Filme despre eroi punk, legende ale jazz-ului și vedete pop, la DokStation 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-despre-eroi-punk-legende-ale-jazz-ului-si-vedete-pop-la-dokstation-2018/

 A treia ediţie DokStation Music Documentary Film Festival începe joi, 13 septembrie, în mai multe locuri din Bucureşti. Filme cu şi despre George Michael, Whitney Houston, Joy Division, The Clash, The Fall, Radiohead şi mulţi alţi artişi de renume vor fi proiectate în cele 4 zile de festival (13-16 septembrie) la Control Club, Spaţiul M60, Apollo 111, precum şi în aer liber, în parcarea Plaza România.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2018

Invitatul special al acestei ediții este muzicianul și regizorul Don Letts – figură emblematică a mișcării punk din Marea Britanie – iar programul este completat de DJ-ul american Afrika Bambaataa, regele electro funk-ului și pionier al mișcării hip-hop.

DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București, este conceput să atragă comunități largi din diverse sectoare ale capitalei, combinând două dintre cele mai populare arte – filmul și muzica – , prin proiecții de filme documentare muzicale, discuții, concerte și ateliere pentru copii și tineri.

Selecția de anul acesta cuprinde 17 documentare muzicale, majoritatea în premieră în România: de la portrete inedite ale unor vedete pop ca Whitney Houston și George Michael, la incursiuni în istoria mișcării punk, prin documentarele The Clash: Westway to the World, Here to Be Heard: The Story of the Slits, sau The Public Image Is Rotten.

Artiștii iau cuvântul în filmele Joy Division, The Fall: The Wonderful and Frightening World of Mark E Smith, Radiohead: Meeting People Is Easy și Parallel Planes (proiecție în prezența regizoarei, Nicole Wegner), în timp ce documentarele Blue Note Records: Beyond The Notes, Hansa Studios: By The Wall 1976-90 sau Conny Plank: The Potential of Noise oferă o perspectivă unică în culisele industriei muzicale.

 

Invitatul special al acestei ediții este muzicianul și regizorul Don Letts – videograful The Clash și figură emblematicăa mișcării punk din Marea Britanie, cel care a reușit să facă o generație întreagă de punkiști să aprecieze muzica reggae. Don Lettsva participa la sesiuni Q&A după proiecția documentarelor sale Two Sevens Clash: Dread Meets Punk Rockersși The Clash: Westway to The World și va susține un DJ set la Control Club, vineri 14 septembrie.

Pe lângă proiecții, programul DokStation 2018 include muzică live și petreceri inedite: DJ-ul și producătorul american Afrika Bambaataa, considerat regele electro funk-ului și pionier al mișcării hip-hop, vine la Control Club alături de MC Whipper Whip, joi, 13 septembrie; vineri, 14 septembrie, este rândul trupelor din underground-ul local: synthpop cu Omelette la Apollo 111, dar și powerpop cu The Details și indie rock cu Day Day la Control Club; sâmbătă 15 septembrie, VUNK, una din cele mai cunoscute trupe pop-rock românești, va susține un concert live în parcarea Plaza România, înaintea documentarului VUNK: Jur să spun adevărul (r: Silviu Munteanu, 2018).

Și anul acesta, în cadrul Kid Station, compozitorul Ciprian Iacob va susține un atelier pentru copii (10-14 ani) și unul pentru tineri (15-18 ani) – sâmbătă, 15 septembrie, începând cu ora 11, la Apollo 111. Accesul este liber, pe baza înscrierii la [email protected].

Programul proiecțiilor și evenimentelor conexe este disponibil lahttp://dokstation.ro/program/. Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro.

A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival este organizată de Wearebasca și Asociația DokStation.

Web : www.dokstation.ro

28
/12
/15

Topul celor mai bune filme ale anului este împărţit în două. Un clasament include 10 lungmetraje relevante lansate în cinematografe şi prezentate în premieră în România în 2015. Iar celălalt conţine alte 10 titluri îndrăzneţe proiectate exclusiv în festivaluri din ţară.

23
/12
/15

Revista Forbes a publicat obișnuitul său top 10 al celor mai rentabile vedete de la Hollywood, care în 2015 conține pe primele cinci poziții numele a patru actrițe. Mai slab plătite decât colegii lor bărbați, actrițele se dovedesc mai rentabile pentru producătorii de film.

23
/12
/15

Un episod din serialul de desene animate rusesc "Mașa și Mișka", de mare succes în toată lumea, care povestește aventurile unei fetițe și ale unui urs, a depășit un miliard de vizionări pe YouTube. În episodul numit "Mașa-Kașa", fetița descurcăreață pregătește cașă (cereale fierte în apă sau lapte, foarte populare la micul dejun), pe care le-o oferă tuturor animalelor din pădure.

23
/12
/15

INTERVIU „Îmi plac cel mai mult genurile amestecate – dramediile”, spune actriţa Mihaela Sîrbu, cunoscută pentru roluri din filme-reper recente ale Noului Cinema Românesc, precum „Aferim!”, „Toată lumea din familia noastră” şi „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”. Un interviu special despre actoria de film.

22
/12
/15

Actorul Andi Vasluianu interpretează rolul principal în cel mai recent proiect cinematografic al Iuliei Rugină, "Breaking News", alături de o adolescentă în vârstă de 15 ani, Voica Oltean, iar filmările pentru acest lungmetraj se vor încheia la sfârşitul lunii februarie.

21
/12
/15

Șase filme propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate între 8 și 10 ianuarie 2016 la Cinema Union din București. Weekend-ul de Oscar include două dintre peliculele care au fost anunțate de curând pe lista scurtă la premiul Oscar și au șanse la o nominalizare: Mustang (Franța) și Le tout nouveau testament (Belgia). Celelalte filme din program: Aferim!, The Assassin, Rams și Arabian Nights.

21
/12
/15

Anul 2015 a fost unul destul de bun pentru cinematografia română, după un dezastruos 2014: peste 20 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, dintre care multe debuturi, lansate în cinematografe sau exclusiv la HBO, prezenţe în festivaluri importante şi câteva premii.

21
/12
/15

Actrița Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia. După peste 55 de ani de carieră, dedicaţi teatrului şi filmului românesc, Teatrul de Comedie a realizat o expoziție de fotografie care rememorează unele dintre cele mai frumoase roluri ale ei pe scena acestui teatru.

17
/12
/15

Cultura română rămâne mai săracă la finalul acestui an, după ce regizoarea și scenarista Malvina Urșianu, actorii Eusebiu Ștefănescu şi George Motoi, compozitorul Marcel Dragomir, traducătoarea Antoaneta Ralian sau scriitorul și dramaturgul Valentin Nicolau ne-au părăsit în 2015.