Începe CineMAiubit
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-cinemaiubit/

Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit a ajuns anul acesta la un sfert de secol. A 25-a ediţie se va deschide marţi, 14 decembrie 2021, fizic, la Cinemateca Eforie şi live, pe CINEPUB.RO.

Un articol de Liliana Matei|10 decembrie 2021

Străbătând cu toții, împreună, această perioadă stranie în care distanțarea fizică ne împiedică să ne bucurăm de plenitudinea experienței colective pe care o oferă vizionarea la cinema a filmelor, Festivalul CineMAiubit ține să nu abdice de la formula clasică ce l-a consacrat: proiectarea filmelor pe ecran mare. Totodată, grație partenerului principal al festivalului, bine-cunoscuta platformă CINEPUB.RO, filmele proiectate în festival vor putea fi vizionate pe tot teritoriul României.

Organizatorii au ales în acest an să acorde o atenție deosebită filmului studențesc românesc și tinerelor speranțe cinematografice autohtone, selectând un număr considerabil de producții din diverși ani de studiu. Filmele străine din competiție se constituie într-o selecție puternică, fiind reprezentative tematic și stilistic pentru căutările tinerei generații de cineaști.

În cele 25 de ediții de până acum, CineMAiubit a fost martorul distrugerii unei părți importante a patrimoniului cinematografic național, dar, totodată, a fost și garantul viitorului: noi generații de cineaști au debutat pe ecranele festivalului, voci promițătoare au fost remarcate – și, ulterior, au confirmat. De-a lungul timpului, CineMAiubit a premiat nume care ulterior au devenit pilonii de bază ai filmului românesc contemporan: Cristian Mungiu, Călin Peter Netzer, Corneliu Porumboiu, Adina Pintilie, Ivana Mladenovic, Iulia Rugină, Cătălin Mitulescu, Cristian Nemescu, Tudor Cristian Jurgiu, Dana Bunescu, Marius Panduru, Oleg Mutu etc.

Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București (UNATC) și Fundația Cinemaiubit, având ca principali parteneri platforma CINEPUB.RO și Cinemateca Eforie, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), DACIN SARA – Drepturi de autor în cinematografie și audiovizual și ICR.

CineMAiubit a luat ființă în 1996, la inițiativa Elisabetei Bostan, decanul de atunci al Facultății de film și președintele Fundației Cinemaiubit și este, încă de la debut, mai mult decât un festival, acționând ca o platformă educațională cu rol de catalizator în educația universitară cinematografică.

De-a lungul a cinci zile de proiecții, publicul va avea ocazia să descopere o paletă largă de viziuni cinematografice originale, din zone culturale diferite, aparținând unora dintre cei mai promițători actuali studenți, viitori autori de film, precum și să ia pulsul viitorului cinemaului românesc.

Juriul festivalului este compus din personalități recunoscute din țară și străinătate:

– regizoarea, producătoarea și inițiatoarea de festivaluri Suzy Gillett – președinte juriu (UK);

– regizoarea și actrița Alina Grigore;

– regizorul Gabriel de Achim;

– directorul de fotografie Vivi Drăgan Vasile;

– criticul de film Călin Boto.

În ultima zi de festival, CineMAiubit va prezenta două proiecții speciale:

– o selecție de trei filme documentare grupate sub titlul DOC.UNATC, urmate de o discuție despre necesitatea și destinul filmului documentar în România;

– o proiecție din ciclul Arhiva Activă: filme de patrimoniu din filmoteca UNATC, restaurate și redate publicului.

Programul festivalului poate fi consultat pe site-ul nostru: festival-cinemaiubit.ro, pe site-ul https://cinepub.ro/festivalul-cinemaiubit-2021/, precum și pe paginile de Facebook: CINEMAIUBIT, CINEPUB și UNATC.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.