Gavriil Pinte montează ,,Tinereţe fără bătrâneţe și viaţă fără de moarte” pe scena Secției Germane a Teatrului Național din Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/gavriil-pinte-monteaza-tinerete-fara-batranete-si-viata-fara-de-moarte-pe-scena-sectiei-germane-a-teatrului-national-din-sibiu/

Miercuri, 13 martie, începând cu ora 19:00, la Teatrul Naţional ,,Radu Stanca” din Sibiu va avea loc premiera piesei ,,Tinereţe fără bătrâneţe”, în regia lui Gavriil Pinte.

Un articol de Andrada Văsii|11 martie 2013

Secția Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu prezintă miercuri, 13 martie, ora 19:00, premiera spectacolului „Jugend ohne Alter und Leben ohne Tod/ Tinereţe fără bătrâneţe și viaţă fără de moarte” în regia lui Gavriil Pinte.

Spectacolul montat de Gavriil Pinte pe scena Secției Germane a Teatrului Național din Sibiu este o călătorie într-o lume fabuloasă ce are la bază basmul popular „Tinereţe fără bătrâneţe și viaţă fără de moarte” cules de Petre Ispirescu. Dramatizarea fidelă a regizorului ce declară că poezia rămâne religia teatrului său surprinde prin imaginile amplificate de decorul și costumele realizate de scenografa Roxana Ionescu, dar și prin rigoarea gestului și accentele sonore ce încadrează acțiunea. În spectacolul creat de Gavriil Pinte nu doar cuvântul actorului e primordial, ci și fragmentele muzicale sau obiectele ce se metamorfozează pentru a crea jocul.

Narațiunea scenică se conturează în jurul unor realități concrete sau fantastice în care timpul ocupă un loc primordial. Pentru a-și liniști copilul care plângea, un împărat îi promite fiului său că îi va dărui tinerețe veșnică. Ajuns la vârsta de 15 ani, fiul de împărat decide să își părăsească părinții și pleacă să caute ceea ce i-a fost promis la naștere. După multe încercări, acesta reusește să devină nemuritor, dar încalcă una din regulile acestui nou tărâm și se întoarce la locul nașterii, reintrând în condiția sa umană de ființă muritoare.

Spectacolul preia idei din filosofia populară românească și tratează teme ca locul și rostul omului în lume sau sensul și limitele fericirii. Regizorul spectacolului explică că acest text reflectă nevoia de zbor ce persistă încă din copilărie în imaginația omului și notează, în același timp, faptul că basmul propune o formulă populară a teoriei relativității prin care în spații diferite, timpul curge diferit.

Producția Teatrului Național din Sibiu este una bogată în sensuri și valabilă pentru toate categoriile de vârstă. Din distribuția acestui spectacol fac parte actorii Daniel Plier, Wolfgang Kandler, Anca Cipariu, Emöke Boldizsár, Alina Perţea, Ali Deac, Cătălin Neghină și Liviu Vlad, iar asistența de regie e asigurată de Johanna Adam. Durata unei reprezentații este de aproximativ o oră și treizeci de minute, iar prețul unui bilet este de 10 lei, respectiv 5 lei cu reducere. Spectacolul este prezentat în limba germană, cu traducere în limba română.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.