Vlad Zamfirescu în Panică, la Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/vlad-zamfirescu-in-panica-la-nottara/

Teatrul Nottara prezintă joi, 30 ianuarie, de la ora 19.30, la Sala George Constantin, premiera oficială a spectacolului Panică de Mika Myllyaho, în regia lui Theodor-Cristian Popescu. Un spectacol cu Vlad Zamfirescu, Alexandru Jitea şi Gabriel Răuţă, care fac din dialogul scenic un tur de forţă actoricească.

Un articol de Petre Ivan|21 ianuarie 2014

Teatrul Nottara prezintă joi, 30 ianuarie, de la ora 19.30, la Sala George Constantin, premiera oficială a spectacolului Panică de Mika Myllyaho, în regia lui Theodor-Cristian Popescu. Un spectacol cu Vlad Zamfirescu, Alexandru Jitea şi Gabriel Răuță, care fac din dialogul scenic un tur de forţă actoricească.

Cu subtitlul „trei bărbaţi pe punctul de a ceda psihic”, textul dramaturgului contemporan finlandez este o subtilă comedie psihologică, cu personaje foarte bine conturate.

Trei bărbaţi, prieteni din copilărie, luptă cu criza vârstei mijlocii, cu problemele profesionale şi sentimentale care îi macină.

Timpul pe care îl petrec împreună îi ajută să se regăsească pe ei înșiși. Prietenia le oferă posibilitatea să-și spună adevărul în față, fără menajamente.

Panica este neliniștea lor interioară, care răbufnește sub forma unor jocuri, dure la prima vedere, propuse în speranţa exorcizării tuturor fricilor și neîmplinirilor.

În ciuda titlului, montarea este încărcată cu umor, menit să îndemne publicul la o privire obiectivă asupra sinelui, printre zâmbete sau hohote de râs.

Vlad Zamfirescu

Panică a fost scrisă în 2005 şi montată chiar de autor, în calitate de regizor, la GroupTheatre din Helsinki

„Panică ne aruncă brusc în groapa cu cei trei lei, furioşi pe propriile lor slăbiciuni. Până ieșim, avem timp să râdem bine: de ei, dar şi de noi înşine.” – Theodor-Cristian Popescu

„Am avut şansa ca până acum să nu intru în panică. În sensul de atacuri. Am intrat în spectacolul Panică. Şi l-am cunoscut pe Cristi Popescu. M-am panicat. Trebuia să scoatem premiera în doar patru săptămâni!!!… Nu vă panicaţi. Am reuşit.” – Vlad Zamfirescu

Vlad Zamfirescu

Vlad Zamfirescu, în piesa lui Mika Myllyaho, Panică

Cum gândesc bărbații și cum se luptă să supraviețuiască? Este curajul lor doar un mit sau poate fi dovedit prin fapte? Vă invităm să descoperiți cu surprindere şi bună dispoziţie în acest nou spectacol.

Foto cu Vlad Zamfirescu şi Panică – Ciprian Duică

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.