Corespondenţă de la Berlin „Luminiţa de la capătul tunelului“
https://www.ziarulmetropolis.ro/corespondenta-de-la-berlin-luminita-de-la-capatul-tunelului/

EXCLUSIV Irina Margareta Nistor, critic de film, corespondenṭă specială de la Berlin pentru Ziarul Metropolis. „În sfârşit am ajuns la ea. Și este una strălucitoare, venită din lumea Fraţilor Lumière, e Luminiţa noastră, Gheorghiu, care a păşit pe covoarele roşii de la Cannes şi Los Angeles cu „Moartea Domnului Lăzărescu” şi  acum ca Doamna în […]

Un articol de Irina Margareta Nistor|17 februarie 2013

EXCLUSIV Irina Margareta Nistor, critic de film, corespondenṭă specială de la Berlin pentru Ziarul Metropolis.

„În sfârșit am ajuns la ea. Și este una strălucitoare, venită din lumea Fraților Lumière, e Luminița noastră, Gheorghiu, care a pășit pe covoarele roșii de la Cannes și Los Angeles cu „Moartea Domnului Lăzărescu” și  acum ca Doamna în roșu (și negru pe ecran) în filmul lui Călin Peter Netzer : „Poziția copilului” .

Pelicula a luat primul Urs de aur pentru lung metraj, după ce în 2004 România prin Cristi Puiu îl lua pentru unul pentru un scurt „Un cartuș de kent și un pachet de cafea ” cu Mimi Brănescu, care era tot un fiu plictisit de un tată disperat (senzaționalul, de curând sărbătorit: Victor Rebengiuc), iar în recentul premiat polițistul colosal de versatil, inițial just și apoi profitor, dar și Bogdan Mustață, a venit cu un trofeu din prețiosul metal, cu „O zi bună de plajă ” în 2007, cu Cerasela Iosifescu, care acum e polițista severă cu făptașul și miloasă, omenoasă cu familia victimei.

Mai mult Mustață a semnat regia și unei noi premiere, debutul său în lungmetraj „Lupul” în care joacă recenta shooting star tot la Berlinală, o altă tânără speranță deja confirmată în „Eu când vreau să fluie, fluier”, Ada Condeescu, al cărui regizor a luat un Urs de Argint, foarte promițătorul Florin Șerban.

Mare parte dintre actori sunt prezenți și pe scenele noastre și cred că ar trebui să nu ratăm niciun spectacol de-al lor, până va începe să ruleze, din 8 martie, în cinematografele și mall-urile autohtone marele învingător din seara de 16 februarie 2013, care fără scenariul de ceasornicar de Rolex al lui Răzvan Rădulescu, scris la patru mâini cu Netzer, și fără înterpretarea fără cusur a unei lungi liste de artiști de mare intensitate, n-ar fi ajuns pe prima pagină și în buletinele de știri de pe canalele europene!

Prin urmare, vânați afișele de la Metropolis sau de la alte teatre, importante, mai ales că-i au în repertoriu pe: Luminița Gheorghiu, Vlad Ivanov, Ilinca Goia, Florin Zamfirescu,  Oxana Moravec, Tania Popa, Adrian Titieni, Mimi Brănescu, Cerasela Iosifescu, Natașa Raab și poate se reapucă spectacole pe viu și Bogdan Dumitrache, ca să-i facă pe plac bunului său profesor, Mircea Albulescu!“.

Irina-Margareta Nistor

 Prezența la Berlinală este sponsorizată și în acest an de BEREA SILVA

 


06
/11
/14

Mă numesc Andrei Crăciun, am treizeci și unu de ani, împliniți miraculos pe 23 iulie 2014, în ciuda, poate chiar în disprețul, tuturor celor întâmplate în decursul vieții mele. Cel puțin o dată inima mea a fost ținută în funcțiune în mod artificial.

25
/10
/14

Generalul, senatorul, mânuitorul de icoane, tatăl şi mama vitregă a „Generaţiei de Aur”, Anghel Iordănescu face cărţile convocărilor pentru meciul cu Irlanda de Nord. Citită în cheia care trebuie, informaţia este că în proporţie de 99,9 % (adică un 6,66 întors) acesta este noul manager, director tehnic sau antrenor sub acoperire al echipei naţionale,urmând să fie ajutat de un „copil” al său.

16
/10
/14

Căzut în capcana eficienţei cu orice preţ, fotbalul nostru a început să moară, puţin câte puţin. La orice colţ de stradă strâmbă se găseşte câte un specialist care te întreabă răstit: „Ce doreşti, spectacol sau eficienţă?”. Aş vrea să răspund nuanţat, cu procente, dar deja răbdarea umanităţii a expirat şi mai avem doar variantele DA sau NU.

10
/10
/14

Naţionaliştii de pripas şi-au pus fularul tricolor în jurul gâtului şi au ieşit la defilare. Că nu ştiu ei foarte bine ce e dragostea...de ţară, de fotbal, de oameni, nici nu mai contează, o gură mare e capabilă să anihileze un întreg batalion de idei, sentimente şi concepte bine structurate.

01
/10
/14

De la primul descălecat al lui Marcel Pavel pe iarba suferindă a Arenei Naţionale era clar pentru orice om cu spirit de observaţie că fotbalul nostru are o problemă cu imnurile, nu cu acordurile muzicale, ci cu versurile. Dornic să facă ceva notabil după ce l-a înlocuit pe Mircea Sandu, noul şef al Federaţiei de Fotbal, Răzvan Burleanu, a cotcodăcit câteva luni şi a ouat un ... imn.

29
/09
/14

Practica și mentalitatea din țara mea, unde am ales sa trăiesc și să funcționez, se arată din ce în ce mai ostilă față de felul independent și suveran de a-mi exersa profesia și de a-mi duce existența în mod privat, fără să reprezint vreo greutate pentru fondurile publice. Bănuiesc că așa simt și ceilalți suverani și independenți - indiferent de profesia aleasă...

21
/09
/14

Ţara s-a umplut de festivaluri de film şi de proiecţii în spaţii „alternative”. Dacă locuieşti în Bucureşti, primăvara şi toamna ai la dispoziţie aproape săptămânal câte un festival, o retrospectivă sau un ciclu de filme. Oferta este uneori copleşitoare. Şi ce e rău în asta?

13
/08
/14

Când eram mai tânăr începusem să scriu o nuvelă în care toți oamenii care se sinucideau ajungeau în rai, unde însuși Bunul Dumnezeu îi întâmpina călduros și îi felicita, ca pe singurii care înțeleseseră cu adevărat calea. Luciditatea îi îndemna pe toți la decența gestului final.

04
/06
/14

Mă gândesc că trăirea deplină a momentului trebuie să se consume izolându-mă complet de lumea din jur. Orice implicare sau amestec din exterior poate deranja și infesta curățenia și seninătatea intimității. Trebuie să închid lumea de afară în jurul meu. Este foarte grea această performanță, cere credință, curaj, caracter, putere… Este o virtute…

14
/05
/14

În Univers, orice organism crește necontenit pînă apare anticorpul său. Totul apare dintr-o nevoie și cu un rost, nimic nu este întâmplător. E frumos să te poți considera muzician, artist, mai ales de jazz, de blues, de rock sau de world music… Da, prin așa ceva devii interesant pentru toți ceilalți. Ești diferit și te simți mai special. Așa și este, suntem diferiți, prin frazare, prin aspirații, talent, disponibilitate și asumarea pumnului primit tocmai de la cei pentru care ne dăruim și jucăm acest rol.