Festivalul Cinemascop s-a încheiat! Cum a fost?
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-cinemascop-s-a-incheiat-cum-a-fost/

Grădina de vară din Eforie Sud, redeschisă anul trecut cu ocazia primei ediţii a festivalului Cinemascop, a găzduit a doua ediţie a festivalului între 1-7 august.

Un articol de Liliana Matei|10 august 2019

În fiecare seară, publicul a avut ocazia de a viziona un film european, pe când în timpul zilei, cei mici au luat parte la ateliere de creaţie pentru copii, expoziţia foto cu imagini vechi şi noi din Eforie Sud a fost apreciată de turişti şi localnici, cei doi artişti care au realizat picturi murale au fost priviţi de curioşi şi trecători, iar zona de food truck-uri le-a oferit tuturor pofticioşilor motiv să se oprească înainte sau după film.

Cinemascop este mai mult decât un festival de film, aceasta fiind şi deviza evenimentului în 2019. Unul dintre scopurile organizării unui astfel de festival este reprezentat de atragerea atenţiei asupra cinematografelor în aer liber din România, care au dispărut de pe scena culturală treptat, în ultimii 20 de ani. Grădina de vară din Eforie Sud este un spaţiu ce a fost mereu îndrăgit de localnici şi de turiştii fideli ai staţiunii, mulţi dintre aceştia împărtăşind, în timpul festivalului, amintirile lor legate de grădină.

Cinemascop a adus odată cu a doua ediţie mai multe motive pentru care grădina să fie vizitată, începând să contureze variantele de valorificare a spaţiului în viitor. Doi dintre pereţii exteriori ai grădinii au fost acoperiţi cu două picturi murale realizate de artiştii români Robert Obert şi Lucian Hrisav. În interior, vizitatorii au putut admira o expoziţie foto din care au avut de învăţat lucruri noi, aceasta prezentând istoria staţiunii din ultimii 100 de ani, prin imagini vechi suprapuse cu fotografii din prezent ale aceloraşi obiective.

Grădina a prins viaţă în fiecare zi, începând cu ora 16:00. Cei mici s-au bucurat de ateliere pentru copii la care au participat, unii dintre ei cu rigurozitate, neratând nicio după-amiază petrecută la Cinemascop, unde au învăţat prin artă şi s-au distrat cu materialele puse la dispoziţie de brandul ceh Koh-i-Noor. Aceştia, dar şi ceilalţi vizitatori, s-au bucurat de bomboane M&M’s cadou pe toată durata festivalului, dar şi de zona în care food truck-urile de la Fedo’s Burger Bar şi Mnom Mnom i-au încântat cu preparetele specifice – burgeri şi bubble waffles – dar şi cu un pahar de vin Jidvei. Pe deasupra, copiii şi adulţi au rămas şi cu alt fel de amintiri după festival, ei primind tricouri oferite de către partenerii Electrica Furnizare şi Electrica Serv.

Înaintea începerii proiecţiei, 200 dintre spectatori au primit cadou câte o bere cehă Budweiser Budvar, aşa cum se obişnuieşte la evenimentele organizate de Centrul Ceh Bucureşti. Iar apoi, filmul! Sau mai bine zis, filmele, deoarece în fiecare seară, înaintea lungmetrajului din program, a fost proiectat un scurtmetraj din campania EUandME, din partea Reprezentanţei Comisiei Europene în România, urmat de o animaţie scurtă de la festivalul de animaţie ceh Anifilm. Seară de seară, de la ora 21:00, cele 500 de locuri au fost ocupate de cei dornici să vadă un film la mare, într-o grădina de vară.

Filmele proiectate au venit din partea membrilor EUNIC România – Institutul Italian, Institutul Camões, Institutul Balassi, Ambasada Suediei şi Centrul Ceh, organizatorul festivalului – dar şi din partea Freealize şi 42 KM FILM. Diversitatea acestora i-a atras pe spectatori, ce au putut vedea o animaţie (Aventuri fără pereche), un film documentar (Fotbal Infinit), un film consacrat al Noului val cehoslovac (Balul Pompierilor), dar şi un film de aventură plin de suspans (Kincsem –Pariul Secolului), cât şi filme de comedie, pline de sensibilitate şi potrivite pentru toate vârstele („Tsatsiki, tata şi războiul măslinilor”, „Mama ştie cel mai bine” şi „Femeile din viaţa mea”). În plus, două scurtmetraje speciale au fost proiectate pe 4 august – „Eforie” şi „Mamaia”, realizate de Slavomir Popovici în 1972, cu scopul promovării litoralului românesc în străinătate.

Ziua de sâmbătă, 3 august, a adus, din păcate, ploaie şi vânt, iar activităţile au fost anulate, însă echipa Cinemascop s-a mobilizat şi a revenit cu programul obişnuit, continuând să întreţină atmosfera caldă şi primitoare în zilele ce au urmat.

După încă o ediţie terminată cu succes, am plecat din Eforie Sud cu multe idei pentru viitoarele ediţii, dar şi cu mulţi prieteni noi ai festivalului. Sponsorii şi partenerii noştri ne-au ajutat să facem experienţa Cinemascop completă, iar voluntarii noştri locali ne-au arătat că sunt mulţi doritori de schimbare în acest oraş, pregătiţi să muncească alături de noi pentru ca Grădina de vară să-şi păstreze specificul, dar şi să evolueze în avantajul tinerilor din zonă şi al turiştilor ce au nevoie de alternative pentru petrecerea timpului liber.spune Sorina Neaga, directoarea Centrului Ceh Bucureşti.

Cinemascop revine anul viitor cu a treia ediţie, iar până atunci, puteţi urmări pagina de Facebook a festivalului pentru detalii despre ce a fost până acum şi ce va urma.

Organizatori: Centrul Ceh Bucureşti, EUNIC România

Co-organizatori: Primăria Oraşului Eforie, Radef RomâniaFilm, Forumul Artelor Vizuale

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.