30% dintre români sau 30% din români?
https://www.ziarulmetropolis.ro/30-dintre-romani-sau-30-din-romani/

Prepoziţiile „din” şi „dintre” au amândouă un sens partitiv. Însă, lucrurile se complică atunci când nu ţinem cont de logica mesajelor transmise cu ajutorul lor.

Un articol de Cristina Drăgulin|5 noiembrie 2014

Sensul partitiv al celor două prepoziții se referă la ideea de parte dintr-un întreg sau întregul din care s-a luat o parte. Cum le folosim corect? Iată câteva recomandări ale lingviștilor.

Prepoziţia „dintre”, cu sens partitiv, se foloseşte cu pluralul substantivelor, pronumelor și numeralelor. Ea se utilizează pentru a indica locul ocupat de cineva sau ceva între mai multe ființe ori obiecte sau pentru a separa între ele mai multe elemente dintr-o mulțime.

Câteva exemple:

Mulți dintre prietenii mei pleacă la munte în noiembrie.
30% dintre români au votat pentru omul politic X, iar 25% dintre ei au votat cu Y.
Dintre noi, cel mai vesel este Ionel.
Relația dintre ei este de amiciție.

Prepoziţia „din”, cu sens partitiv, precedă cuvinte la singular cu sens colectiv. Ea se folosește pentru a desemna o parte dintr-un întreg.

Câteva exemple:

Câțiva copii din clasa mea participă la Olimpiada de Matematică.
Câțiva jucători din echipă pleacă în concediu.
Câțiva preșcolari din grupa mare de la grădiniță joacă într-o piesă de teatru.

15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

31
/05
/23

„Stilul e omul”, spunea acum două secole un gânditor uitat în societatea noastră. După ce au făcut-o atâția în diferite contexte, putem și noi să-l parafrazăm astăzi, fără să greșim, spunând „Exprimarea e omul”. Fără îndoială, e incontestabil că felul în care vorbim este un indicator al personalității noastre și al educației noastre, din care […]

13
/04
/23

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

27
/04
/21

De unde vine expresia „cum dregem busuiocul“? Cine îți face capul calendar? „Casă de piatră!” A freca sau a nu freca menta? Spuneți brașoave? Ziarul Metropolis vă prezintă în rubrica „Dans printre cuvinte“ câteva explicații pentru apariția acestor expresii intrate în vocabularul de zi cu zi.