Vineri, în patru oraşe: Noaptea Albă a Filmului Românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/vineri-in-patru-orase-noaptea-alba-a-filmului-romanesc/

Selecţia celor mai de succes filme româneşti va fi prezentată vineri, în 15 spaţii din patru oraşe din ţară – Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, în cadrul Nopţii Albe a Filmului Românesc.   Potrivit organizatorilor, programul evenimentului cuprinde atât producţii de toate genurile realizate de cineaşti din toate generaţiile, dar nu vor lipsi nici animaţiile […]

Un articol de |14 septembrie 2012

Selecţia celor mai de succes filme româneşti va fi prezentată vineri, în 15 spaţii din patru oraşe din ţară – Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, în cadrul Nopţii Albe a Filmului Românesc.

 

Potrivit organizatorilor, programul evenimentului cuprinde atât producţii de toate genurile realizate de cineaşti din toate generaţiile, dar nu vor lipsi nici animaţiile româneşti prezentate anul trecut în competiţie la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est.

Un eveniment special îi este dedicat Fundaţiei Arte Vizuale (FAV), care împlineşte 20 de ani de la înfiinţare.

Aşadar, spectatorii vor avea şansa de a viziona o selecţie de şapte filme, printre care se numără şi primul film după facultate al lui Radu Muntean, „Lindenfeld” (1994), dar şi „Lucy Castle Hotea”, regia Vali Hotea (1996), „Franzela exilului”, regia Alexandru Solomon (2002), sau „Boborul”, regia Radu Igazsag (2004), precum şi un scurt promo al documentarului despre expediţia lui Emil Racoviţă, „Exploratorul”, Gabor Xantus (2012).

De asemenea, tot în cadrul Nopţii Albe, publicul este invitat să decidă soarta unui personaj, la primul film interactiv din România, „Kiddo”, regia Millo Simulov.

Kiddo este numele unei adolescente cu o viaţă dificilă, provenind dintr-o familie dezbinată, care îşi revarsă furia făcând box. Prin votul majorităţii, destinul îi va fi decis de mai multe ori de-a lungul filmului, alegând câte una dintre variantele propuse de autori. Pelicula a fost foarte apreciată la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Pe harta Nopţii Albe din Bucureşti, la ediţia din acest an, sunt incluse şi spaţiile de la Cinema Pro, Cinema Elvira Popescu, Club Control, Grădina Verona, Godot Cafe, cumulând un total de zece spaţii-gazdă ale Filmului Românesc (alături de Cinema Studio, Cinema Patria, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Club Fabrica, Centrul Istoric – Piaţa Sfântul Anton).

Şi spectatorii din Timişoara au parte de o veste bună. Pe lângă proiecţiile din Noaptea Albă programate la Cinema Timiş, organizatorii vor aduce o selecţie de filme româneşti şi în cadrul Festivalului Plai, la Muzeul Satului Bănăţean.

În Cluj-Napoca cinefilii sunt aşteptaţi la Cinema Victoria şi la Casa TIFF (Str. Universităţii nr.6).

La Iaşi Noaptea Albă a Filmului Românesc va fi găzduită de Cinema Victoria.

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, cu sprijinul România Film, Uniunea Cineaştilor din România, Muzeul Ţăranului Român, Institutul Cultural Francez.

Sursa: Agerpres

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.