Eveniment online dedicat ediției în limba germană a romanului „Dimineață pierdută” de Gabriela Adameșteanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/eveniment-online-dedicat-editiei-in-limba-germana-a-romanului-dimineata-pierduta-de-gabriela-adamesteanu/

Miercuri, 27 ianuarie 2021, a avut loc un eveniment online dedicat ediţiei în limba germană a romanului Dimineaţă pierdută/ Verlorener Morgen de Gabriela Adameşteanu, cu participarea autoarei şi a traducătoarei volumului, Eva Ruth Wemme.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2021

Verlorener Morgen a fost prilejul unei lecturi comentate, în limbile română şi germană, a cărei moderator a fost Enikő Dácz, director adjunct al  Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas. Evenimentul poate fi vizionat aici.

Dimineață pierdută a apărut în limba română în 11 ediții, dintre care opt la Polirom, și este unul dintre cele mai premiate și mai citite romane din literatura română contemporană, cu numeroase traduceri la edituri de prestigiu.

Verlorener Morgen a apărut în decembrie 2018 la editura germană Aufbau, în colecția de cărți clasic-moderne „Die Andere Bibliothek”, în traducerea Evei Ruth Wemme, care a fost dinstinsă cu Premiul pentru Traducere la Târgul de carte de la Leipzig, 2019.

Verlorener Morgen este cea de-a treia traducere din opera autoarei în spaţiul de expresie germană, după Der Gleiche Weg an jedem Tag (Drumul egal al fiecărei zile), Schöffling, 2013, și Begegnung (Întîlnirea), Wieser, 2018. În mai 2021, îi va apărea și romanul Provizorat/ Provisorium der Liebe  (Polirom, cinci ediții), de asemenea la editura Aufbau, în traducerea Evei Ruth Wemme.

Dimineață pierdută s-a aflat pe lista recomandărilor de lectură pentru vara anului 2020 a Consiliului European, listă iniţiată de Biblioteca Consiliului European şi fosta Preşedinţie a Croaţiei la Consiliul Uniunii Europene, sub titlul „Cititori ai Europei. Listă de lectură”.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea LeopoldFranzens din Innsbruck (parte dintr-un proiect al profesorului Kurt Scharr, care are un curs despre Europa de Sud-Est la Institut für Geschichtswissenschaften & Europäische Ethnologie ale universității și care organizează în fiecare semestru, în colaborare cu Dr. Eniko Dacz – la Innsbruck (Literaturhaus am Inn) și München (Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas) – lecturi din opera unor autori recent publicați), Şcoala doctorală „Austrian Studies”, Literaturhaus am Inn, Institutul  pentru cultura şi istoria comunităţilor germanice din sud-estul Europei de pe lîngă Universitatea Ludwig Maximilian din München, în parteneriat cu Ambasada Austriei la Bucureşti şi Forumul Cultural Austriac.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.