In memoriam Marin Moraru: ”Suntem ce sunt amintirile noastre”
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-marin-moraru-suntem-ce-sunt-amintirile-noastre/

Teatrul Naţional ”I. L. Caragiale” din Bucureşti lansează o serie de evenimente dedicate oamenilor de teatru ce au ales să-şi dedice viaţa scenei şi publicului spectator. Un prim eveniment de acest gen va avea loc vineri, 31 ianuarie 2020, când se împlinesc 83 de ani de la naşterea actorului Marin Moraru.

Un articol de Petre Ivan|27 ianuarie 2020

Se amuza când cineva se referea la el ca la un monstru sacru. Toți prietenii din copilărie îi spuneau Marinuș.  A muncit din convingere și a considerat meseria aleasă ca fiind cea mai frumoasă. Nu a lipsit niciodată de la o repetiție iar dovada dragostei sale pentru meseria de actor a constat în cei 55 de ani oferiți scenei și ecranului.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, clasa doamnei Dina Cocea, în anul 1961. A performat pe scena Teatrului Tineretului în perioada 1961-1964, la Teatrul de Comedie 1965-1968, apoi la Teatrul ”Lucia Sturdza Bulandra ” între anii 1968-1971, iar la Teatrul Național ”I. L. Caragiale” din București  a activat în perioada 1971-1974, după care a predat în Institut în calitate de conferențiar universitar, până în 1980. În același an, se reîntoarce pe scena Naționalului unde va juca până în 2014.

A fost decorat în 2008 de președintele României cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce. În același an, primea titlul de Doctor Honoris Causa al „Universității de Artă Teatrală și Cinematografică.

În competiție directă doar cu sine însuși, cariera sa teatrală a fost de multe ori dublată de cea cinematografică. Marin Moraru a fost o personalitate unică ce a lăsat ca moștenire un număr impresionant de roluri în teatru și film.

Avea un simț al umorului propriu și privea căsătoria ca fiind și un act de voință, admițând apariția tentațiilor mai degrabă pentru colegii distribuiți în rolurile de june prim decât pentru el, care interpreta, cu precădere, roluri de compoziție.  A fost căsătorit 52 de ani cu Lucia Popescu-Moraru, realizator de programe si redactor muzical la Radio România Actualități.

Poate că nu ar trebui să ne fie teamă să folosim timpul trecut, în special atunci când reușim să descoperim în el resurse pentru viitor.

Vă așteptăm vineri, 31 ianuarie, de la ora 18.00 la Librarium ( librăria din spatele Casei de Bilete TNB) să reconstruim amintiri. Avem și costume și obiecte de recuzită din muzeul Teatrului Național. La eveniment vor participa Lucia Popescu Moraru, Dorina Lazăr, Marian Râlea, Mihai Călin, Monica Davidescu, Vladimir Găitan, George Mihăiță, Constantin Cotimanis, Simona Bondoc, Traian Stănescu. Discuția va fi moderată de jurnalista Maria Capelos.

Intrarea este liberă.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.