VIDEO Scurtmetrajele ajung printre cărţi: ShortsUP vine la Humanitas Cişmigiu, între 5 şi 7 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-scurtmetrajele-ajung-printre-carti-shortsup-vine-la-humanitas-cismigiu-intre-5-si-7-august/

Scurtmetrajele de la ShortsUP vor fi prezentate la librăria Humanitas Cişmigiu din Capitală, între 5 şi 7 august.

Un articol de Andrada Văsii|1 august 2013

Scurtmetrajele de la ShortsUP vor fi prezentate la librăria Humanitas Cişmigiu din Capitală, între 5 şi 7 august. În ultimii patru ani, ShortsUP a adus scurtmetrajele în spaţii underground, în aer liber şi în instituţii culturale dedicate artelor conexe cinematografiei. Le-a alăturat cu muzica la Opera Naţională, le-a mixat cu arta la Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi cu teatrul la Teatrul Naţional Bucureşti.

Pe 5, 6 şi 7 august, de la ora 19.00, scurtmetrajele ajung printre cărţi, la librăria Humanitas de la Cişmigiu. Pentru trei seri consecutive, filmele scurte vor prinde viaţă acolo unde poveştile sunt la ele acasă.

Proiecţiile ShortsUP la librăria Humanitas de la Cişmigiu explorează legătura trainică dintre cinema şi cărţi: selecţia este formată din scurtmetraje inspirate din literatură, poveşti care vorbesc despre magia cărţilor, dar şi filme scurte care sunt doar o altă formă de ficţiune, construită vizual.

Luni este seara animaţiei, deschisă de filmul „Fantasticele cărţi zburătoare ale lui Morris Lessmore” (regia: William Joyce, Brandon Oldenburg, SUA, 2011), o alegorie plină de umor despre puterea vindecătoare a lecturilor, care a câştigat Oscarul şi alte 14 premii internaţionale.
Ziua de marţi este dedicată scurtmetrajului românesc, bine reprezentat de „În acvariu” (regia: Tudor Cristian Jurgiu, România, 2013), pelicula care a adus România pe lista premiilor de la Cannes 2013.
În seara de miercuri, ficţiunea prinde contur cu filmul „Ca la tine acasă” (regia: Gautier About, Franta, 2007), un scurtmetraj despre evadările de zi cu zi.

Fiecare seară de film va fi completată de o dezbatere, iar la capătul celor trei zile de proiecţii spectatorii vor afla de la un regizor, un dramaturg, mai mulţi critici de film şi jurnalişti care este relaţia lor cu scurtmetrajul. Printre invitaţi se numără regizorul Cristi Puiu, dramaturgul Vlad Zografi şi criticul de film Ileana Bîrsan.

Intrarea la proiecţii este liberă.

Foto credit: ShortsUP (Facebook)

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.