Celebrul MoMA din New York protestează față de decretul antiimigrație al lui Donald Trump
https://www.ziarulmetropolis.ro/celebrul-moma-din-new-york-protesteaza-fata-de-decretul-antiimigratie-al-lui-donald-trump/

Muzeul de Artă Modernă din New York, celebrul MoMA, protestează faţă de decretul antiimigraţie semnat de preşedintele american Donald Trump şi va expune opere create de artişti care din ţări ai căror cetăţeni nu mai beneficiază de viză de intrare în SUA.

Un articol de Liliana Matei|5 februarie 2017

Şapte lucrări ale unor artişti de origine sudaneză, irakiană şi iraniană au fost instalate începând de joi seară, 2 februarie, la cel de-al cincilea etaj al MoMA, în locul unor opere semnate de Picasso, Matisse şi Picabia, relatează The New York Times într-un articol, citat de News.ro. Este vorba de opere de artă realizate de pictorul Ibrahim el-Salahi, de origine sudaneză, şi de arhitecta de origine irakiană Zaha Hadid. Celelalte opere sunt semnate de artişti de origine iraniană – artistul video Tala Madani, sculptorul Parviz Tanavoli, desenatorul Charles Hossein Zenderoudi, fotografa Shirana Shahbazi şi pictorul Marcos Grigorian.

Lângă fiecare dintre aceste opere de artă, managerii de la MoMA au plasat o plăcuţă pe care poate fi citit următorul mesaj: „Această operă aparţine unui artist originar dintr-o ţară ai cărei cetăţeni au primit interdicţia de a intra în Statele Unite, în urma decretului prezidenţial din 27 ianuarie 2017”. De asemenea, celebrul muzeu newyorkez va organiza în această lună proiecţii ale unor filme regizate de cineaşti care provin din cele şapte ţări cu populaţie majoritar musulmană vizate de noul decret antiimigraţie (Yemen, Sudan, Somalia, Libia, Irak, Iran şi Siria), care va fi valabil timp de 90 de zile şi se aplică inclusiv tuturor refugiaţilor. Decretul antiimigaţie, promulgat vinerea trecută pentru a permite noii administraţii de la Casa Albă să îşi revizuiască dispozitivul antiterorist de la frontiere, a declanşat un val de manifestaţii în Statele Unite şi numeroase recursuri în justiţie. Noua lege a determinat, weekendul trecut, reţinerea pe aeroporturile americane a unui număr de 109 persoane care locuiesc legal în Statele Unite, potrivit Casei Albe, în timp ce alte câteva sute de persoane au fost împiedicate să se îmbarce la bordul avioanelor care operează curse spre Statele Unite. Alte 60.000 de vize de intrare pe teritoriul american au fost revocate, a precizat, vineri, Departamentul de Stat.

17
/02
/22

Muzeul Național Cotroceni, în parteneriat cu Societatea Colecţionarilor de Artă din România, invită publicul, în perioada 17 februarie – 3 aprilie 2022, în Spațiile Medievale, să viziteze expoziția „Reprezentări feminine în arta românească”, un elogiu adus femeii, conturată prin mijloacele de exprimare specifice artelor plastice.

14
/02
/22

În 2022, Art Safari, ajuns la ediția a 9-a, se reinventează pentru tine și îți oferă o nouă experiență de vizitare: două sezoane expoziționale. Anul acesta, mai mult decât oricând, Art Safari te invită să te îndrăgostești de artă și dedică evenimentul din acest an, iubirii.

03
/01
/22

Arta Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi vă invită să vizitaţi, până pe 20 februarie 2022, expoziţia temporară semnată de Silvia Trăistaru, intitulată „Istoria unei zile/ Istoria unei zile pe timp de pandemie – The Story of a Day/ The Story of a Day During the Pandemic”, proiect curatoriat de Ioana Marinescu.

27
/12
/21

Fundația Amfiteatru, alături de partenerii săi Arte Development & Management, Lise Wulff și Asociația Omnia Photo, au organizat marți, 21 decembrie, o conferință online, disponibilă pe site-ul dialog.fundatia-amfiteatru.ro, unde au fost prezentate rezultatele activităților din cadrul proiectului DIALOG (Diversity in Arts. Learning Opportunities and Growth).