Coperta unei cărți – Poveştile lui Dede’s
https://www.ziarulmetropolis.ro/coperta-unei-carti-povestile-lui-dedes/

De-a lungul anilor, în momentele de relaxare am organizat, pe imensa arenă a imaginaţiei, numeroase partide de fotbal, unde invitam fotbalişti din echipe şi epoci diferite să joace exclusiv pentru mine. Ieşeau partide memorabile, dar trebuie să spun că mai mereu aveam grijă să câştige echipa în care jucau constant Dobay, Baratki, Di Stefano, Eusebio, Ionică Bogdan, Iaşin, Dobrin, Cruyff, Kempes, Puşkaş, Socrates, într-un sistem de joc perfect, unu în poartă zece în faţă.

Un articol de Petre Ivan|25 martie 2016

Cum pe majoritatea nu-i văzusem jucând, era foarte ușor să-i înzestrez cu toate calitățile pe care îmi închipuiam că trebuie să le aibă un fotbalist, care joacă pentru spectacol și nu pentru bani.

Pe fotbalistul Johan Cruyff l-am cunoscut la câțiva ani după ce se lăsase de fotbal și până în 1990 nu am văzut nicio imagine în mișcare cu el. Declicul s-a produs după ce am observat o fotografie pe coperta unei cărți de Ioan Chirilă. M-a atras numărul 14. De ce să pui o fotografie cu numărul 14 pe o copertă într-o perioadă în care îmi închipuiam că fotbaliștii care contează poartă pe spate numere de la 1 la 11?

Din litere, cuvinte, fraze, articole și cărți am început să reconstruiesc în minte cariera unui jucător despre care microbiștii mai bătrâni ai familiei îmi spuneau că fost „mare, mare de tot”. Cu antrenorul Cruyff și celebrele sale replici m-am intersectat mai des și am fost cucerit de ceea ce gândea și spunea. Venea dintr-o altă lume și poate și de aceea a renunțat atât de repede la cariera de antrenor.

Chiar și într-o lume în care banul este venerat grețos, încă mai este important ce lași în urmă, fără legătură cu conturile și imobilele.  Cruyff ne-a lăsat niște driblinguri, niște pase și niște vorbe despre ceea ce înseamnă cu adevărat fotbalul. Este evident că există câteva zeci de fotbaliști olandezi care au câștigat financiar mai mult decât Cruyff, dar de câți dintrei ei își va aminti peste ani un fost copil.

Se fac multe topuri, mai mult sau mai puțin contestate, dar nu cred că există dubii în privința unui lucru: Cruyff a fost cel mai bun număr 14 din istoria acestui sport!

Mai multe poveşti marca Dede’s găsiţi pe blogul său personal – dedes.ro

Foto: Povestile lui Dede’s

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.