Cinci filme de neratat la Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-filme-de-neratat-la-ceau-cinema/

Primul festival timişorean dedicat filmului european invită publicul iubitor de cinema la cinci zile de proiecţii ce se vor desfăşura la Grădina de vară «Capitol», Casa Artelor, AMBASADA, dar şi în comuna Gottlob, începând cu 22 iulie. Organizatorii Ceau, Cinema ! (Festival de buzunar) au pregătit o selecţie de filme numai bune de vizionat în seri răcoroase de vară – lejere, dar nu lipsite de miez –, oferind publicului în premieră atât titluri premiate, cât şi noi descoperiri.

Un articol de Petre Ivan|10 iulie 2015

Cinci filme de neratat la Ceau, Cinema! / Vacanţe la soare (Atomski Zdesna) e o poveste în care destinele mai multor personaje sârbe, croate şi bosniace se întâlnesc în decorul de vacanţă al unei staţiuni de pe coasta Adriaticii.

O poveste uneori comică, alteori amară, dar mereu plină de suspans, care ne poartă şi prin istoria recentă a fostei Yugoslavii. Realizat de Srdan Dragojevic, regizorul sârb premiat la festivalul de la Berlin pentru Parada (2012), filmul îl are în rolul principal pe Srdan Todorovic, cunoscutul erou al lui Kusturica din Pisica albă, pisica neagră.

Proaspăt premiată la Festivalul de la Cannes, Comoara (2015) e una dintre cele mai aşteptate producţii româneşti ale anului. Comedie neagră în stilul deja consacrat al lui Corneliu Porumboiu, filmul spune povestea lui Costi, un mic funcţionar care aparent duce o viaţă liniştită şi anostă. Până în ziua în care se decide să plece în căutarea unei comori îngropate în curtea unui vecin.

Dragoste la prima luptă (Les Combatants / Love at First Fight, 2014) e o comedie romantică atipică ce şi-a adjudecat 4 premii la Festivalul de la Cannes din 2014 şi 3 premii Cesar. Deopotrivă amuzant şi dramatic, filmul propune o poveste fixată în spaţiul unde se ciocnesc dragostea şi supravieţuirea.

Animaţia Moon Man (Der Mondmann, 2012) e un experiment plin de fantezie care va fi adorat de copiii de toate vârstele. Povestea «omului din lună» care coboară pe Pământ pentru a ne explora planeta are ceva din candoarea şi farmecul lui E.T., oferind suficientă acţiune pentru micii spectatori, dar şi material de meditaţie pentru adulţi.

Experiment cinematografic curajos, realizat fără nicio linie de dialog, producţia ucraineană Tribul (Plemya / The Tribe, 2014) a fost proiectată şi premiată la numeroase festivaluri europene de film.

Urmărind evoluţia lui Serghei, un tânăr surdo-mut ce trebuie să îşi găsească locul în «tribul» unui internat pentru tineri cu dizabilităţi, filmul spune o poveste impresionantă despre iubire şi ură. Acesta e, fără doar şi poate, filmul-șoc al festivalului.

Ceau, Cinema! este organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală și este primul festival din Timișoara dedicat filmului european.

A doua ediţie se va desfășura în Timişoara şi Gottlob, în perioada 22-26 iulie 2015.

Biletele şi abonamentele s-au pus în vânzare la librăriile Cărtureşti (str. Mercy și Iulius Mall), la cafeneaua Klapka (str. A. Pacha nr. 8) și la AMBASADA, cu preţuri care încep de la 10 RON.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii și instituții locale.

Mai multe detalii pe site-ul şi pagina de FB a festivalului.

Foto: Ceau, Cinema! – ceaucinema.ro

13
/06
/21

Unele cărți te pot însoți oriunde și oricând. Ele conturează un orizont mai generos. Ziarul Metropolis vă invită să descoperiți trei romane noi, recent apărute în România, care vă pot bucura oriunde și oricând.

11
/06
/21

Triumf Amiria și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) îi invită pe traducătorii profesioniști și amatori la un atelier de traducere queer cu profesoara universitară Ruxandra Vișan și traducătoarea Laura Sandu în cadrul secțiunii de literatură a proiectului.

08
/06
/21

„Unică în acest roman este vocea naratorului său, un amestec de Holden Caulfield și Karl Ove, maghiar și român, idealist și cinic, hibrid în multe sensuri, încercând să găsească claritatea, fără să știe de ce, dintr-un pur instinct moral și estetic, și fără să știe cum. Dacă acceptăm pactul autobiografic al cărții, atunci înțelegem lumea din care a ieșit unul dintre poeții cu adevărat originali ai noii generații. Mărcile lui lirice apar surprinzător și discret, ca mici puncte incandescente, și în proza fluidă și simplă prin care e spusă povestea anilor de rătăcire ai lui Dósa, probabil cel mai important scriitor maghiar de limbă română de azi.” (Adrian Lăcătuș).

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

31
/05
/21

O nouă carte care a ținut prima pagină a publicațiilor din întreaga lume în ultimii ani a apărut zilele acestea în traducere în colecția ANANSI World Fiction. Este vorba despre ”Niciun prieten, doar munții”, volum de memorii al cunoscutului refugiat iranian de etnie kurdă Behrouz Boochani, o istorie tăioasă ce descrie poveștile adevărate ale refugiaților de pe Insula Manus, din Papua Noua Guinee, unde autorul a fost închis în 2013, după ce a fost prins încercând să intre cu barca în apele teritoriale ale statului australian.

30
/05
/21

„Mi se pare că mai degrabă aș putea fi învinuit de lăcomie, de beție, de superficialitate, de indiferență, de orice doriți”, îi scrie Cehov lui A.N. Pleșcev, prietenul lui, la 1888, „însă nu de dorința de a părea ori de a nu părea ceva. Nu m-am ascuns niciodată! Dacă dumneavoastră îmi sunteți drag, sau Suvorin, sau Mihailovski, n-o ascund nicăieri”.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

Luni, 24 mai, începînd cu ora 19.00, pe paginile Facebook Polirom și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (facebook.com/polirom.editura•facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu), Andreea Răsuceanu va intra în dialog cu redactorii Alecart, pornind de la romanul „Vîntul, duhul, suflarea”, recent publicat la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd”.

17
/05
/21

Noi, copiii din Bahnhof Zoo de Christiane F este una dintre acele cărți care nu te lăsa indiferent. Adicția în rândul adolescenților este văzută din interiorul unei povești de viață reale. Cum te afunzi într-o experiență traumatizantă, consumul de heroină, din dorința de a aparține, de a simți că ești important pentru cei din jur și că ceea ce trăiești are o intensitate ieșită din comun? Și ce șanse ai cu adevărat să o poți depăși?