Astra Film Festival: best of, între 21 – 23 ianuarie
https://www.ziarulmetropolis.ro/astra-film-festival-best-of-intre-21-23-ianuarie/

O selecţie specială de documentaredin programul aniversar Astra Film Festival 2013 porneşte de la Sibiu cu destinaţia Bucureşti. Filmele vor fi proiectate la Institutul Cultural Român (ICR) şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR).

Un articol de Petre Ivan|20 ianuarie 2014

O selecţie specială de documentaredin programul aniversar Astra Film Festival 2013 porneşte de la Sibiu cu destinaţia Bucureşti. Filmele vor fi proiectate la Institutul Cultural Român (ICR) şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR).

În perioada 21 – 23 ianuarie 2014, la ICR va fi proiectat în fiecare zi, cu începere de la ora 18, câte un documentar premiat la AFF 2013.

Marţi, 21 ianuarie, programul se deschide cu filmul desemnat cel mai bun documentar la competiţia Europa Centrală şi de Est, Anatomia plecării (regia Şerban Oliver Tătaru), o întoarcere în timp în care regizorul reface traseul plecării familiei sale din România în Germania în ultimii ani ai regimului comunist.

Câştigător al premiului pentru cel mai bun documentar românesc, În numele primarului (regia Anca Hirţe), va fi proiectat miercuri, 22 ianuarie.

Filmul este o analiză pertinentă a relaţiei oamenilor simpli cu autoritatea. În ultima zi, joi 23 ianuarie, programul include două proiecţii, O scurtă istorie Astra Film (regia Carmen Vidu), povestea celor 20 de ani de festival narată de Dumitru Budrala, director AFF, şi Afacerea Tănase.

Leapşa pe murite (regia Ionuţ Teianu), câştigător al premiului special acordat documentarului românesc, care reconstituie unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de asasinat comandat cu iz politic din perioada ceauşistă.

Astra Film Festival

Afişul „Astra Film Festival on tour”

La proiecţii vor fi prezenţi Ileana Bîrsan (critic de film), Dumitru Budrala (director AFF) şi Csilla Kato (director de programe AFF).

În weekend, între 24 și 26 ianuarie 2014, MNȚR continuă seria proiecțiilor de documentare din competiția oficială AFF 2013.

În prima zi, de la ora 18:30, publicul va putea viziona filmele O scurtă istorie Astra Film şi Mathew’s Laws (regia Marc Schmidt), marele câştigător la AFF 2013.

Sâmbătă, 25 ianuarie, de la ora 17, pe marele ecran ajung poveşti intime locale, precum My German Children(regia Tom Pauer) şi Dancing Alone (regia Biene Pilavci) – premiul pentru cel mai bun film documentar din competiţia internaţională; dar şi subiecte de interes global, Google and the World Brain (regia Ben Lewis), un film despre proiectele controversate desfăşurate cu ușile închise de gigantul Google.

Duminică, 26 ianuarie, de la ora 15, vor fi proiectateBlestemul gazelor de şist (regia Lech Kowalski), unul dintre cele mai aclamate filme din 2013 care dezbate un subiect fierbinte de actualitate, Cântece pentru un muzeu (regia Eliza Zdru), Speranţe la vânzare (regia Cecilia Felmeri) şi Ion (regia Olivier Magis).

Astra Film Festival

Astra Film Festival: Cântece pentru un muzeu, regia Eliza Zdru

2014 se anunţă un an plin pentru Astra Film Sibiu, care a sărbătorit recent 20 de ani de existenţă.

Festivalul va continua să călătorească prin toată ţara şi va ajunge în curând şi la Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş sau Iaşi.

În tradiția anilor trecuți, în fiecare joi de la ora 19, spectacolul lumii se poate vedea pe marele ecran și la Cinemateca Astra Film din Sibiu.

O nouă ediție a festivalului va avea loc între 13 și 19 octombrie 2014.

Foto cu Astra Film Festival – cinemagia

 

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

16
/02
/17

Disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, "Fraţii Dabija", în regia lui Cătălin Drăghici, este un documentar experiment de o oră prezentat prima dată în 2015 în câteva festivaluri (Montreal, Astra Sibiu).

13
/02
/17

"La La Land" a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

13
/02
/17

Majoritatea românilor (regizori, producători, actori, selecționeri de festival) veniți la Festivalul de Film de la Berlin au participat, duminică seara, la un protest pe covorul roșu, obținut prin amabilitatea organizatorilor festivalului, care le-a acordat un minut înaintea ultimei proiecții din palatul festivalului. Protestul a fost transmis live pe site-ul oficial al festivalului (berlinale.de).

11
/02
/17

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenți și oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-și ia adio de la cel pe care l-au iubit și admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

10
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. „Secvențe” (1982), de Alexandru Tatos, un film unic în cinematografia română. Un film polemic. Un sclipitor manifest cinematografic, deopotrivă intelectualist și emoționant. O capodoperă.

10
/02
/17

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 28 martie și 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

10
/02
/17

Olimpia Melinte şi Alexandru Papadopol sunt doi dintre numeroşii actori vedetă din "Bucureşti NonStop", filmul din 2015 al lui Dan Chişu, acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub. Un scurt dublu-interviu despre personaje şi indicaţii regizorale.

09
/02
/17

Astăzi începe cea de-a 67-a editie a Berlinalei. România participă în competiţia principală cu lungmetrajul „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, câștigătorul unui Urs de Aur, cu „Poziția copilului” (2013).

08
/02
/17

21 de lungmetraje de ficțiune, 15 documentare și 52 de scurtmetraje au intrat oficial în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017. Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc pe 21 martie 2017, în București.

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.