Al unsprezecelea TESZT pentru publicul timișorean
https://www.ziarulmetropolis.ro/al-unsprezecelea-teszt-pentru-publicul-timisorean/

Spectacole din Serbia, Germania, Olanda, Franţa, Kosovo, Ungaria, Bulgaria, Italia şi România – le veţi putea vedea pe toate în luna mai, când are loc Festivalul Euroregional de Teatru Timişoara, TESZT. Evenimentul a ajuns la ediţia cu numărul 11.

Un articol de Petre Ivan|21 martie 2018

Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, TESZT, este organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, în perioada 20-27 mai, în sălile Teatrului Maghiar și ale Cercului Militar.

Vor fi spectacole convenționale și alternative, dans contemporan, performance-uri bazate pe videomapping, dar și o instalație multimedia. După fiecare spectacol vor avea loc discuții cu artiștii, publicul având ocazia de a pune întrebări și a afla detalii legate de procesul de creare a spectacolului. Va fi organizat și un workshop de dans contemporan coordonat de Toula Limnaios și dansatorii trupei sale din Berlin, cie.toula limnaios.

Noutatea ediției din acest an constă în programul „Xtensions”, desfășurat în parteneriat cu Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021, care va prezenta spectacole cu acces gratuit pentru public, majoritatea în aer liber. Programul detaliat și descrierea spectacolelor vor fi publicate în curând, odată cu punerea în vânzare a biletelor și abonamentelor.

TESZT 2018- spectacolele selecționate

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara
Jörg Graser: Rabenthal
Regia: Radu Afrim

Qendra Multimedia, Pristina (Kosovo)
Jeton Neziraj: Un spectacol cu patru actori și niște porci și niște vaci și niște cai și un prim-ministru și o vacă Milka și niște inspectori locali și internaționali
Regia: Blerta Neziraj

Teatrul Bitef / Czk Tivat/ Maszk / Think Tank Studio (Serbia-Ungaria-Muntenegru)
Jami district
Regia: Kokan Mladenović

Teatrul Național Subotica, Trupa maghiară (Serbia)
Ingrid Lausund:Hernie de disc
Regia: Veljko Mićunović

cie. toula limnaios (Germania)
tempus fugit
Concept/ Coregrafie: Toula Limnaios

Teatrul „Kosztolányi Dezső” Subotica (Serbia)
Norul cu pantaloni
Regia: Kokan Mladenović

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad
Orașul nostru
Regia: Cristian Ban

Trupa Secretă/ Producție Füge, Budapesta (Ungaria)
Tótferi
Regia: Kárpáti Péter

Oriantheatre (Franța)
KA-F-KA
Regia: Mehdi Farajpour

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara
Patrick Ellsworth: Dansând în noapte
Regia: Kocsárdi Levente
Musical de Vlaicu Golcea

Teatrul „Jászai Mari”, Tatabánya (Ungaria)
Tadeusz Słobodzianek: Clasa noastră
Regia: Guelmino Sándor

Teatrul Național „Toša Jovanović” Zrenjanin (Serbia)
Zrenjanin
Regia: Boris Liješević

Teatrul Reflektor / E8/ Teatrul Bitef (Serbia)
Macho Men
Concept: Milena Bogavac și Vojislav Arsić

Two Destination Language (Scoția-Bulgaria)
Near Gone
Creat de Katherina Radeva și Alister Lownie

Marco Chenevier/ALDES (Italia)
Această operă despre portocală
Autor: Marco Chenevier

F.A.C.E. Szabó Visual Performing Arts Ensemble (Germania)
Coming out. Omagiu lui P. P. Pasolini
Regia: Szabó Kristóf

Veronika Szabó (Ungaria)
Queendom
Regia: Veronika Szabó

Teatrul Szkéné Budapesta (Ungaria)
Háy János: Dificil
Regia: Bérczes László

Teatrul „Koreja” Lecce (Italia)
Frame
Design și concept de Alessandro Serra

Ivo Dimcev (Bulgaria)
Sculptures
Concept: Ivo Dimcev

Programul Xtensions

Schuberty-Krahl-Bauer (Germania)
Anima
Concept: Rike Schuberty, Simon Krahl, Simon Bauer

Los INnato (Spania)
NO/Nato
Concept: Marko Fonseca și Raúl Martínez

Bram Gaafland (Olanda)
Prințul gălăgios al bucătăriei
Concept: Bram Gaafland

Asociația Solidart Timișoara
Altă zi cu soare
Text și regie: Andrei Ursu

Foto: TESZT – facebook

08
/01
/16

Spectacolul "Recviem", regizat de Alexandru Dabija, după un text scris de Matei Vişniec, cu o distribuţie formată din 20 de actori, va avea premiera pe 15 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti (TNB). De asemenea, Matei Vişniec va deschide şi seria de conferinţe ale anului 2016 la TNB, pe 17 ianuarie, de la ora 11.00, la Sala Atelier, cu tema "Teatru şi jurnalism".

08
/01
/16

Lansarea Programului „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi“ va avea loc marți, 12 ianuarie 2016, de la ora 12, la sediul ICR (Aleea Alexandru 38, București). În cadrul evenimentului, vor fi proiectate fragmente din documentarul Brâncuși realizat de regizorul Cornel Mihalache în 1996, film consacrat ansamblului de la Târgu Jiu.

07
/01
/16

Unul dintre cele mai bune filme ale lui Mircea Daneliuc şi ale cinematografiei române a anilor `80, „Iacob” îşi păstrează nealterată forţa de a reda fără menajamente viaţa dură a unei comunităţi de oameni simpli, printr-un realism care capătă, în final, şi valenţe alegorice. 

07
/01
/16

Pentru primul eveniment al anului 2016, Stagiunea de marţi seara de la Ateneul Român a programat un recital inedit în care duo-ul alcătuit din Fernanda Romila şi Dan Racoveanu propune lucrari interpretate la spinetă și orgă.

07
/01
/16

CRONICĂ DE FILM Nu e mai nimic revelator în povestea americană de succes a unei femei care, pornind de jos, răzbate într-o lume a afacerilor dominată de bărbaţi. David O. Russell scapă totuşi „Joy” de capcanele melodramei de manual, învelind-o într-un ambalaj colorat şi relativ atrăgător.

07
/01
/16

Sâmbăta, de la ora 21.00, TVR 1 şi TVR HD difuzează câte două episoade din cea de-a patra serie a premiatului serial ce reconstituie atmosfera din lumea publicitarilor newyorkezi de mare influenţă din anii ’60. Primele două episoade – pe 9 ianuarie

07
/01
/16

Scriitorul Mircea Cărtărescu va fi invitatul Institutului Cultural Român și al Teatrului Dramatic Regal din Stockholm la un eveniment organizat pe 24 ianuarie, în parteneriat cu editura Albert Bonnier. Întâlnirea are ca punct de plecare publicarea în limba suedeză a volumului ''Levantul'', în 2015, în traducerea lui Inger Johansson.

07
/01
/16

Actrița de teatru și film Ioana Bulcă împlineşte astăzi 80 de ani! Prima sa apariție pe marele ecran a fost cea din filmul ''La Moara cu noroc'' (regia Victor Iliu, 1956), în rolul Anei, iar ultima în filmul lui Nae Caranfil ''Restul e tăcere'' (2007), cu rolul Aristizza Romanescu.

06
/01
/16

Maestrul de pe podium este una dintre figurile emblematice ale muzicii clasice. Dă din mâini și muzica se naște parcă din mișcările lui... Dar cum se poate ca un singur om, fără să scoată vreun sunet, înarmat cu doar o bucățică de lemn, să fie responsabil de rezultatul sonor a sute de persoane?

06
/01
/16

Primul concert al anului 2016 la Sala Radio va avea loc miercuri, 13 ianuarie, ora 19.00 şi stă sub semnul recunoştinței. Orchestra de Cameră Radio dedică acest eveniment memoriei dirijorului LUDOVIC BÁCS. Pentru mai bine de cinci decenii, cariera artistică a muzicianului a fost strâns legată de ansamblurile muzicale Radio România şi mai ales de Orchestra de Cameră Radio.

06
/01
/16

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului". Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu" şi TVR, îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi.

06
/01
/16

Teatrul În Culise deschide anul 2016 cu aniversarea a patru ani de existență prin 9 days of home theatre, un minifestival în care vor defila cele mai noi producții ale teatrului. Între 9 și 17 ianuarie iubitorii teatrului sunt invitați „acasă”, în mansarda La Scena (Calea Călărașilor nr. 55), pentru a se bucura de spectacol