Chilian, Mărgineanu, Naidin şi Iacoban explorează iubirea în spectacolul „Dar din dragoste”
https://www.ziarulmetropolis.ro/chilian-margineanu-naidin-si-iacoban-exploreaza-iubirea-in-spectacolul-dar-din-dragoste/

Florin Chilian, Mihai Mărgineanu, violoncelistul Adrian Naidin şi actorul Radu Iacoban au acceptat provocarea de a explora un teritoriu subtil, cel al inimii, în spectacolul „Dar din dragoste”, care va avea loc pe 6 martie, de la ora 20.00, la Sala Palatului din Bucureşti, informează un comunicat.   Cei patru vor dialoga şi vor interfera, […]

Un articol de Andrada Văsii|18 ianuarie 2013

Florin Chilian, Mihai Mărgineanu, violoncelistul Adrian Naidin şi actorul Radu Iacoban au acceptat provocarea de a explora un teritoriu subtil, cel al inimii, în spectacolul „Dar din dragoste”, care va avea loc pe 6 martie, de la ora 20.00, la Sala Palatului din Bucureşti, informează un comunicat.

 

Cei patru vor dialoga şi vor interfera, trecând prin propriile experienţe şi întâlniri muzicale, pentru a se regăsi într-o zonă comună de sensibil, iubirea, cu numeroasele ei sensuri, împărtăşite, sincer şi personal, celorlalţi.

Ideea a venit aproape din joacă, spune Florin Chilian: „Ce-ai spune tu, lume, de un concert aşa, ca-«n sufragerie», între prieteni? Cu muzichii între amici, pentru fete, doamne, domnişoare şi gagici!”.

Experimentul a devenit apoi unul îndrăzneţ, o aventură poetică la graniţa dintre sunet şi cuvânt, dintre folk şi world music, etno-jazz şi clasic, un „spectacol-imn dedicat femeii”, aşa cum spune violoncelistul Adrian Naidin.

Folk şi jazz, clasic şi poezie, întâlniri potrivite între sunet şi cuvânt – într-un spectacol imaginat după chipul „celor pe care avem impresia că noi le-am ales”, după cum spune Mihai Mărgineanu, „dar care, abia din clipa în care credem că le-am cucerit, încep să ne cucerească înapoi, mişeleşte şi încetul cu încetul, câte o redută în fiecare zi de convieţuire!”.

Florin Chilian este un artist care se joacă amestecând tonalităţi, stiluri şi cuvinte, experimentează adăugând folk-ului puţin jazz, rock şi muzică clasică şi obţine adevărate poeme, aplaudate apoi în cele mai importante săli şi în toate marile festivaluri. Albumul său de debut, „Iubi”, lansat în 2001, a deschis drumul către noi abordări în folk-ul românesc, o viziune modernă inteligentă, confirmată mai târziu cu piese apreciate deopotrivă de public şi de critică, de la faimosul „Zece” la „Să nu ucizi” şi „Viaţa ca o curvă”.

Mihai Mărgineanu şi-a câştigat majoritatea fanilor cu amintiri din folclorul studenţesc, cu cântece vechi de pahar, versuri deocheate şi rime… potrivite, adesea necenzurate, dar şi-a consolidat locul în inima lor cu o viziune profundă şi cu ironia muşcătoare cu care explorează cele mai intime ascunzişuri ale unui suflet.

Mihai Mărgineanu a început prin a cânta pentru câţiva prieteni, dar prietenii au devenit mii, atât cât să umple cele mai mari săli de concerte din Bucureşti şi din ţară. În urmă cu un an i s-a propus să fie povestitorul muzical al serialului „Las Fierbinţi”, difuzat de ProTV. A citit scenariile primelor şase episoade într-o oră, a râs de i-au dat lacrimile şi s-a simţit ca peştele în apă la gândul că va cânta despre şi pentru o lume care îi este foarte aproape.

Era, oricum, obişnuit cu platourile de filmare, după rolurile interpretate în „Martor fără voie” şi „Clanul Sprânceană”. Acest ultim experiment l-a inspirat, probabil, şi pentru albumul „Zaritza”, lansat în aprilie, anul trecut, un material discografic în care, alături de piese ca „Lupanar” şi „Fotografia ta”, şi-a găsit locul şi o foarte promiţătoare „Dragoste rurală”. Artistul care şi-a câştigat locul pe piaţa muzicală cu celebrul „Mă iubeşte femeile” este îndrăgostit, înainte de toate, de femeia care l-a făcut fericit şi care i-a dat cele mai frumoase daruri „pe care le poate primi un derbedeu, înainte de a deveni bărbat”.

Adrian Naidin testează sunete şi maniere de expresie în colaborări excepţionale. Invitat special al lui Nicu Covaci în anul în care trupa Phoenix a împlinit 50 de ani de existenţă, Adrian Naidin a convins publicul cu vigoarea etno-rock, într-un insolit proiect fusion testat deja într-o serie de spectacole organizate în Bucureşti şi în ţară. Colaborator al lui Moby pentru coloana sonoră a filmului „The Necessary Death of Charlie Countryman”, un proiect de suflet al americanului Shia LaBeouf, Adrian Naidin este un muzician complet, inovator şi experimental.

Radu Iacoban este unul dintre rebelii noului val al cinematografiei româneşti, un actor plin de forţă, experimental, inspirat, inovator. Sensibil rostitor de versuri, simte într-o manieră foarte personală muzica şi ritmul cuvintelor, pe care le reinventează apoi în cele mai ingenioase şi impredictibile sensuri.

 

Sursa: Mediafax

02
/12
/16

După șase ediții de mare succes pe scenele din România și Europa, Turneul “Duelul Viorilor Stradivarius versus Guarneri” (un proiect Radio România) va fi prezentat în două prestigioase săli de concert: la Carnegie Hall (Weill Recital Hall), din New York, astăzi, 2 decembrie, de la ora 20:00, și la Kennedy Center for the Performing Arts (Family Theater), din Washington, DC, pe 5 decembrie, de la ora 18:00.

02
/12
/16

“N-am întârziat niciodată şi n-am obosit niciodată. Am ajuns primul la teatru şi am plecat întotdeauna ultimul.” – Mitică Popescu. Îndrăgitul actor, născut la București, pe 2 decembrie 1936, împlinește astăzi 80 de ani!

01
/12
/16

Începând din sec. al XVIII-lea, domnii fanarioţi au luat o serie de măsuri menite să transforme aglomaraţia de case ridicate cum da Dumnezeu, pe uliţe desfundate, fără nume şi ameninţate periodic de revărsările Dâmboviţei, într-un oraş mai bine rostuit.

30
/11
/16

Cinematografele indiene vor trebui să difuzeze imnul național înaintea fiecărei proiecții de film, a decis miercuri Curtea Supremă din India. Ordinul vine pe fondul unei dezbateri la nivel național cu privire la ascensiunea naționalismului agresiv în India sub conducerea partidului hindus de dreapta Bharatiya Janata Party.

30
/11
/16

Cu ocazia Sărbătorilor, micii actori din centrele umanitare Mia’s Children și The Door au pus în scenă “Steaua Nordului”, un spectacol pentru întreaga familia - canto, clovnerii și dans. Coregrafia a fost creată de la zero chiar de către copii. Spectacolul va avea loc pe 8 și 9 decembrie, de la ora 19.00, la Conservator, iar banii strânși din vanzarea biletelor vor fi donați copiilor.

30
/11
/16

Începutul lunii decembrie aduce la Radio România Muzical, unicul post românesc clasic, jazz & more, întâlniri memorabile: cu unul dintre cei mai importanți compozitori ai tuturor timpurilor, Wolfgang Amadeus Mozart, comemorat la 225 ani de la moarte, dar și mari spectacole de operă, transmise în direct de pe două dintre cele mai importante scene ale lumii: Teatrele Metropolitan din New York și Scala din Milano

30
/11
/16

Gigi Căciuleanu, alături de trupa sa, repetă pe scena Teatrului EXCELSIOR pentru cel mai nou spectacol al său, #EMOJIPLAY. Avanpremiera va avea loc pe 13 decembrie, iar premiera oficială pe 14 decembrie în Sala Mare a Teatrului EXCELSIOR.

30
/11
/16

Capodoperă a literaturii universale, adevărată încercare pentru interpreţi şi creatorii de spectacol, piesă de perenă actualitate, plină de învăţăminte pentru cei de astăzi, ca şi pentru contemporanii lui Shakespeare, Regele Lear revine pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti după 46 de ani de la memorabila montare a lui Radu Penciulescu, cu George Constantin în rolul titular.

29
/11
/16

Trecutul ne dezvăluie foarte multe lucruri, nu doar o incurabilă melancolie. Trecutul are o anumită forţă de a se impune în actualitate fără a-şi face simtiţă prezenţa. Acest lucru se petrece şi cu teatrul în general când pur şi simplu vorbim despre teatru, chiar dacă o facem la timpul trecut. Forţa sa este invizibilă şi efectele devin vizibile când doar îi constatăm absenţa.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

29
/11
/16

În 1869, „fiica Rinului”, Elisabeta de Wied, căsătorită cu principele Carol, plină de emoţie şi bolnavă de rujeolă, îşi făcea intrarea în Bucureşti, unde avea să domnească alături de soţul ei până în septembrie 1914.

28
/11
/16

Lungmetrajul „SIERANEVADA”, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, se află, în această perioadă, în plină campanie de promovare în Statele Unite ale Americii. Astfel până pe 6 decembrie 2016, la Los Angeles, sunt programate mai multe proiecții speciale ale filmului și întâlniri cu presa și critica americană.