp ce prenumele Robert a fost ales datorită admiraţiei sale pentru fostul politician american Robert F. Kennedy, asasinat în 1968.

„The Cuckoo’s Calling” a fost publicat de editura Sphere, parte a grupului editorial Little, Brown Book Group, care a publicat şi „The Casual Vacancy”, primul roman pentru cititorii adulţi lansat de J.K. Rowling după încheierea seriei „Harry Potter”.

De la ajutor social la o avere de un miliard de dolari

Seria „Harry Potter” este unul dintre cele mai mari succese editoriale. Adaptarea cinematografică a seriei a avut la fel de mare succes, atrăgând încasări de peste 7 miliarde de dolari, notează Mediafax.

În vârstă de 47 de ani, J.K. Rowling, care înainte de a-şi publica romanele din seria „Harry Potter” era o mamă singură ce trăia din ajutorul social, are o avere de aproximativ un miliard de dolari, potrivit celei mai recente liste publicate de Forbes în martie 2011.

Totodată, este considerată una dintre cele mai influente femei britanice şi a fost distinsă cu Ordinul Imperiului Britanic pentru servicii deosebite aduse literaturii pentru tineri, dar şi cu Legiunea de Onoare, în Franţa.

Foto credit: Wikipedia

10
/06
/22

Sâmbătă, 11 iunie, la ora 11.00, cele trei echipe finaliste ale ediției a unsprezecea a Concursului Humanitas în licee vor fi faţă în faţă la Marea Finală, care se va desfăşura în sala de conferințe a Institutului Cervantes. Finala va fi prezentată de Mihaela Dedeoglu. Trofeul și premiul cel mare vor fi înmânate de Ioana Pârvulescu. Vă invităm să încurajați din sală cele trei echipe sau să urmăriți transmisia online pe paginile de Facebook Humanitas și Concursul Humanitas în licee.

07
/06
/22

După doi ani de pauză, Curtea Veche Publishing și-a dat întâlnire cu cititorii la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XV-a, în perioada 1-5 iunie 2022. Publicul a părut foarte dornic să cunoască din nou autorii preferați, să afle despre noutăți și să își facă rezerva de carte pentru sezonul de vară. Așadar, nu au lipsit lansările, sesiuni de autografe și reducerile, care au fost anul acesta între 25-70% în standul editurii.

07
/06
/22

Zeci de mii de vizitatori au venit în standul editurii Corint la Salonul Internațional De Carte Bookfest, între 1 și 5 iunie 2022. Vânzările au atins cote record după doi ani în care publicul a fost privat de întâlnirile cu autorii și editorii.

31
/05
/22

Cea mai așteptată ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, a XV-a, începe mâine la Pavilionul B2 de la Romexpo: fără restricții sanitare, fără taxe de acces și fără costuri de parcare. Evenimentul va fi deschis oficial miercuri, 1 iunie, la ora 12.00, la scena ARENA, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitați E.S. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, Grigore Arsene – președintele Asociației Editorilor din România și Adrian Cioroianu – directorul Bibliotecii Naționale a României.

30
/05
/22

UNATC PRESS, editura Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), participă în perioada 1-5 iunie 2022 pentru prima dată la Salonul Internațional de Carte Bookfest. Prezența UNATC PRESS de-a lungul celor cinci zile la cunoscutul eveniment dedicat cărții și autorilor de la Romexpo este un exercițiu de conectare la lumea publishingului de carte autohton, dar mai ales o excelentă ocazie de a se adresa în mod nemijlocit cititorilor.

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.