VIDEO JFK şi Amza Pellea, printre temele Festivalului de Film Istoric de la Râşnov
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-jfk-si-amza-pellea-printre-temele-festivalului-de-film-istoric-de-la-rasnov/

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov va aborda, la cea de-a V-a ediţie, care va avea loc între 2 şi 11 august, patru teme – Anul 1968, J.F. Kennedy, Legendele muzicii şi Amza Pellea. Cele patru teme vor fi completate de o serie de conferinţe susţinute de personalităţi din lumea artistică şi academică.

Un articol de Andrada Văsii|11 iulie 2013

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov va aborda, la cea de-a V-a ediţie, care va avea loc între 2 şi 11 august, patru teme – Anul 1968, J.F. Kennedy, Legendele muzicii şi Amza Pellea. Cele patru teme vor fi completate de o serie de conferinţe susţinute de personalităţi din lumea artistică şi academică.

Astfel, în timpul festivalului sunt programate peste 40 de proiecţii de film, expoziţii, un târg de carte, dar şi lansări de volume. Totodată, la festival va avea loc avanpremiera documentarului „Afacerea Tănase. Leapşa pe murite”, o producţie a Libra Film.

Festival și școală de vară

De asemenea, Festivalul de Film Istoric de la Râşnov cuprinde Şcoala de Vară „Astra”, organizată pentru studenţi şi masteranzi. Potrivit organizatorilor, printre lectorii confirmaţi la eveniment se află Tudor Caranfil, Adrian Cioroianu, Theodor Paleologu, Sergiu Celac, Sever Voinescu, Liviu Tofan şi Mihai Răzvan Ungureanu.

Citiţi şi: ARHIVĂ Amza Pellea: „Radu Beligan m-a luat la Teatrul de Comedie“

Pe de altă parte, festivalul cuprinde o serie de evenimente speciale, printre care concertul susţinut de Mircea Baniciu Band, Mike Godoroja & Blue Spirit, cu spectacolul „Hippie cu diamante”, şi Cvartetul de contrabasişti, cu recitalul „De la Bach la Beatles & Metallica”.

Printre evenimentele programate în festival se numără şi concertul European Contemporary Orchestra, care cuprinde 33 de muzicieni din ansambluri din Franţa, Belgia, România şi Italia.

Festivalul, în fiecare an, se concentrează pe câteva teme pe care le ia şi le desface pe mai multe felii. O să încep cu o temă cu legătură naţională, care ne este foarte dragă, este vorba de Amza Pellea. Sunt 30 de ani de când Amza Pellea ne-a părăsit şi de aceea o să avem o zi dedicată lui Amza Pellea, pe 4 august, o zi în care vom avea proiecţii cu trei dintre cele mai importante filme în care a jucat Amza. O să o avem alături de noi pe Oana Pellea, care va susţine în cadrul Şcolii de Vară o prelegere despre Amza şi festivalul va avea şi o producţie proprie anul acesta, un documentar sau mai bine spus un medalion despre Amza Pellea. Vor fi interviuri pe care le-am luat celor care l-au cunoscut şi au avut norocul să lucreze alături de el.

Mihai Dragomir,
coordonator centru resurse al Festivalului de Film Istoric de la Râşnov

Mihai Dragomir a precizat că cinematograful din Râşnov va primi numele lui Amza Pellea, notează Mediafax. A doua temă a festivalului se referă la muzica anilor 1960. „Ne-am legat de această temă pentru că anul acesta mulţi dintre muzicienii mari ai lumii ar fi împlinit sau împlinesc 70 de ani, iar anii ’60 reprezintă o mină de aur pentru noi şi pentru festivalul nostru”, a mai subliniat Mihai Dragomir.

50 de ani de la asasinare

Împlinirea a 50 de ani de la asasinarea unuia dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani, John F. Kennedy, reprezintă a treia temă principală a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov. „Pe 22 noiembrie împlinindu-se 50 de ani de la asasinarea lui, nu ne interesează foarte mult asasinarea în sine, mai mult vrem să punem accent pe viaţa lui, pe cât de mult a influenţat istoria şi în continuare ne influenţează istoria“, spune Mihai Dragomir.

O temă istorică

„A patra temă, cea mai importantă temă, se referă la anul 1968. Anul 1968 reprezintă «Primăvara de la Praga, dar înseamnă şi revoltele din Franţa, din mai ’68, înseamnă atitudinea lui Ceauşescu în acel an, înseamnă revoltele din Statele Unite, războiul din Vietnam, asasinarea lui Bobby Kennedy, a lui Martin Luther King şi lista continuă. (…) În acest context, avem plăcerea ca, alături de noi, ca în fiecare ediţie, să se afle Centrul Ceh, împreună cu Ambasada Cehiei”, a mai spus Dragomir.

În ceea ce priveşte personalitatea lui John F. Kennedy, în timpul festivalului va fi lansată cartea „Enigmele unui erou” a jurnalistului şi comentatorului politic american Chris Matthews, a cărei prefaţă este scrisă de fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România Mark Gitenstein.

Este vorba de o carte de 512 pagini, l-am rugat pe excelenţa sa Mark Gitenstein să ne scrie o prefaţă, ceea ce a şi făcut, el fiind şi membru al partidului democrat, aducând în această componentă şi o rememorare a zilelor respective ale asasinării preşedintelui Kennedy şi autorul este Chris Matthews, din 2002 este gazda unei emisiuni produsă de NBC, membru democrat şi al administraţiei Carter.

Sorin Mîndruţescu,
directorul general al Oracle şi preşedintele Camerei Americane de Comerţ

În ceea ce priveşte cea de-a patra temă a festivalului – anul 1968, când a avut loc şi „Primăvara de la Praga”, consilierul la Ambasada Republicii Cehe în România Pavel Kobližka le-a mulţumit organizatorilor evenimentului pentru că aceasta a fost inclusă în program.

El a precizat că „Primăvara de la Praga” a fost unul dintre „momentele cheie în istoria Cehiei, fiind printre cele mai frumoase momente, pentru că a adus foarte multă speranţă şi unitate în rândul populaţiei, dar a reprezentat şi unul dintre cele mai tragice evenimente, pentru că multe persoane şi-au pierdut viaţa în acele zile”, a completat Pavel Kobližka.

Potrivit lui Pavel Kobližka, ambasadorul Republicii Cehe în România, Jiří Šitler, va participa la Festivalul de Film Istoric de la Râşnov, unde va avea şi o conferinţă la Şcoala de Vară privind „Primăvara de la Praga”.

La conferinţa de presă au participat consilierul la Ambasada Republicii Cehe în România Pavel Kobližka, Nicolae Pepene, directorul Cetăţii Râşnov, Irina Margareta Nistor, critic de film, Sorin Mîndruţescu, membru al echipei de organizare, şi Mihai Dragomir, coordonator centru resurse al Festivalului de Film Istoric de la Râşnov.

Foto credit: Cinemagia, Alfred Eisenstaedt Wikipedia

31
/03
/16

Week-end-ul acesta, pe 2 și 3 aprilie, Final Frontier, singurul târg de carte SF & Fantasy din România deschide porțile ediției numărul 5. Tărâmul magic ales în acest an pentru a fi transformat, timp de două zile, în capitala iubitorilor de SF și Fantasy este Connect Hub (B-dul Dacia nr 99, la Piața Spaniei).

30
/03
/16

Alte 3 titluri, care aduc în discuție probleme cât se poate de actuale, de la atentatele teroriste din Franța, până la urmările Războiului Iugoslav și ale asasinării lui Yitzhak Rabin - unul dintre cei mai importanți susținători ai păcii din Orientul Mijlociu -, completează lista filmelor din competiția Cinepolitica 2016 (13 – 17 aprilie, Cinema Elvira Popescu, București).

29
/03
/16

„Cahiers du Cinema” caută inovaţia, sinceritatea, un cinema liber, care nu manipulează. Suntem împotriva unui cinema prea serios, după rețetă, care răspunde aşteptărilor festivalurilor – afirmă, într-un interviu în exclusivitate pentru Ziarul Metropolis, Joachim Lepastier, critic de la celebra revistă franceză. Regizorul român favorit – Corneliu Porumboiu. 

29
/03
/16

Festivalul Internațional de Film NexT (7-11 aprilie 2016) găzduiește pentru cel de-al 7-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 și 12 ani. NexT Kids se va desfășura sâmbătă, 9 aprilie 2016, la Cinema Elvire Popesco de la Institutul Francez. Proiecţiile vor începe la orele 10.30 şi 11.30. Prețul unui bilet este de 5 lei.

28
/03
/16

Celebrul compozitor american Philip Glass, cunoscut pentru coloana sonoră a unor filme precum The Hours/Orele și Notes on a Scandal/ Jurnalul unui scandal și cvartetul de coarde Kronos Quartet vin la Bran și la București pentru a interpreta LIVE în premieră românească un spectacol unic care a făcut înconjurul lumii: DRACULA - MUZICA ȘI FILMUL.

25
/03
/16

În ultimul an din ce în ce mai multe instituții culturale și-au pierdut spațiile, cinematografe și teatre au fost închise în toată țara în urma legii nr. 282/2015. Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania s-a confruntat cu această problemă în pregătirea celei de-a noua ediții, ce se desfășoară săptămâna aceasta în București și am fost nevoiți să găsim soluții și spații alternative pentru organizarea proiecțiilor și evenimentelor din cadrul festivalului.

25
/03
/16

Duminică, 27 martie, de la ora 15,00, de Ziua Mondială a Teatrului, Centrul Cultural Casa Artelor (CCCA) lansează programul cultural „Matineele Artelor”, dedicat seniorilor din Sectorul 3.

24
/03
/16

Andrei Sopon este un talentat realizator român de animaţii de scurtmetraj, stabilit la Londra. Trei dintre spectaculoasele sale filme sunt în prezent lansate pe platforma gratuită Cinepub - „Singularity”, „Chi-Ken” şi „Spin”- , alături de o animaţie pentru copii, „Cântecul inocenţei”, de Ion Octavian Frecea.

24
/03
/16

După premiera mondială, care a avut loc luna trecută la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, în cadrul secțiunii Berlinale Forum, pelicula “Ilegitim”, regizată de Adrian Sitaru, își continuă traseul festivalier. Luna viitoare filmul va fi proiectat în cadrul a trei mari festivaluri europene din Portugalia, Turcia și Lituania.