Anna Szeles, 77
https://www.ziarulmetropolis.ro/anna-szeles-77/

Anna Szeles, una dintre cele mai fermecătoare actriţe din cinematografia românească, a împlinit 77 de ani. Actriţa de origine maghiară a fost omagiată la Festivalului Internaţional de Film Transilvania 2018, unde a primit Premiul pentru întreaga carieră.

Un articol de Petre Ivan|26 august 2019

Anna Szeles s-a născut la Oradea pe 24 august 1942. Blondă, de o frumuseţe răpitoare, actriţa de origine maghiară era studentă când Liviu Ciulei și-a dorit-o în distribuţia filmului „Pădurea spânzuraţilor” în rolul Ilonei.

„Pădurea spânzuraților” e filmul meu preferat (…). Aveam un accent specific ardelenesc, mai stâlceam unele cuvinte. Toate acestea au fost atuul meu.” – Anna Szeles

Ecranizarea romanului omonim al lui Liviu Rebreanu, „Pădurea spânzuraţilor” (1965), a rămas nu doar unul dintre cele mai bune filme româneşti din toate timpurile, ci şi vârful carierei actriței care a împlinit, zilele trecute, 77 de ani.

La primul examen dat la Academia de Teatru şi Film a fost respinsă din cauza fragilităţii şi tinereţii ei (motivul oficial). A fost nevoită să lucreze un an ca muncitoare, după care, în anul următor, a reușit să intre prima la Academie.

În anul următor, la vârsta de 23 de ani, pe când filma la „La vârsta dragostei” (1963) l-a cunoscut pe Florin Piersic, de care se îndrăgostește, dar care îi va deveni soț abia 9 ani mai târziu. Mariajul lor avea să se întindă pe durata a 10 ani, in perioada 1975-1985.

„Ne-am întâlnit prima dată când filmam „La vârsta dragostei”. Țin minte că Florin m-a invitat la un spectacol, iar regizorul Francisc Munteanu mi-a spus să nu mă duc, avertizându-mă că ma voi îndrăgosti de Piersic. După vreo noua ani s-a întâmplat…  ”

Anna Széles  a mai apărut, printre altele, în „Meandre” (1966), „Vin cicliştii” (1968), „Balul de sâmbătă seară” (1968) şi  „Tinereţe fără bătrâneţe” (1969). Împreună cu Florin Piersic, actriţa a jucat în filme ca „Ştefan cel Mare – Vaslui 1475” (1975), „Elixirul tinereţii” (1975) şi „Masca de argint” (1985).

În urmă cu un an, Anna Széles a fost omagiată la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, unde a primit Premiul pentru întreaga carieră.

(sursa: clvfilm.wordpress.com)

Foto: Anna Szeles, Florin Piersic și Victor Rebengiuc – facebook

24
/02
/15

Neill Blomkamp revine la invitația pe care ne-a făcut-o în filmele sale anterioare, District 9 şi Elysium, aceea de a ne reimagina lumea în care trăim. Blomkamp a combinat acţiunea cu conştiinţa socială, iar această combinaţie a stârnit o reacţie de neuitat, rămânând în memoria spectatorilor.

23
/02
/15

"Birdman", de Alejandro Gonzalez Iñárritu, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 87-a gală de decernare a acestor distincţii, care a avut loc la Los Angeles. Filmul a avut nouă nominalizări şi a mai fost premiat pentru "cea mai bună imagine", "cel mai bun scenariu original" şi "cea mai bună regie".

21
/02
/15

Începe Cinema-edu, ediția a cincea. În perioada februarie-iunie, liceenii sunt invitați să participe gratuit la cel mai mare proiect de educație cinematografică și socială din Romania. Până acum, peste 50 de licee din țară s-au înscris în proiect.

20
/02
/15

Personalități din politică, justiție, media, cultură și societatea civilă sunt așteptate la premiera de gală a filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu. Covorul roșu se va întinde luni, 23 februarie, de la 19.30, la Palatul Național al Copiilor, unde câteva sute de invitați vor vedea în avanpremieră drama inspirată de controversatul caz Cristian Panait, și joi, 26 februarie, la CinemaPRO.