„Clasa noastră” din Ucraina ajunge la Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara – TESZT
https://www.ziarulmetropolis.ro/clasa-noastra-din-ucraina-ajunge-la-festivalul-euroregional-de-teatru-timisoara-teszt/

Spectacol din Ucraina la Festivalul Euroregional de Teatru Timişoara – TESZT: un eveniment special la ediţia a 13-a a festivalului Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely.

Un articol de Liliana Matei|25 mai 2022

Spectacolul invitat pe 28 mai 2022 este o producție a Teatrului de Tineret „Virymo” din Dnipro, Ucraina. „Clasa noastră”, în regia lui Volodymir Petrenko, reunește o distribuție de actori tineri și vorbește despre destinul unor colegi de școală prinși în tumultul schimbărilor istorice ale secolului XX, despre ororile războiului și procesul dez/umanizării pe care îl provoacă. O capodoperă  a literaturii, sensibil și acut acordată la evenimentele acestei perioade. Prezența artiștilor ucraineni în Festivalul TESZT este susținută de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.

Spectacolul a fost înscris la apelul deschis lansat de TESZT pentru selecția spectacolelor în 2019, iar Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” a decis să îl includă în ediția 2022 a festivalului, ca un gest firesc și necesar  de solidaritate cu artiștii ucraineni afectați de conflictul ruso-ucrainean. Din cauza contextului regional, trupa a primit permisiunea de a părăsi țara pentru participarea la festival în urmă cu doar câteva zile.

Piesa „Clasa noastră” a autorului polonez Tadeusz Slobodzianek urmărește destinele unor tineri care se maturizează și apoi își trăiesc viețile influențați de evenimentele politice care marchează destinul Poloniei – schimbarea regimurilor politice (polonez, sovietic, nazist, comunist, democratic) sunt puncte de cotitură pentru prietenia lor și duc la evenimente tragice.

Spectacolul va fi prezentat în 28 mai 2022, de la ora 16,  în Atelierul de Pictură din Palatul Culturii, iar biletele costă 25 de lei și se pot cumpăra de la teatru (str. Alba Iulia nr.2, zilnic după ora 14) sau pe tm-t.biletmaster.ro. Spectatorii sunt încurajați să doneze bani în urna amenajată la teatru. La fel ca  toate evenimentele din TESZT, spectacolul va fi tradus în română, maghiară și engleză.

A treisprezecea ediție TESZT se desfășoară în 22-29 mai și reunește 25 de evenimente din 12 țări, majoritatea sold out. Toate detaliile ediției boostTESZT13 se găsesc pe www.teszt.ro.

Festivalul Euroregional TESZT este un eveniment organizat de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara și finanțat de Primăria  Municipiului Timișoara.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.