Expoziția Licitației de Primăvară animează Cazinoul din Constanța în Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-licitatiei-de-primavara-animeaza-cazinoul-din-constanta-in-bucuresti/

Licitaţia de Primăvară se desfăşoară în Bucureşti, la J.W. Marriott Grand Hotel, la data de 20 martie.

Un articol de Andrada Văsii|5 martie 2013

Constanța intră în circuitul de interes pentru valorile artei de patrimoniu. În perioada 7-9 martie, liderul pieţei de artă din România, Artmark, aduce la malul mării o selecție reprezentativă de 40 de capodopere semnate de cei mai valoroşi pictori români de patrimoniu: Grigorescu, Tonitza, Petrașcu, Pallady, Băncilă, Cumpăna, Iser, Baba ș.a.

Expoziția Licitației de Primăvară este găzduită de monumentul emblematic al Constanței, Cazinoul, readucând astfel în discuție problema conservării și repunerii în circuitul public a unor opere culturale amenințate cu diferitele forme de decădere: uitare, nepăsare, blocaj administrativ, abandon.

Constanța, 5 martie 2013

Cazinoul din Constanța nu a pierdut la jocurile de noroc, atâta vreme cât cei mai valoroși artiști de patrimoniu vin cu asul din mânecă. Suntem expresia simbolurilor culturale care ne reprezintă. Ce se întâmplă însă când devenim asemenea Cazinoului din Constanța, un simbol al decăderii prin abandon?

Vedeta expoziției este capodopera grigoresciană „Colombina în verde” (valoare estimativă 150.000 – 250.000 de euro), tablou cu o istorie fascinantă, repatriat în urmă cu câteva zile, în cadrul unei misiuni de negociere întreprinse de experții Artmark în sudul Franței. Capodopera, dispărută în timpul persecuției sovietice din anii ‘50, a fost descoperită la o familie de francezi, lângă Montpellier. Pentru repatrierea capodoperei, s-a depus un efort imens: de la Paris la Montpellier, de la Montpellier la Carcassonne, plus 11 ore de negociere încheiate cu un rezultat pozitiv în ceea ce priveşte întoarcerea „Colombinei în verde” în România.

Expoziţia, organizată cu sprijinul Primăriei Constanța și a Consiliului Judeţean Constanța, poate fi vizitată la Cazinou joi, 7 martie, în intervalul orar 12:00 – 21:00, iar vineri, 8 martie și sâmbătă, 9 martie, în intervalul orar 10:00 – 21:00. Conferința de presă pe tema degradării versus conservării operelor de patrimoniu se desfășoară joi, începând cu ora 12:00.

Operele expuse la Cazinoul din Constanța pot fi adjudecate în cadrul Licitației de Primăvară, eveniment ce se desfăşoară în Bucureşti, la J.W. Marriott Grand Hotel, la data de 20 martie.

 

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

 

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).