Fostul dictator chilian Augusto Pinochet avea o bibliotecă secretă cu peste 50.000 de volume
https://www.ziarulmetropolis.ro/fostul-dictator-chilian-augusto-pinochet-avea-o-biblioteca-secreta-cu-peste-50-000-de-volume/

Fostul dictator chilian Augusto Pinochet, din ale cărui ordine au fost arse cărţi în stradă şi au fost trimişi scriitori în exil, avea o bibliotecă secretă impresionantă, care adăpostea aproximativ 50.000 de volume, potrivit unei anchete realizate de un jurnalist chilian.

Un articol de Andrada Văsii|1 iulie 2013

Fostul dictator chilian Augusto Pinochet, din ale cărui ordine au fost arse cărţi în stradă şi au fost trimişi scriitori în exil, avea o bibliotecă secretă impresionantă, care adăpostea aproximativ 50.000 de volume, potrivit unei anchete realizate de un jurnalist chilian.

Cartea-anchetă „Viaţa literară secretă a lui Augusto Pinochet“, scrisă de jurnalistul Juan Cristobal Peña, a devenit deja un bestseller, la puţin timp de la apariţia pe piaţă, transmite AFP.  În volum, Peña povesteşte că generalul colecţiona cărţi într-un mod compulsiv şi astfel a ajuns să aibă în propria bibliotecă peste 50.000 de volume.

Un dictator mediocru

Fostul dictator nu prefera nici poezia, nici proza de ficţiune, ci era mai degrabă un pasionat al cărţilor de istorie, geografie şi marxism, ideologie pe care încerca să o stârpească prin una dintre cele mai brutale represiuni, în anii cât a fost la conducerea ţării, între 1973 şi 1990.

Colecţia monumentală „era un mijloc prin care Pinochet putea juca rolul de persoană cultivată“, spune Peña într-un interviu pentru AFP, deoarece „avea, în sinea sa, conştiinţa mediocrităţii sale intelectuale“, notează Mediafax.

Situată într-un spaţiu care nu era frecvent locuit de Pinochet, biblioteca a devenit cunoscută în 2004, în paralel cu descoperirea unei averi deţinute de acesta în bănci din Statele Unite ale Americii, estimată la 20 de milioane de dolari.

Este stupefiant cum un asemenea personaj, care nu citea nimic sau citea foarte puţin, un incult în aparenţă, era posesorul unei biblioteci private care este probabil cea mai importantă din Chile sau chiar din America latină.

Cristobal Peña,
scriitor

Un volum din 1733

Autorul cărţii a adăugat că valoarea acestor volume este estimată la trei milioane de dolari. Cea mai mare parte a operelor a fost cumpărată de Pinochet din diferite anticariate din Santiago.

Printre operele cele mai preţioase deţinute de Pinochet figurează „Istoria Regatului Chile“, scrisă de Alonso de Ovalle în secolul al XVII-lea, şi două exemplare, din 1733, respectiv 1776, din „La Araucana“, un poem epic despre cum au cucerit spaniolii Chile, scris de Alonso de Ercilla.

O bibliotecă plină de volume nedeschise

Biblioteca conţine enciclopedii, dicţionare, dar şi multe cărţi în limba franceză despre marxism şi despre Napoleon, idolul lui Pinochet. Experţii care au examinat biblioteca au găsit rafturi întregi cu cărţi care nu au fost deschise, opere amestecate între ele şi „mii de cărţi rare într-un amestec de bibelouri, suveniruri, tablete de ciocolată şi obiecte personale“, mai scrie în carte.

Potrivit autorului cărţii, Pinochet colecţiona volume într-o manieră compulsivă şi estimează că este aproape imposibil să le fi citit pe toate. Dictatorul nu împrumuta niciuna din cărţile sale şi, mai mult, nu lăsa pe nimeni să se atingă de bibliotecă.

Această obsesie se explică printr-un complex de inferioritate, potrivit autorului: „Singur a recunoscut că i-a fost greu să înveţe. A picat de două ori examenul de intrare la şcoala militară şi avea migrene când citea prea mult“. Prin contrast, câţiva dintre colegii săi de studii, precum generalul Carlos Prats, predecesorul său în fruntea armatei chiliene, asasinat de poliţia secretă a dictaturii, erau nişte minţi strălucite şi admirate.

Colecție preponderent de stânga

„Pinochet ştia că este subiect de glumă pentru colegii săi. Când a preluat puterea (după lovitura de stat de la 11 septembrie 1973), s-a ocupat să îi elimine pe cei care l-ar fi putut pune în umbră“, a declarat jurnalistul. Câteva dintre volumele confiscate de dictatură au căzut în mâinile librarilor care ulterior le-au vândut lui Pinochet, „lucru care explică de ce o parte importantă a colecţiei conţine cărţi de stânga“.

Pinochet nu a avut niciodată un catalog al bibliotecii sale, iar expertiza juridică a fost limitată la un eşantion din bibliotecă. „Nu o să ştim niciodată câte cărţi erau exact în biblioteca lui Pinochet“, a declarat jurnalistul.

Foto credit: Emilio Kopaitic, Michele Pedrolli, Wikipedia

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.

04
/07
/22

Încă un nume important al literaturii universale intră în portofoliul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. Este vorba despre Roberto Bolaño, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX din America Latină, a cărui operă, publicată postum, a creat un adevărat cult în lumea literară internațională, fiind tradus pe toate meridianele globului.

24
/06
/22

Miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19.00, la Palas Mall Iași, va avea loc o întâlnire cu Cristian Tudor Popescu, prilejuită de apariția volumului „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2022, la secțiunea nonfiction.

10
/06
/22

Sâmbătă, 11 iunie, la ora 11.00, cele trei echipe finaliste ale ediției a unsprezecea a Concursului Humanitas în licee vor fi faţă în faţă la Marea Finală, care se va desfăşura în sala de conferințe a Institutului Cervantes. Finala va fi prezentată de Mihaela Dedeoglu. Trofeul și premiul cel mare vor fi înmânate de Ioana Pârvulescu. Vă invităm să încurajați din sală cele trei echipe sau să urmăriți transmisia online pe paginile de Facebook Humanitas și Concursul Humanitas în licee.

07
/06
/22

După doi ani de pauză, Curtea Veche Publishing și-a dat întâlnire cu cititorii la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XV-a, în perioada 1-5 iunie 2022. Publicul a părut foarte dornic să cunoască din nou autorii preferați, să afle despre noutăți și să își facă rezerva de carte pentru sezonul de vară. Așadar, nu au lipsit lansările, sesiuni de autografe și reducerile, care au fost anul acesta între 25-70% în standul editurii.

07
/06
/22

Zeci de mii de vizitatori au venit în standul editurii Corint la Salonul Internațional De Carte Bookfest, între 1 și 5 iunie 2022. Vânzările au atins cote record după doi ani în care publicul a fost privat de întâlnirile cu autorii și editorii.

31
/05
/22

Cea mai așteptată ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, a XV-a, începe mâine la Pavilionul B2 de la Romexpo: fără restricții sanitare, fără taxe de acces și fără costuri de parcare. Evenimentul va fi deschis oficial miercuri, 1 iunie, la ora 12.00, la scena ARENA, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitați E.S. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, Grigore Arsene – președintele Asociației Editorilor din România și Adrian Cioroianu – directorul Bibliotecii Naționale a României.