Ziua Culturii Naționale, sărbătorită simultan în 3 orașe mari ale României
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-culturii-nationale-sarbatorita-simultan-in-3-orase-mari-ale-romaniei/

Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită simultan în 3 oraşe mari ale României, creându-se o adevărată axă culturală, într-un proiect al Asociaţiei Montage. Cele 3 evenimente înlănţuite se vor desfăşura simultan pe 15 ianuarie 2020, sub semnul artelor vizuale şi al literaturii.

Un articol de Liliana Matei|14 ianuarie 2020

La București, va avea loc la ora 18:00 vernisajul expoziției graficianului Acad. Prof. Dr. Mircia Dumitrescu și al Sculptorului Ioan Ladea, găzduit de Centrul Cultural al Sectorului 1 al Municipiului București. Vor vorbi conf. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Romane și exegetul eminescian Valentin Coșereanu, fondatorul Centrului de Studii „Mihai Eminescu” – Memorialul Ipoteşti. Va interpreta la flaut Ion Bogdan Ștefănescu, prof. dr. la Universitatea Națională de Muzică București.

La Timișoara, la Biblioteca Județeană Timiș secția de Artă „Deliu Petroiu”, va fi lansat un album bilingv, româno – englez, intitulat FotoSinteze, o retrospectivă a lecturilor publice organizate de Biblioteca Județeană Timiș în ultimii 9 ani. Cu începere de la ora 13:00 va avea loc un workshop  de artă și literatură pornind de la opera scriitorului Nichita Stănescu, realizat de elevii Liceului de Arte Plastice Timișoara sub coordonarea profesorilor Marioara Popescu, Dana Miclăuș-Mercea și Radu Perciun. Workshop-ul va fi însoțit de expunerea unor lucrări ale elevilor, având ca temă personalitatea lui Mihai Eminescu. La acest eveniment este invitat special la dezbateri scriitorul și managerul Bibliotecii județene Timiș „Sorin Titel”, domnul Tudor Crețu.

La Constanța, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va avea loc, începând cu ora 16.00, o expoziție de artă cu lucrările a peste 40 de artiști organizată de Filiala Constanța UNU a Uniunii Artiștilor Plastici, curatoriată de Florentin Sîrbu, Președintele Filialei.

În deschidere va fi prezentat un moment artistic organizat de studenții Facultății de Arte a Universității Ovidius –  Intarsii. Prezentările vor fi susținute de: cercetător științific doctor Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, conf. univ. dr.  Alina Cristea și prof. univ. dr. Daniela Vitcu – decanul Facultății de Arte, Universitatea Ovidius, Constanța.

Parteneri: Centrul Cultural al Sectorului 1 al Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Județeană Timiș, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Filiala Constanța UNU a Uniunii Artiștilor Plastici, Liceul de Arte Plastice Timișoara.

=

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.

11
/05
/23

Extinction Room (Hopeless.) – instalația audio performativă este alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări pe cale de dispariție, explorând ideea de natură și reprezentarea acesteia pe scena artistică și culturală, într-un moment în care specialiștii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă. Performance-ul este prezentat la București, la Teatrelli, pe 13 mai, de la ora 19.00, grație unei noi colaborări între Goethe-Institut și creart/Teatrelli.

11
/05
/23

MoBU, Târgul Internațional de Artă Contemporană București, își deschide porțile pentru vizitatori vineri, 19 mai, ora 14:00, la Romaero Băneasa și anunță programul de evenimente culturale conexe la care se poate participa în baza biletelor la târg.