Ce citim: „Cronica Akasha”, de Ștefania Mihalache (fragmente)
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-citim-cronica-akasha-de-stefania-mihalache-fragmente/

Ziarul Metropolis vă invită să descoperiţi volumul de poezie „Cronica Akasha”, semnat de Ștefania Mihalache, recent apărut la Editura Nemira, în colecţia „Vorpal”.

Un articol de Ziarul Metropolis|16 decembrie 2021

„După o carte a nașterii precum a fost în 2016 Sisteme de fixare și prindere, Ștefania Mihalache scrie acum, prin Cronica Akasha, o saga a pierderii tatălui, pentru care imaginează lumi paralele și apocalipse generale, cu imagini greu de uitat și evitat. Pentru că trebuie să știm unde pleacă cel care pleacă. Pentru că, odată plecat cel care pleacă, el pare a fi autorul unei narațiuni închegate, al unei povești cu sincope, dar cu sens deplin, în sfârșit, cu introducere, cuprins și încheiere, scrisă frumos cu modestia persoanei întâi. Pentru că cea care rămâne, fiica, celebrează figura tatălui elaborând o odă plină de furie și cuvinte ce nu au nevoie să fie scrise, în care iubirea și neputința, ca de fiecare dată, se‑ntrec în a ocupa locurile cele mai bune la ceremonia trecerii de partea cealaltă.” – Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecției „Vorpal” de la Nemira.

Cronica Akasha de Ștefania Mihalache (fragmente)

Iarna tuturor timpurilor

Și aia era iarnă, nu ca acum,

nămeții îți treceau de cap,

spune bărbatul cu șapcă

de piele ecologică,

în stația de tramvai.

Femeia nu spune nimic.

O rafală de viscol

trece și-i ascunde pentru o secundă

pe amândoi

privirii.

Fiecare om, bărbat sau femeie, 60 +,

are dreptul

să fi văzut

iarna cea mai grozavă

a tuturor timpurilor.

 

E iarna aceea

cu ferestre bătute în cuie îndoite,

prin care se vede doar

ochiul roșu al unui radiator

și lumina albastră a televizorului.

Între radiator și televizor

cade prima dată bărbatul sau femeia

 

lumina roșie și albastră le luminează ochii în R.E.M.,

nu e nevoie de luminile ambulanței

în iarna cea mai grozavă a tuturor timpurilor.

 

Ultima oară când este ultima oară

Poți să fii de mai multe ori

în încăperea în care fiecare respirație contează,

unde respirațiile celor trei sau patru oameni

întinși în paturi

plutesc amestecate

ca niște porumbei albi,

cu cozi rotate,

cărora tocmai li s-a dat drumul la nuntă

să aducă noroc mirilor.

Și ei zboară până la arhivă,

și se întorc în gurile larg deschise

ale celor care

îi mai pot săgeta cu fulgerele

activității cerebrale.

 

Sau când cineva îți aranjează

pătura

sau

ciorapii

sau branula

sau cana cu apă,

atunci

câte un porumbel alb se apropie

planând deasupra capului tău.

 

Când cineva se gândește că

poate e ultima oară când îți aranjează

pătura branula ciorapii cana cu apă,

porumbeii albi se adună în stol

pe marginea patului tău

cu aripile strânse.

Cineva se poate gândi

de mai multe ori

că e ultima oară

și multe pături, mulți ciorapi, multe căni cu apă

și multe branule

vor fi aranjate.

 

Și într-o zi

cineva nu se mai gândește că poate fi ultima oară,

le aranjează pe toate

și pleacă.

Poate erau 17 porumbei albi

și în ziua aceea

nicio pisică

să le rupă capetele

măcar la unul sau doi.

 

Greul

Și greul abia acum începe,

pentru că o să te iubești

mai mult și mai mult,

până când ai să cazi rupt de oboseală,

de frumusețe și de tinerețe,

și te vor biciui

să te ridici și să te iubești iar,

cu iubirea pe care-o ai pusă deoparte

pentru sinistrați, refugiați, oameni cu boli terminale,

cărora le spui o să fie bine, știu oameni care au învins asta.

Foto: Cărturești



12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.