Festivalul „Florian Pittiș” se deschide în această seară
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-florian-pittis-se-deschide-in-aceasta-seara/

Cea de-a noua ediţie a Festivalului Naţional de Arte pentru Liceeni „Florian Pittiş” , care va avea loc la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, se deschide în această seară şi durează până pe 18 mai.

Un articol de Liliana Matei|16 mai 2016

Festivalul se desfășoară sub egida Trupei de teatru AS și a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” București.  Festivalul îşi propune să aducă un omagiu lăzăristului Florian Pittiş, să încurajeze iniţiativele tinerilor şi să îi sprijine pe aceia care doresc o carieră în domeniul scenei.

În 2016 s-au înscris mai bine de 30 trupe de teatru şi muzică din liceele din ţară, iar în urma selecţiei au rămas în concurs cele mai bune spectacole şi piese. Finala festivalului va avea loc la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”. Deschiderea festivalului şi concursul de muzică vor avea loc luni, 16 mai 2016, începând cu ora 19 la sala „Toma Caragiu”. Marţi, 17 mai 2016, de la ora 18 se va desfăşura secţiunea teatru la sala „Liviu Ciulei”. Miercuri, 18 mai 2016 de la ora 19, tot la sala „Liviu Ciulei”, va fi gala şi festivitatea de premiere, urmată de spectacolul „Exercițiu de commedia dell ‘arte” susțiut de masteranzi ai Univeristății Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, București.

Juriul care va evalua prestaţiile concurenţilor este format din: Ionela Neagoe – director adjunct al Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr”, Cristina Juncu, Mihai Constantin, Virgil Ianţu, Adrian Despot. Preşedintele juriului este prof. Victor Ioan Nicolae – director al Colegiului National „Gheorghe Lazãr”, iar preşedintele de onoare este Anda Pittiş.

Trupa câştigătoare a Marelui Trofeu la secţiunea teatru îşi va juca spectacolul şi pe scena Teatrului Excelsior, iar la secțiunea muzică, trupa câștigătoare va susține un recital în cadrul Festivalului „Folk You” din Vama Veche.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Festivalul va fi transmis live de către Radio3net „Florian Pittiş” pe site-ul  www.radio3net.ro.

Prima seară este dedicată secțiunii Muzică și va avea loc la Sala Toma Caragiu, cea de-a doua seară, marți 17 mai, este dedicată secțiunii Teatru. În ultima seară, pe data de 18 mai, începând cu ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei vor avea loc Gala și Festivitatea de premiere, împreună cu un „Exercițiu de commedia dell ‘arte” susținut de studenții de la Master, anul I, Arta actorului, de la UNATC București.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...