Ateliere și sesiuni de mentorat pentru adolescenți, filme premiate și spectacole de teatru la Festivalul Ideo Ideis #16
https://www.ziarulmetropolis.ro/ateliere-si-sesiuni-de-mentorat-pentru-adolescenti-filme-premiate-si-spectacole-de-teatru-la-festivalul-ideo-ideis-16/

Ideo Ideis Festivalul #16 propune o săptămână intensă cu un program artistic şi social variat, creat atât pentru trupe de liceeni, cât şi pentru comunităţile din Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Buzău, Constanţa şi Sibiu.Vrem astfel ca festivalul să îi inspire pe adolescenţii care îi trec pragul să se întoarcă cu aceeaşi încăpăţânare spre comunităţile lor şi să le transforme în spaţiile de care au nevoie în propria devenire.

Un articol de Petre Ivan|4 august 2021

Deși Alexandria va rămâne nucleul Ideo Ideis și în 2021, experiența de festival va fi redată și în celelalte 8 orașe, cu ocazia sesiunilor de mentorat și Atelierelor de Teatru Tânăr și de Arte Performative, coordonate de trainerii atribuiți fiecărui oraș. Spectacolele puse în scenă de fiecare dintre cele nouă trupe vor fi jucate pe scenele teatrelor locale, în fața comunității și vor fi secondate de întâlniri de artist talk cu fiecare dintre mentori.

Printre activitățile gândite pentru toate vârstele, organizate în condiții de deplină siguranță pentru iubitorii de cultură prezenți la Alexandria, se numără piesa Biblioteca din Alexandria, în regia lui Bogdan Georgescu (9 august). Vocile mai multor femei din Alexandria, aparținând unor diferite categorii sociale și de vârstă, se vor face auzite pentru a spune povestea unui oraș marginalizat, în care unii membri ai comunității și-au creat propriile inițiative de educație prin cultură. Spectacolul are în distribuție exclusiv membre ale comunității locale, printre care și o actriță profesionistă.

Din programul festivalului, mai fac parte spectacolele Miorița, o nouă adaptare a baladei, care scoate povestea din folclor și o plasează la intersecția dintre muzică contemporană și teatru cu măști, a trupei de teatru Auăleu din Timișoara (10 august), Aproape, în regia profesoarei Luminița Vilae, a trupei de teatru alexăndrene, Alter Ego (14 august) dar și Libretto solitudine, în regia lui Matei Lucaci – Grunberg (11 august), spectacolul de teatru de improvizație Backstage Boys (12 august) și Kit de supraviețuire de Andreea Șovan & Iulia Samson (13 august), un stand-up drama inovativ, construit ca un colaj din elemente pop-culture, din filme, seriale, animații Netflix, TED-xuri, cu muzică și dramaturgie fresh, cablate direct la realitatea de azi.

Cinefilii din Alexandria vor putea viziona și proiecții de film în aer liber, programul incluzând 5 producții cinematografice românești, atât filme noi, deja bine primite la Festivalul Internațional de Film Transilvania: Întregalde (r. Radu Muntean), #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac), câștigător al Premiului Zilele Filmului Românesc pentru Debut și Poate mai trăiesc și azi (r. Tudor Cristian Jurgiu) dar și filmele premiate ale lui Radu Ciorniciuc, Acasă și al lui Marius Olteanu, Monștri.

Pentru a aduce arta vizuală în rutina spațiilor din Alexandria, Maria Zurbagiu, Andrei Felea și Irina Mocanu sunt artiștii de anul acesta care vor da o nouă față clădirilor din comunitate, în încercarea de a micșora distanța dintre locuitori și arta contemporană.

Programul complet al festivalului se regăsește aici: https://www.ideoideis.ro/festivalul.

 

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..