”Conu Leonida (1880 – 2023)” în premieră pe 27 aprilie, pe scena Teatrului Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/conu-leonida-1880-2023-in-premiera-pe-27-aprilie-pe-scena-teatrului-nottara/

Spectacolul Conu Leonida (1880 – 2023) de Ion Luca Caragiale, va fi prezentat în premieră de Teatrul Stela Popescu pe 27 aprilie 2023, ora 19, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu.

Un articol de Petre Ivan|21 aprilie 2023

Alături de regizorul Radu Popescu, din echipa de creaţie mai fac parte Kimberly Vintilă – scenografia, Bogdan Marinescu – muzica, Diana Butnaru – multimedia, iar în distribuţie îi puteţi revedea pe Ion Haiduc – Conul Leonida, Manuela Hărăbor – Efimița, Ana Maria Ivan – Safta / Bețivul.

Regizorul Radu Popescu declara : „Având în vedere presiunea istoriei culturale pe care Conu Leonida o aduce cu sine, am ținut cont de faptul că pe lângă montările de referință din vechime, există și o sumă de încercări care mai de care mai „originale” care interpretează partitura clasică în maniere care nu fac un serviciu intenției inițiale a autorului, aceea de satiră socială în registru comic. Constatând o inflație de producții în teatrul contemporan românesc care încearcă să șocheze cu orice preț sau să stoarcă originalitate, consider că producția noastră trebuie să se reîntoarcă la o montare în cheie clasică. Ne ajută mult distribuția, care se compune de doi actori cu mare experiență scenică, într-o combinație originală – Ion Haiduc și Manuela Hărăbor, secondați de o actriță foarte talentată din generația tânără, Ana-Maria Ivan. Am gândit o montare care se concentrează pe jocul actorilor și pe punerea acestora în valoare într-un decor și costume clasice, care își propun să remonteze atmosfera mahalalei din vremea lui Caragiale. Ne-am propus să amplificăm durata textului, jucându-ne cu percepția timpului și așteptările spectatorului pe mai multe paliere, începând cu folosirea pauzelor, a momentelor de liniște și a dialogului non-verbal.”

Cum să fii fericit în viață? Pare simplu atunci când ai un cămin primitor și comod, ceva bun de pus pe masă, o soție grijulie și bună gospodină sau un soț hâtru și cu experiență de viață… doar să nu te preocupe politica… Pentru că atunci, în cele mai întunecate momente ale nopții, fandacsia și ipohondria pot să izbească cu putere, de unde nu te aștepți… Conu’ Leonida este un „monstru sacru” al lumii noastre teatrale. Dar înainte de a fi un monstru, este un om prins în plasa informațiilor care vin peste el din mass-media, care îi distrug lui și Efimiței liniștea somnului și a gândului. La 1880, ca și în 2023, asistăm la o veșnică poveste a societății noastre în care „tot ce-i românesc nu piere”.

Cei trei actori din distribuţie mărturiseau înainte de premiera : Manuela Hărăbor – „O propunere la care nu m-am așteptat. O provocare. O bucurie să mă întâlnesc din nou cu un personaj al lui Caragiale.” Ana Maria Ivan : „Primul Caragiale , primul travesti, o nouă provocare pentru care sunt recunoscătoare.” Ion Haiduc – „Întâlnirea cu Leonida şi cu reacţiunea lui este complicată, având în vedere că, dincolo de faptul că vorbim despre Caragiale, avem în spate o umbră extraordinar de mare a înaintaşilor în acest rol, care n-au fost puţini şi au fost, poate, cei mai mari actori ai naţiei noastre. Şi atunci, această moştenire te apasă extraordinar… Iată de ce întâlnirea mea cu acest personaj a creat pentru mine o complexitate de frici, de încercări, de provocări, începând cu faptul că textul trebuie spus ad litteram cum l-a scris Caragiale. El este de o particularitate extraordinară şi… ăsta este şi parfumul…”

Vă invităm la o revizitare a celebrului text al lui I.L.Caragiale Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea, în cheia anului 2023.

Foto: Virgil Oprina

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.