Cinepolitica – filme despre genocidul medicamentelor și propagandă, în competiție
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinepolitica-filme-despre-genocidul-medicamentelor-si-propaganda-in-competitie/

Câteva dintre cele mai interesante filme pe teme politice recente vor fi proiectate la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica, care va avea loc între 8 şi 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu şi Union.

Un articol de Petre Ivan|5 martie 2014

Câteva dintre cele mai interesante filme pe teme politice recente vor fi proiectate la cea de-a treia ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica, care va avea loc între 8 și 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu și Union.

Cele două mari secțiuni, Competiția și Panorama, vor aduce în discuție probleme actuale, de la libertatea de expresie în Rusia sau Iran, la protestele din diverse colțuri ale lumii, monopolul marilor companii farmaceutice, viitorul Coreei de Nord, dar și istorii din trecut despre decizii de stat care au schimbat vieți.

Unul dintre primele trei titluri confirmate în competiția pentru Trofeul Cinepolitica 2014 este un documentar răvășitor despre „genocidul medicamentelor”.

Cinepolitica

Fire in the Blood, regizat de Dylan Mohan Gray și narat de William Hurt

Între 1997 și 2003, decizia unor companii farmaceutice gigant din Occident de a nu permite scoaterea pe piață a medicamentelor anti-HIV/SIDA accesibile – pentru a-și maximiza profitul – a dus la moartea a circa 10 milioane de oameni în Africa și Asia. Fire in the Blood, regizat de Dylan Mohan Gray, îi aduce în fața camerei pe Bill Clinton, Desmond Tutu și activiști africani și indieni.

„De fiecare dată când mă întreabă cineva despre ce e filmul, îi spun că este despre crima secolului. Istoricul din mine nu putea crede, nu putea accepta faptul că nu exista nici un film și nici o carte în circulație care să spună povestea asta extrem de importantă”, declara regizorul.

Extrem de bine primit de critică, Fire in the Blood a fost proiectat la Festivalul de la Sundance, anul trecut, și a fost premiat la Washington DC, Vancouver, Mumbai sau Hamburg.

Cinepolitica

Cu o poveste controversată la vine la Cinepolitica și Occupation: the 27th Picture, în regia croatului Pavo Marinković

Cineastul reia un scandal din fosta Iugoslavie care a schimbat viețile celor implicați. În 1978, regizorul Lordan Zafranović își prezenta în competiție, la Cannes, Occupation in 26 Pictures, un film brutal, puternic stilizat, despre grupările extremiste, partizane, de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Bine primit de presa străină, el este „măcelărit” acasă de un grup de tineri critici, fiind perceput ca un film de propagandă comunistă. Considerat trădător și respins de breaslă, Zafranović a plecat din țară și s-a stabilit de câțiva ani la Praga.

Acolo l-a întâlnit Pavo Marinković, în încercarea de a descifra dedesubturile scandalului. Documentarul a avut premiera mondială la Festivalul de la Karlovy Vary, în 2013.

Le sac de farine, filmul semi-autobiografic regizat de Kadija Leclere, urmărește drama unei fetițe de 8 ani crescută într-o mănăstire catolică din Belgia, vizitată într-o zi de tatăl biologic pe care nu-l cunoscuse niciodată.

Convins că e pentru binele ei, acesta o duce în satul natal din Maroc, unde va crește în sărăcie și lipsuri. În rolul principal apare renumita actriță Hafsia Herzi, alături Hiam Abbas și Mehdi Dehbi.

„Am avut «șansa» de a trăi parțial această poveste, pentru că am fost luată și închisă timp de doi ani, patru luni și zece zile”, a explicat regizoarea. Le sac de farine a fost proiectat în peste zece festivaluri, inclusiv la Roma, Namur, Dubai, Göteborg și Vancouver.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Foto cu Cinepolitica – Festivalul Internațional de Film Cinepolitica

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

16
/02
/17

Disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, "Fraţii Dabija", în regia lui Cătălin Drăghici, este un documentar experiment de o oră prezentat prima dată în 2015 în câteva festivaluri (Montreal, Astra Sibiu).

13
/02
/17

"La La Land" a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

13
/02
/17

Majoritatea românilor (regizori, producători, actori, selecționeri de festival) veniți la Festivalul de Film de la Berlin au participat, duminică seara, la un protest pe covorul roșu, obținut prin amabilitatea organizatorilor festivalului, care le-a acordat un minut înaintea ultimei proiecții din palatul festivalului. Protestul a fost transmis live pe site-ul oficial al festivalului (berlinale.de).

11
/02
/17

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenți și oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-și ia adio de la cel pe care l-au iubit și admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

10
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. „Secvențe” (1982), de Alexandru Tatos, un film unic în cinematografia română. Un film polemic. Un sclipitor manifest cinematografic, deopotrivă intelectualist și emoționant. O capodoperă.

10
/02
/17

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 28 martie și 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

10
/02
/17

Olimpia Melinte şi Alexandru Papadopol sunt doi dintre numeroşii actori vedetă din "Bucureşti NonStop", filmul din 2015 al lui Dan Chişu, acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub. Un scurt dublu-interviu despre personaje şi indicaţii regizorale.

09
/02
/17

Astăzi începe cea de-a 67-a editie a Berlinalei. România participă în competiţia principală cu lungmetrajul „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, câștigătorul unui Urs de Aur, cu „Poziția copilului” (2013).

08
/02
/17

21 de lungmetraje de ficțiune, 15 documentare și 52 de scurtmetraje au intrat oficial în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017. Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc pe 21 martie 2017, în București.

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.