VIDEO Ministerul Culturii îl comemorează pe Constantin Brâncoveanu, în 2014, printr-o serie de evenimente
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-ministerul-culturii-il-comemoreaza-pe-constantin-brancoveanu-in-2014-printr-o-serie-de-evenimente/

Ministerul Culturii îl va comemora pe Constantin Brâncoveanu, în 2014, la 300 de ani de la moartea acestuia, printr-o serie de expoziţii, conferinţe şi simpozioane, a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu, într-o conferinţă de presă.

Un articol de Andrada Văsii|18 iulie 2013

Ministerul Culturii îl va comemora pe Constantin Brâncoveanu, în 2014, la 300 de ani de la moartea acestuia, printr-o serie de expoziţii, conferinţe şi simpozioane, a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu, joi, într-o conferinţă de presă.

La conferinţa de presă care a avut loc la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti au participat şi Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, Vlad Bedros, cercetător la Institutul de Istorie a Artei, şi Narcis Afrăsinei, director al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).

„Oamenii trebuie să fie mai atenţi la moştenirea culturală pe care o datorăm lui Constantin Brâncoveanu”, a spus Daniel Barbu. El a precizat că, prin seria de evenimente dedicate lui Constantin Brâncoveanu, Ministerul Culturii îşi doreşte să arate dimensiunea europeană a personalităţii acestuia.

Evenimente selectate

La rândul său, Radu Boroianu a spus că evenimentele vor fi selectate şi decise de către un comitet organizator, care va fi condus de Vlad Bedros.

Seria de evenimente va debuta cu o expoziţie dedicată familiei Brâncoveanu, semnată de Elena Murariu. De asemenea, Ministerul Culturii va organiza un concurs de proiecte pentru cei interesaţi să participe la această comemorare.

„Interesul nostru nu vine în contradicţie cu interesul Bisericii Ortodoxe Române de a-l celebra pe Brâncoveanu”, a spus Radu Boroianu, referindu-se la faptul că acesta a fost recent canonizat, notează Mediafax.

Brâncoveanu nu a fost omul unui moment (…) Vrem să stârnim un curent de interes şi în lumea tinerilor, referitor la acest personaj.

Radu Boroianu,
secretar de stat

Proiectele propuse, care trebuie să aibă ca temă viaţa şi personalitatea lui Constantin Brâncoveanu, ar putea să fie finanţate de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). În acest sens, Narcis Afrăsinei a declarat că reprezentanţii AFCN urmează să decidă dacă aceste proiecte pot fi depuse într-o secţiune special creată a concursului AFCN sau pot beneficia de un punctaj suplimentar, dacă se înscriu în programul Ministerului Culturii.

Constantin Brâncoveanu (1654 – 15 august 1714) a fost un mare boier, Domn al Ţării Româneşti între 1688 şi 1714 şi nepot al domnitorului Şerban Cantacuzino.

În perioada în care a domnit, Ţara Românească a cunoscut o perioadă de înflorire culturală şi de dezvoltare a vieţii spirituale. În 1714, pe 15 august, a fost executat la Istanbul, împreună cu cei patru fii ai săi (Constantin, Ştefan, Radu şi Matei), precum şi cu sfetnicul său Ianache Văcărescu. Cu toţii sunt cinstiţi de către Biserica Ortodoxă Română, sub numele de Sfinţii Mucenici Brâncoveni.

Foto credit: Bogdan Giușcă, Wikipedia

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!

30
/10
/23

Tech Rider's Dilemma, un proiect de cercetare care investighează necesitatea unor noi abordări în producția, expunerea, arhivarea și conservarea lucrărilor new media (și nu numai), prezintă din 1 noiembrie în cadrul Rezidența9 (Str. Ion Luca Caragiale 32), de la ora 19:00, o expoziție new media care ilustrează și aduce în discuție fragilitatea lucrărilor bazate pe tehnologie și nevoia unor metodologii de planificare, arhivare și conservare în acest domeniu.