Editura UNATC PRESS, prezență artistică la Bookfest 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/editura-unatc-press-prezenta-artistica-la-bookfest-2022/

UNATC PRESS, editura Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), participă în perioada 1-5 iunie 2022 pentru prima dată la Salonul Internaţional de Carte Bookfest. Prezenţa UNATC PRESS de-a lungul celor cinci zile la cunoscutul eveniment dedicat cărţii şi autorilor de la Romexpo este un exerciţiu de conectare la lumea publishingului de carte autohton, dar mai ales o excelentă ocazie de a se adresa în mod nemijlocit cititorilor.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2022

La standul UNATC PRESS din Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo, iubitorii de teatru și film se vor putea familiariza cu oferta de carte din back-list-ul editurii, prezentată în format digital, precum și cu cele mai recente noutăți.

# stand-instalație care pune în discuție problema întâlnirii cu celălat
UNATC PRESS își propune ca prezența sa la Bookfest 2022 să ia forma unui gest artistic. Astfel, la standul editurii vizitatorii vor avea ocazia să interacționeze cu o instalație creată de studenții programului masteral Interactive Technologies for Performing and Media Arts (ITPMA) din cadrul UNATC, care vorbește despre întâlnirea cu celălalt, o temă atât de actuală, la capătul celor doi ani de izolare pandemică.

//encounter with a stranger, instalația creată de Tudor Dobrescu, Diana Chiru, Constantin Simon și Denis Flueraru la finalul anului trecut, va fi găzduită în cadrul unui stand imaginat special pentru această ocazie de arhitecta Gabi Albu.

# dezbateri
Pornind de la două apariții editoriale UNATC PRESS, vor fi organizate și două dezbateri în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest.

Astfel, duminică, 5 iunie, începând cu ora 12.00, la Cafeneaua Literară, va avea loc dezbaterea cu tema „Modele alternative de infrastructură culturală”, un dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei CONCEPT, una dintre cele mai importante reviste autohtone dedicate cercetării în domeniul artelor spectacolului. La eveniment vor lua parte Mihaela Bețiu, redactorul-șef al revistei, alături de Mihaela Michailov, directoarea Centrului de Cercetare CeArFi din cadrul Departamentului Cercetare Dezvoltare Inovare al UNATC, alături de cercetătoarele Catinca Drăgănescu și Maria Drăghici; moderatoare: Oana Boca Stănescu, coordonatoarea UNATC PRESS.

Tot duminică, 5 iunie, de la ora 13.00, la Scena ARCA, va avea loc o nouă dezbatere, pornind de la volumul Ce este cinematograful? de André Bazin (co-editare UNATC PRESS & Polirom). Organizat sub umbrela tematică „Cinema și literatură: granițe, apropieri, influențe”, evenimentul îi reunește pe Andrei Gorzo, coordonatorul traducerii volumului în limba română, și pe Delia Ungureanu, Conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București și Associate Director al Harvard Institute for World Literature. Moderatoare: criticul de film și scenarista Ileana Bîrsan.

# filme
Prezența UNATC PRESS la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest este acompaniată și de o selecție de nouă scurtmetraje realizate de studenții UNATC, nominalizate și premiate la nivel național și internațional. Peliculele care vor putea fi urmărite la Standul Cinema Bookfest de-a lungul desfășurării ediției din acest an a salonului de carte sunt: Despre ce naiba să scriu? (2019 – Matei Monoranu), Firul roșu (2019 – Alexandra Fuscaș), El iubește ochii mei (2019 – Enxhi Rista), Venim pe rând și mergem pe sărite (2020 – Mihnea Toma), Împreună (2020 – Alma Buhagiar), Mezzo forte! (2019 – Eugen Dediu), Cum înalți un zmeu? (2018 – Loránd Gábor),  Contraindicații (2019 – Lucia Chicoș) și Apartamentul X (2020 – Marius Papară).

05
/07
/23

Miercuri, 5 iulie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul „Epoca liderului cu mână de fier” de Gideon Rachman, câştigător al Premiului Orwell pentru scrieri politice. Volumul este publicat de curând, la Editura Polirom (traducere din limba engleză de Dan Bălănescu).

30
/06
/23

Un deceniu tumultuos, în care iubirile se trăiesc alert, iar amenințările nu întârzie să apară pe bătrânul continent – de la criza economică, la venirea la putere a naziștilor în Germania –, surprins într-o captivantă carte de nonficțiune.

12
/06
/23

Cel de-al doilea volum publicat la Editura Humanitas de cercetătorul în neuroștiințe Alexandru Babeș, "Durerea. Istoria conviețuirii cu un vechi dușman", va fi punctul de plecare al unei discuții despre fețele durerii, influența ei în domenii vaste ale vieții și mecanismele de cunoaștere pe care le-am creat de-a lungul secolelor pentru a scăpa de sub controlul ei.

06
/06
/23

„Quilt”, cea mai nouă carte a scriitoarei Veronica D. Niculescu, din care vă oferim un fragment, a fost lansată pe 27 mai la Salonul Internaţional de Carte Bookfest și se află pe lista celor mai vândute titluri ale Editurii Polirom la această ediție a târgului.

05
/06
/23

„Gala și Dalí” de Sylvia Frank și „Fetița strigă-n pahar” de Nora Iuga sunt două dintre noutățile literare pe care le regăsim în iunie la Editura Nemira și pe care vi le recomandăm pentru lecturile din această vară.

30
/05
/23

România este, din nou, consistent reprezentată la Târgul de Carte de la Madrid: un program cu 20 de evenimente și un stand cu o ofertă editorială bogată, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii și Institutul Cultural Român de la Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Ambasadei României în Regatul Spaniei, îi așteaptă în perioada 26 mai - 11 iunie pe vizitatorii Feria del Libro din capitala Spaniei.

26
/05
/23

Editura Frontiera lansează sâmbătă, 27 mai, la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, ghidul ilustrat „Prin piețele lumii”, scris de Maria Bahareva, ilustrat de Anna Desnițkaia și premiat anul acesta cu prestigiosul Prix Sorcières pentru non-ficțiune în Franța.