Donații Recente. Hărți și planuri ale regiunilor românești, la Muzeul Hărților
https://www.ziarulmetropolis.ro/donatii-recente-harti-si-planuri-ale-regiunilor-romanesti-la-muzeul-hartilor/

Din 5 august 2021, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi vă invită să vizitaţi expoziţia temporară „Donaţii Recente. Hărţi şi planuri ale regiunilor româneşti”.

Un articol de Liliana Matei|29 iulie 2021

Expoziţia aduce în atenția publicului o serie de obiecte de patrimoniu care s-au alăturat colecției muzeului în ultimii ani: „Donația Ruxandra Bratu”, „Donația Zaharia Gheorghe”, „Donația arh. Lucia Stoica – din colecția botanist Zach. C. Panțu” și „Donația Vasile Ștefănescu”. Le mulțumim donatorilor pentru generozitatea acestui gest tot mai rar și, deci, cu atât mai lăudabil și încurajator. În acest fel, lucrările și obiectele donate au devenit accesibile unui public variat și numeros, nu doar cercetătorilor și specialiștilor.

Expoziţia este deschisă în perioada 5 august – 19 septembrie 2021, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Preț bilet: 5 lei (tarif întreg)

Expoziția își propune să aducă în fața publicului hărți și planuri ale regiunilor românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Tematicile sunt dintre cele mai diverse: de la o hartă hidrografică a Deltei Dunării, la o hartă a căilor ferate, hărți militare, hărți topografice și mai multe hărți „pentru uzul școalelor”. Expunerea este completată de o serie de obiecte ce au aparținut cartografului Vasile Ștefănescu (1914 – 1976): instrumente de lucru, documente, fotografii; toate acestea prezintă publicului aspecte neștiute ale meseriei de cartograf.

Pentru organizarea expoziției au colaborat: Elena Păunoiu-Călugăru (conservator), Despina Hașegan (Șef Birou Patrimoniu), Ioana Zamfir (muzeograf).

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă.

 

27
/07
/23

Corina Chiriac, una dintre legendele muzicii românești, va urca în septembrie pe scena celui mai important eveniment din industria muzicală - Mastering The Music Business. Aceasta va sta de vorbă cu Dan Fințescu, unul dintre organizatorii MMB și moderatorul principal al evenimentului, cu care va povesti despre cei 50 de ani de carieră, despre momentele definitorii, despre decizii, inspirație și dificultăți, despre succes și lumea artistică a anilor trecuți.

21
/07
/23

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

20
/07
/23

Adorați peisajele splendide și comorile arheologice și artistice, nu departe unele de altele, plus peisaje mirobolante și gastronomie de vis? Iată câteva locuri fascinante în împrejurimile Napoli: Casertavecchia, Pompeii și Ercolano, Pozzuoli și Rione Terra, Baia parțial scufundată și Cuma.