„A fi sau a nu fi student UNATC” continuă
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-fi-sau-a-nu-fi-student-unatc-continua/

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti continuă acţiunile de sprijin pentru comunităţile defavorizate.

Un articol de Liliana Matei|1 august 2022

Instituția oferă posibilitatea ca 60 de liceeni să experimenteze viața de student al unei universități vocaționale într-un mod inedit, prin proiectul ajuns la cea de-a doua ediție, „A fi sau a nu fi student la UNATC”. Prin activitățile propuse, profesorii și studenții universității se vor transforma în mentori și tutori pentru grupul de participanți veniți din diferite zone ale țării. Aceștia vor beneficia de consiliere profesională în domeniul artistic și vor experimenta viața unui student la Teatru sau Film, timp de 14 zile.

Anul acesta, invitația a fost lansată elevilor de la liceele de artă și celor care fac parte din trupe de teatru. Astfel, tineri din județele Argeș, Prahova, Buzău, Gorj, Vrancea, Brăila, Galați și Tulcea vor participa în programul Școlii de vară în perioadele 24 iulie – 7 august, respectiv 15 – 29 august. Activitățile sunt gratuite pentru beneficiari, prin finanțarea ME-UMPFE în cadrul schemei de granturi pentru universități – Programe de vară de tip punte (SGCU – PV) derulate în cadrul Proiectul privind Învățământul Secundar – ROSE.

Subproiectul „A fi sau a nu fi student UNATC” se adresează elevilor de liceu și vizează orientarea și consilierea acestora în vederea continuării studiilor universitare și a posibilității de a alege o carieră în domeniul artistic. Pe durata unei Școli de vară, cu ajutorul profesorilor și studenților (licență, master, doctorat), precum și al absolvenților, liceenii se vor familiariza cu oferta educațională a Facultății de Teatru și a Facultății de Film UNATC și vor descoperi în ce constau meseriile din domeniile teatru și artele spectacolului, cinematografie și media. Activitățile cuprind organizarea de ateliere de jocuri artistice educaționale care detectează abilități specifice teatrului și filmului, vizionare de producții de licență și master; organizare de întâlniri cu alumni UNATC și vizite la un teatru, un platou de filmare și principalele puncte de interes cultural din București.

„Școala de vară UNATC destinată adolescenților aduce plus valoare pentru toate părțile implicate: elevii pot da contur visului de a avea o carieră de succes în domeniu, iar studenții au ocazia să devină mentori pentru posibili noi candidați, oferind consultanță participanților pe durata desfășurării evenimentului. În același timp, UNATC îmbunătățește legătura cu învățământul preuniversitar, adăugând încă un exemplu de bune practici la capitolul orientare și consiliere profesională pe profilul vocațional”, a declarat profesoara Bogdana Darie, director de grant.

Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) este o instituţie publică de învăţământ superior finanţat de stat care oferă programe complexe de studii în domeniile teatrului și filmului, precum și interdisciplinare la nivel de licenţă, masterat și doctorat.   

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.