Caravana Docuart 2016 se încheie la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-docuart-2016-se-incheie-la-timisoara/

Ultima oprire a Caravanei Docuart va avea loc la Timişoara, unde va organiza proiecţii de film documentar românesc şi un seminar în cadrul StudentFest, în perioada 19 – 21 mai. 

Un articol de Liliana Matei|18 mai 2016

A treia ediție a Caravanei Docuart se încheie la Timișoara, după alte 5 orașe vizitate (Brașov, Vălenii de Munte, Târgu Jiu, Baia Mare, Cluj-Napoca) în lunile martie, aprilie și mai. Aici, evenimentul se va desfășura la Ambasada și în Parcul Justiției pe parcursul a 3 zile. Timișorenii sunt invitați să urmărească filme premiate în cadrul București Docuart Fest, festivalul dedicat exclusiv documentarului românesc și să ia parte la conferința ținută de filmologul Cristian Tudor Popescu despre „cinema și politică în istoria filmului românesc”.

Joi, 19 mai, Caravana debutează la ora 20:30 cu filmul „Românești”, în regia lui Artur Borusz, un documentar despre peștera de la Românești, spațiu al terapiei prin artă, și continuă de la 21:00 cu “Roboțelul de Aur” (R: Mihai Dragolea & Radu Mocanu), câștigătorul marelui trofeu la Docuart Fest, ce prezintă povestea multiplei campioane europene și mondiale la box, Steluța Duța. Proiecțiile vor avea loc în Parcul Justiției.

Vineri, 20 mai, începând cu ora 20:30, este programat filmul “Pașaport de Germania”, de Răzvan Georgescu, dezvăluind un aranjament secret între Germania și România prin care Ceaușescu a vândut aproximativ 250.000 de etnici germani.

Ziua de sâmbătă aduce un seminar cu Cristian Tudor Popescu, despre „Rolul religiei în cinematografia comunistă”, de la ora 16:00 la Ambasada. De la 20:30, proiecțiile își reiau locul în Parcul Justiției, de această dată cu “Aliyah Dada”, în regia Oanei Giurgiu. Filmul prezentând o istorie bine documentată a evreilor în România cu amprenta vizuală a stilului dadaist va fi însoțit de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu realizatorul.

Caravana Docuart se întoarce pentru a doua oară în cadrul StudentFest, proiect realizat de studenții din Timișoara, aflat la cea de 25-a ediție.

Caravana Docuart este o extensie a festivalului București Docuart Fest și are ca scop promovarea și susținerea filmului documentar românesc. Intrarea la eveniment este liberă atât pe parcursul proiecțiilor, cât și în timpul seminarului.

Evenimentul este organizat de Asociația Docuart, co-finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.