Cannes 2014. Anul maeştrilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2014-anul-maestrilor/

Indiferent de cum vor arăta filmele selecţionate în competiţia oficială a ediţiei din acest a Festivalului de la Cannes (14-25 mai), un lucru e cert după anunţarea regizorilor aruncaţi în lupta pentru Palme d’Or: este anul numelor cunoscute, o îmbinare între cineaşti deja clasicizaţi, maeştri recenţi şi valori în ascensiune.

Un articol de Ionuţ Mareş|18 aprilie 2014

Lista filmelor reţinute în competiţie, anunţată joi de delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux, cuprinde 18 titluri. Este posibilă, nu şi garantată, anunţarea ulterioară a unui alt film, aşa cum s-a mai întâmplat în ultimii ani.

Competiția din acest an, cea care va atrage cel mai mare interes din partea presei, mizează în primul rând pe câțiva veterani, regizori care au marcat cinematografia din țara lor, dar și pe cea mondială.

O spectaculoasă revenire în competiție, după mulți ani, este cea a legendarului cineast francez Jean-Luc Godard, regizorul a cărui carieră a influențat decisiv și se confundă cu modernitatea cinemaului. Noul său film, ”Adieu au langage”, de doar o oră și 10 minute, va stârni cu siguranță unele din cele mai interesante discuții.

Marea Britanie este reprezentată de doi dintre cei mai titrați regizori ai săi, veteranii Mike Leigh (”Mr. Turner”) și Ken Loach (”Jimmy’s Hall”). Ambii sunt câștigători de Palme d’Or, dar și răsfățați ai Festivalului de Cannes, printre alte mari festivaluri.

Alți doi maeștri sunt canadienii David Cronenberg și Atom Egoyan. Primul, cu o filmografie remarcabilă, însă fără Palme d’Or, propune ”Maps to the Stars”, o satiră la adresa lumii hollywoodiene. Al doilea este la a șasea prezență în competiție la Cannes, de această dată cu thrillerul ”Captives”.

În afară de Godard, competiția canneză mai include alte trei nume de cineaști francezi. Deși mai puțin cunoscut de un public larg, Olivier Assayas, care vine cu filmul de limbă engleză ”Sils Maria”, a fost mereu un favorit al criticilor și așa va fi, probabil, și în acest an.

Bertrand Bonello (”Saint Lorent”), de asemenea francez, este o creație a Cannes-ului, unde a câștigat în 2001 Premiul FIPRESCI, iar de atunci a mai fost de două ori în competiție, în 2003 și 2011.

Un alt francez este Michel Hazanavicius. Cunoscut inițial mai mult în Franța, în 2011-2012 a devenit celebru în întreaga lumea, după ce filmul său ”The Artist” a ajuns un răsfățat al premiilor, inclusiv la Oscar, prima prezentare a celebrei pelicule alb-negru având loc tot la Cannes. De această dată, Hazanavicius propune ”The Search”, o dramă de o cu totul altă factură decât ”The Artist”.

Doi mari cineaști, posesori deja a două premii Palme d’Or și a unui Mare Premiu al Juriului la Cannes, frații belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne au fost din nou incluși în competiție și sunt printre favoriți, cu noul lor film, ”Deux jours, une nuit”, un ”western belgian”, cum l-a numit în glumă Thierry Fremaux.

Lista favoriților festivalului continuă cu trei regizori consacrați în ultimul deceniu, dar intrați deja în rândul numelor de necontestat.

Mari absenţi: Malick şi Kusturica

Remarcat la sfârșitul anilor ’90 la Berlinale, dar preluat după 2000 de Festivalul de la Cannes, unde, deși nu a câștigat încă un Palme d’Or, a avut patru filme în competiție, fiecare premiat, turcul Nuri Bilge Ceylan va oferi, cel mai probabil, unul din cele mai discutate filme ale anului – ”Winter Sleep”, care are peste trei ore.

Regizoarea japoneză Naomi Kawase, cu o carieră în care a îmbinat lungmetrajele de ficțiune cu documentarele, s-a impus la Cannes încă din 1997, unde a câștigat cu filmul său de debut Camera d’Or, iar în 2007 a obținut Marele Premiu. După ce, anul trecut, a făcut parte din juriu, acum a fost inclusă în competiția oficială, cu filmul ”Still the Water”.

Rusul Andrei Zviangințev este, cu ”Leviathan”, la doar al patrulea film, însă succesele de până acum, la critică și la festivaluri (în 2003 a câștigat Leul de Aur), îl fac un favorit incontestabil.

Cinematografia americană este de asemenea reprezentată în competiție, cu al doilea film ca regizor al cunoscutului actor Tommy Lee Jones, ”The Homesman”, dar și cu al treilea lungmetraj al lui Bennett Miller, ”Foxcatcher”.

Tommy Lee Jones

Tommy Lee Jones, într-o scenă din filmul „The Homesman“

O surpriză ar putea să o ofere canadianul Xavier Dolan, un adevărat fenomen. La doar 25 de ani, a ajuns la al cincilea film, precedentul lungmetraj fiind prezentat la Veneția anul trecut, iar primele trei fiind incluse în diverse secțiuni la Cannes, însă niciodată în competiție. Noul său film este ”Mommy”, o dramă despre relații, așa cum ne-a obișnuit tânărul cineast.

Ultimele trei titluri din competiție aparțin unor regizori mai puțin cunoscuți, însă, așa cum se întâmplă la Cannes, nu există outsideri cerți pentru juriu, a cărui componență nu a fost anunțată încă.

”Le meraviglie” este al doilea lungmetraj de ficțiune al regizoarei italiene Alice Rohrwacher, iar în fruntea distribuției este anunțată Monica Bellucci. ”Relatos salvajes”, de Damian Szifron, este singura prezență latino-americană din competiție, la fel cum ”Timbuktu”, de Abderrahmane Sissako, din Mauritania, este singurul film care reprezintă cinematografia africană.

Filme neterminate pentru Cannes

De la Cannes vor lipsi totuși câteva nume mari despre care presa a scris în ultimele săptămâni că ar fi putut ajunge pe Croazetă. Terence Malick și Emir Kusturica nu și-au terminat filmele la timp, așa cum a precizat Thierry Fremaux.

Nu se cunosc însă, cel puțin deocamdată, motivele absenței unor regizori care au mai trecut pe la Cannes și ale căror noi filme erau cotate cu șanse de a prinde selecția: Paul Thomas Anderson, Alejandro Gonzalez Inarritu, Thomas Vinterberg, Roy Anderson sau Apichatpong Weerasethakul.

Filme în competiția oficială

Olivier ASSAYAS – ”SILS MARIA”

Bertrand BONELLO – ”SAINT LAURENT”

Nuri Bilge CEYLAN – ”WINTER SLEEP”

David CRONENBERG – ”MAPS TO THE STARS”

Jean-Pierre DARDENNE, – ”DEUX JOURS, UNE NUIT”
Luc DARDENNE

Xavier DOLAN – ”MOMMY”

Atom EGOYAN – ”CAPTIVES”

Jean-Luc GODARD – ”ADIEU AU LANGAGE”

Michel HAZANAVICIUS – ”THE SEARCH”

Tommy Lee JONES – ”THE HOMESMAN”

Naomi KAWASE – ”STILL THE WATER”

Mike LEIGH – ”MR. TURNER”

Ken LOACH – ”JIMMY’S HALL”

Bennett MILLER – ”FOXCATCHER”

Alice ROHRWACHER – ”LE MERAVIGLIE”

Abderrahmane SISSAKO – ”TIMBUKTU”

Damian SZIFRON – ”RELATOS SALVAJES”

Andrei ZVIAGINȚEV – ”LEVIATHAN”

Foto: filme Cannes 2014

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

16
/02
/17

Disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, "Fraţii Dabija", în regia lui Cătălin Drăghici, este un documentar experiment de o oră prezentat prima dată în 2015 în câteva festivaluri (Montreal, Astra Sibiu).

13
/02
/17

"La La Land" a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

13
/02
/17

Majoritatea românilor (regizori, producători, actori, selecționeri de festival) veniți la Festivalul de Film de la Berlin au participat, duminică seara, la un protest pe covorul roșu, obținut prin amabilitatea organizatorilor festivalului, care le-a acordat un minut înaintea ultimei proiecții din palatul festivalului. Protestul a fost transmis live pe site-ul oficial al festivalului (berlinale.de).

11
/02
/17

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenți și oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-și ia adio de la cel pe care l-au iubit și admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

10
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. „Secvențe” (1982), de Alexandru Tatos, un film unic în cinematografia română. Un film polemic. Un sclipitor manifest cinematografic, deopotrivă intelectualist și emoționant. O capodoperă.

10
/02
/17

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 28 martie și 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

10
/02
/17

Olimpia Melinte şi Alexandru Papadopol sunt doi dintre numeroşii actori vedetă din "Bucureşti NonStop", filmul din 2015 al lui Dan Chişu, acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub. Un scurt dublu-interviu despre personaje şi indicaţii regizorale.

09
/02
/17

Astăzi începe cea de-a 67-a editie a Berlinalei. România participă în competiţia principală cu lungmetrajul „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, câștigătorul unui Urs de Aur, cu „Poziția copilului” (2013).

08
/02
/17

21 de lungmetraje de ficțiune, 15 documentare și 52 de scurtmetraje au intrat oficial în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017. Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc pe 21 martie 2017, în București.

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.