VIDEO Teatrul Metropolis prezintă în premieră cele două părţi ale producţiei „Îngeri în America“, într-o singură reprezentaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-teatrul-metropolis-prezinta-in-premiera-cele-doua-parti-ale-productiei-ingeri-in-america-intr-o-singura-reprezentatie/

Pe 28 şi pe 29 iunie, Teatrul Metropolis organizează un eveniment premieră: cele două părţi ale spectacolului „Îngeri în America“ vor fi comprimate într-o singură reprezentaţie.

Un articol de |12 iunie 2013

Pe 28 şi pe 29 iunie, Teatrul Metropolis din Bucureşti organizează un eveniment în premieră: cele două părţi ale spectacolului „Îngeri în America“ vor fi comprimate într-o singură reprezentație.

Producția „Îngeri în America“  a avut premiera în 2012 și a fost printre primele dăți în Europa de Est când ambele părți ale spectacolului s-au jucat pe scena aceluiaşi teatru, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză.

Povestea „Îngerilor în America“ începe în anul 1985, un an tumultuos, în care la preşedinție se afla Ronald Reagan. Dramatismul piesei îi vizează pe cei doi protagonişti Lou şi Prior, care trec prin momente grele. Pe tot parcursul spectacolului, intensitatea actului cultural se transpune în momente de dragoste, disperare şi regăsire asigurând spectatorilor o experiență unică.

O poveste cu fete și băieți, care trăiesc intens, se transfigurează, suferă și nu se pot manifesta. Victor Ioan Frunză a pus în scenă prin acest spectacol o frântură de viață care așteaptă să fie disecată. Cele două părți, „Sfârșitul Lumii e aproape“ și „Perestroika“ vor fi jucate într-o singură seară, nu în două seri consecutive, aşa cum s-a întâmplat până acum.

Un juriu care nu şi-a făcut timp să vadă spectacolul

Producția a fost subiect de dezbatere în cadrul nominalizărilor UNITER (Uniunea Teatrală din România), deoarece juriul de nominalizări nu a fost prezent la niciuna dintre reprezentaţii.

Spectacolul nu a fost selecţionat, deşi nu a fost văzut. Un komisar, din cei trei, a văzut jumătate din spectacol. Deşi spectacolul s-a jucat de 24 de ori, adică de două ori pe lună, în acea perioadă, ei nu au venit, deşi puteau veni din simplă curiozitate intelectuală. Piesa a fost pentru prima dată reprezentată integral în România şi este o capodoperă a secolului XX. Puteai veni măcar să asculţi textul.

Victor Ioan Frunză,

director de scenă

Spectacolul „Îngeri în America“ l-a impresionat încă de la premieră pe fostul ministru al culturii, Puiu Haşotti, acesta declarând:

Este o proză grea, complexă. Actorii au fost absolut extraordinari. Am aflat foarte pe scurt morala acestei piese de la domnul George Ivaşcu. Nu pot să nu fiu impresionat de faptul că România este a treia țară din Europa de Est în care această piesă se joacă integral. Această piesă este un act de cultură adevărată şi poate la fel de interesant este faptul că aici se răspunde la paradigma economiei de piață: vorbim despre artă pentru artă și de artă pentru piață. Acest lucru este o performanță lăudabilă.

Puiu Haşotti,

fost ministru al culturii

Info:

Cele două părți vor fi comprimate într-o singură reprezentaţie, pe 28 iunie şi pe 29 iunie.

Foto credit: Teatrul Metropolis

14
/02
/17

MEMORIA CULTURALĂ „Sînt actor, deci liber de a fi oricînd adolescent“, mărturisea Grigore Vasiliu Birlic, într-o scrisoare adresată teatrului şi publicului. „Cei trei pereţi între care ne mişcăm sînt din carton vopsit, dar simbolizează adevărul, binele şi frumosul. Iar voi — onorat şi iubit public — consideraţi-vă invitaţi la cel mai nobil banchet: totul s-a făcut pentru voi, prin voi“. Ziarul Metropolis vă prezintă un text emoţionant, publicat de marele actor, acum 60 de ani, în revista Teatrul.

14
/02
/17

A interpretat într-un mod cu totul original personaje aflate la granița dintre tragic și comic. A rămas în memoria cinefililor prin rolurile jucate în cele peste 50 de filme și a fost, de asemenea, un excepțional pedagog, printre studenții săi numărându-se Horațiu Mălăele, Mariana Mihuț, Valeria Seciu (cea care avea să-i devină soție), Dan Condurache și Maria Ploae. 

13
/02
/17

INIȚIATIVĂ Teatrul Metropolis, condus de George Ivaşcu, propune, la zece ani de la înfiinţare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în 30 de ani, selectaţi de maeştri ai scenei româneşti de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

13
/02
/17

Expoziția solo „Contagiune”, de Dumitru Gorzo, va avea vernisajul în data de 14 februarie, deschizând Programul Expozițional 2017 de la ARCUB.

13
/02
/17

"La La Land" a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

13
/02
/17

Cântăreaţa britanică Adele a câştigat cinci trofee cea de-a 59-a ediţie a galei premiilor Grammy, la categoriile cel mai bun album al anului, cel mai bun cântec al anului, înregistrarea anului, cel mai bun album pop şi cea mai bună interpretare pop. David Bowie a fost premiat postum, pentru ”Blackstar”, cu un trofeu Grammy.

13
/02
/17

Deschiderea ediției din acest an a Carnavalului de la Veneția (11-28 februarie) a fost marcată de un show acvatic spectaculos, la care au participat, ca în fiecare an, numeroși vizitatori. Show-ul inaugural, pus în scenă pe Canalul Cannaregio, a celebrat sâmbătă seara temele frumuseții, mării și vanității, printr-o paradă a creaturilor marine.

13
/02
/17

În urmă cu un secol și jumătate, într-o zi de 13 februarie (1867), Johann Strauss (fiul) prezenta în premieră, la Viena, "Dunărea Albastră", valsul care va deveni una dintre cele mai populare piese muzicale ale repertoriului classic. Cu ocazia jubileului de 150 de ani, muzeul Dinastiei Strauss găzduiește o expoziție care prezintă contextul istoric în care s-a născut valsul vienez.

13
/02
/17

Majoritatea românilor (regizori, producători, actori, selecționeri de festival) veniți la Festivalul de Film de la Berlin au participat, duminică seara, la un protest pe covorul roșu, obținut prin amabilitatea organizatorilor festivalului, care le-a acordat un minut înaintea ultimei proiecții din palatul festivalului. Protestul a fost transmis live pe site-ul oficial al festivalului (berlinale.de).

11
/02
/17

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenți și oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-și ia adio de la cel pe care l-au iubit și admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

11
/02
/17

"Bine v-am regăsit ca să vă spun rămas bun! (...) Resursele mele de luptă cu inerţia, cu rutina, cu rugina, cu vârsta, cu plictisul, cu faptul că nu reuşesc să interacţionez cu dumneavoastră, toate acestea m-au determinat să mă retrag. (…) Sunt prea bătrân, sunt depăşit pentru uriaşele dumneavoastră aşteptări (…)” - Dan C. Mihailescu. Cunoscutul critic literar a renunțat la "Cartea de la ora 5", acesta făcând anunțul în ultima apariţie online a proiectului.

10
/02
/17

Un veritabil templu al operei, Teatro alla Scala are o tradiție de peste 300 de ani și reputația unui spațiu muzical magic, în care orice muzician își dorește să ajungă măcar o dată în carieră și fiecare iubitor de operă visează să vadă măcar un spectacol.

10
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. „Secvențe” (1982), de Alexandru Tatos, un film unic în cinematografia română. Un film polemic. Un sclipitor manifest cinematografic, deopotrivă intelectualist și emoționant. O capodoperă.

10
/02
/17

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 28 martie și 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

10
/02
/17

Olimpia Melinte şi Alexandru Papadopol sunt doi dintre numeroşii actori vedetă din "Bucureşti NonStop", filmul din 2015 al lui Dan Chişu, acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub. Un scurt dublu-interviu despre personaje şi indicaţii regizorale.