Infinitezimal, o nouă revistă de cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/infinitezimal-o-noua-revista-de-cultura/

Ieri, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, a avut loc lansarea revistei culturale Infinitezimal, condusă de criticul de teatru Sebastian-Vlad Popa. Publicaţia de 44 de pagini, în format mare, va avea o apariţie trimestrială.

Un articol de Adina Scorţescu|31 octombrie 2013

Ieri, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), a avut loc lansarea revistei culturale Infinitezimal, condusă de criticul de teatru Sebastian-Vlad Popa. Publicaţia de 44 de pagini, în format mare, va avea o apariţie trimestrială.

Infinitezimal este o publicație de cultură și artă trimestrială, care se adresează nu doar filologilor și altor cercuri restrânse de umaniști, cât publicului intelectual din sfera științelor exacte.

Într-o formulă grafică spectaculoasă, marca Mihai Păcurar, publicația acoperă un spectru generos de subiecte și realități, care va varia la fiecare număr: instalații grafice uriașe, texte și documente inedite, rarități, traduceri în premieră, eseuri ample de analiză, interviuri, rubrică consistentă de muzică, rubrică de matematică, rubrică de arhitectură, un ghid critic de cronici de carte, teatru, artă vizuală și film.

Sebastian-Vlad Popa, directorul Infinitezimal, a spus că publicația, cu aspectul ei anacronic (format mare, pagini care foșnesc) este un „manifest al hârtiei”, iar una dintre caracteristicile ei este faptul că multe texte au o apartenență pe care și-o asumă întreaga redacție, „făcând din această publicație un corp care se acordează ca un instrument muzical”.

Infinitezimal

Infinitezimal s-a lansat în cadrul FNT, la Fundația Löwendal

Prezent la lansare, compozitorul Vasile Șirli, a fost entuziasmat de apariţia unei reviste în format tradiţional: „Suntem năpădiți de hard-disk-uri și nu știu ce vor face arheologii culturali, cum se vor descurca, peste ani, cu atâtea formate electronice. Hârtia rămâne și transmite spiritul zilei, al epocii.”

Echipa redacțională a Infinitezimal e formată din tineri jurnaliști și scriitori: Iuliana Dumitru, Diana Oprea, Vincențiu Iacob, Alexandru Uiuiu, Mihai Păcurar (art director, scenograf), Gabriel Martin (comunicare), Răzvan Adam (secretar general de redacție).

La primul număr al proiectului au contribuit Matei Vișniec, Ioana Ieronim, Dan Dediu, Valentina Sandu-Dediu, Ioan Groșan, Vlad Văidean, Radu Stănese, Roxana Utale.

 INFO

Infinitezimal costă 5 lei și se găsește în rețeaua librăriilor Humanitas din București și din țară, la librăria Bastilia, librăria Cărturești (Verona), librăria franceză Kyralina și la chioșcul Muzeului Literaturii Române. Următorul număr va apărea la sfârșitul lunii noiembrie.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.