IDEO IDEIS #15 ajunge în 9 orașe!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ideo-ideis-15-ajunge-in-9-orase/

Trupele de teatru tânăr aduc festivalul în Alexandria, Bucureşti, Botoşani, Baia Mare, Buzău, Timişoara, Câmpina, Roman şi Sibiu.

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2020

Anul acesta IDEO IDEIS îmbrățișează schimbarea din toate punctele de vedere și ia o formă nouă, adaptată contextului actual și măsurilor impuse de acesta, dar care va asigura în continuare o experiență autentică pentru adolescenții implicați în program. Evenimentul, dedicat procesului de educație alternativă pentru tinerii liceeni, se va desfășura simultan, într-un format concentrat, între 5 și 9 august, în Alexandria și în alte 8 orașe din țară, orașe gazdă ale trupelor de teatru tânăr selectate. Astfel, în 2020 IDEO IDEIS va ajunge în 9 orașe din România, punând accent pe experiențele de învățare și transformare prin care liceenii au șansa de a trece în urma interacțiunii cu trainerii și mentorii.

Trupele din afara Alexandriei selectate pentru cea de-a 15-a ediție IDEO IDEIS sunt Brightside Drama (București), Drama Club (Botoșani), The Snoop (Baia Mare), 3,14 (Buzău), Heavenly Hell (Timișoara), Mircea Albulescu (Câmpina), Gong (Roman) și Art Attack (Sibiu). Din comisia de selecție au făcut parte Alexandru Ion (actor, co-președinte Asociația TETA), Oana Furdea (manager cultural, Director IDEO IDEIS), Alexandra Murăruș (actriță, Director Artistic IDEO IDEIS) și Elena Călinoiu (coordonator departament Relații Participanți IDEO IDEIS).

„Momentul în care treci prin procesul de selecție al trupelor participante la IDEO IDEIS este momentul în care te poți conecta cu adevărat la atmosfera festivalului și poți înțelege de unde și-a luat timp de 14 ani echipa energia de a fi, de a crește și de a rămâne cool și relevantă. Mix-ul de seriozitate și nonșalanță pe care l-am regăsit în aplicații a fost pentru mine cel mai bun tonic în a regăsi determinarea de a face lucrurile să se miște în orașe în care evenimentele culturale sunt o prezență rară. Iar faptul că în 2020, un an al provocărilor și schimbărilor din toate punctele de vedere, vom reuși să aducem IDEO IDEIS în 9 orașe, reprezintă una dintre cele mai mari mulțumiri pe care o puteam avea la această ediție aniversară.”, a declarat Oana Furdea, director IDEO IDEIS.

IDEO IDEIS deschide de azi înscrierile pentru participanții individuali, începând cu ora 17:00. Ajuns la 15 ani de experiență, festivalul dorește să lărgească familia alumnilor, lucrând și cu liceenii care nu fac neapărat parte din trupe de teatru, dar sunt atrași de lumea artei și sunt interesați de impactul pe care manifestările artistice îl au în comunitatea lor.

Participanții individuali se pot înscrie online: https://bit.ly/2YEwJ2

Toate detaliile necesare înscrierii sunt disponibile în Ghidul Participanților Individuali care poate fi descărcat de AICI. (http://www.ideoideis.ro/fisiere/ghidul-participantului-individual). Fiecare oraș are disponibile maxim 15 locuri care vor fi ocupate de primii care se înscriu respectând complet cerințele Ghidului, dar nu mai târziu de 30 iunie. Excepție face Alexandria care are la dispoziție 45 de locuri. Lista finală a participanților înscriși va fi anunțată până pe 3 iulie pe site-ul festivalului. Pot aplica și cei care nu locuiesc în orașele anunțate, ci în apropierea lor, cu condiția să aibă posibilitatea de a fi în orașul selectat pe perioada IDEO IDEIS (5-9 august) și să își acopere cheltuielile legate de transport, cazare și masă.

Trupele de teatru și participanții individuali vor participa în 4 din cele 5 zile de festival la Atelierele de Teatru Tânăr și Atelierele de Măiestrie, coordonate de traineri dedicați și asignați fiecărui oraș. În plus, adolescenții vor petrece 2 zile în compania unuia dintre cei 9 mentori ai festivalului. Împreună, vor lua parte la un schimb de know-how intergenerațional, în care prim-planul aparține artei și îndrumării într-un sens cultural mai larg.

În Alexandria organizatorii promit o ediție aniversară cu un program bogat în evenimente speciale. Cele mai importante momente vor fi transmise LIVE și în mediul online pentru a fi accesibile audienței din orașele participante, dar și din restul țării. Pentru a sărbători 15 ani de IDEO IDEIS și a transmite generațiilor viitoare o promisiune către viitor, 3 artiști vizuali vor concepe câte un mural special, iar un altul o instalație dedicată. Printre alte evenimente care vor avea loc se numără un concert cvartet de coarde mobil, spectacole de teatru audio cu alumnii IDEO, proiecții de film și un spectacol de teatru în aer liber, montat și regizat de Bogdan Georgescu, cu actori amatori, aleși exclusiv din comunitatea din Alexandria. Toate evenimentele  speciale se vor desfășura respectând normele de siguranță impuse de autorități.

Masterclass-urile și Seara Povestitorilor, secțiunile festivalului care aduc în fiecare an în fața publicului povești ale unora dintre cei mai relevanți specialiști și inovatori ai prezentului, vor rămâne și anul acesta în program și vor fi transmise online.

Mai multe detalii despre acțiunile de dezvoltare comunitară, programul din fiecare oraș și invitații din acest an vor fi anunțate în curând.

Foto: Larisa Balta

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.